לוחמי צה"ל בפעילות למעצר מחבלים
לוחמי צה"ל בפעילות למעצר מחבליםצילום: דובר צה"ל

פיגוע הירי אתמול בבקעת הירדן ממשיך רצף של אירועי טרור קשים ביהודה ושומרון. במערכת הביטחון צופים להמשך הסלמת הטרור בתקופה הקרובה לאחר ששוב ושוב נתקלים לוחמי צה"ל, מג"ב וגופי ביטחון נוספים בהתנגדות מלווה באש חיה ובהתגייסות אזרחית בכפרים הפלשתינים להגנה על מבצעי הפיגועים.

מה ניתן לעשות כדי לבלום הסלמה שכזו? על כך שוחחנו עם סגן הרמטכ"ל בעבר, האלוף במיל' עוזי דיין, המקפיד לערוך הבדלה בין אינתיפאדה למציאות של טרור מתגבר, ולהבדלה זו יש משמעויות גם בהיבט התגובה הישראלית.

על המניעים לגל הטרור הנוכחי אומר דיין: "זה התחיל בהפעלת הטרור של אזרחי ישראל, המשיך במטרה המוגבלת ששמנו לעצמנו במבצע 'עלות השחר' וקשור גם להיחלשות של הרש"פ כשכל אחד חושב על היום שאחרי אבו מאזן, אבל הסיבות לא אמורות להעסיק אותנו. זה לא אינתיפאדה ולא מרי אזרחי, אלא טרור שיש לו מבצעים, מארגנים והוא מוכוון גם מתוך הרש"פ. צריך להגיב מהר ולא לחכות לרמטכ"ל הבא, כי יש לגל הזה פוטנציאל התעצמות אחרי שאירועים מצליחים ובנוסף יש גם פוטנציאל התפשטות לשש זירות שונות - עזה, לבנון וסוריה, איראן, יהודה ושומרון והבקעה וגם את החזית הפנימית עם ערביי ישראל".

על ההבדל בין גל טרור לאינתיפאדה אומר דיין כי מדובר בפערים הנוגעים הן לביטוי בשטח והן להכוונתם. "אינתיפאדה מגיעה כמרי אזרחי שבא לידי ביטוי בהתפרעויות הפגנות גדולות, זריקת אבנים ובקת"בים. כאן יורים כי יש הרבה נשק בשטח, וזה לא בא מלמטה אלא מארגונים מוכוונים בג'יהאד, בחמאס ובתנזים כלומר גם גופים מהרש"פ, כולל שותפות של שוטרים פלשתינים".

ולפער בין שתי ההגדרות יש משמעות גם באופי התגובה הישראלית: "באינתיפאדה מספיק לסגור את שטחי הפלשתינים ולשמור על הצירים ועל ההתיישבות. במצב של גל טרור צריך להיכנס לשטחי A ולהעביר לשם את המלחמה, לבצע שם סיכולים ומעצרים, לא רק לפעול מול התופעות בשטח אלא להבין שהרש"פ לא מספקת את הסחורה. הצבא אוהב לראות בה מי שעוזר בענייני ביטחון, אבל במקרה הזה הרש"פ נהפכת ממש לאויב".

שאלת תום דרכו של אבו מאזן וההיערכות ברש"פ ליום שאחריו אינה אמורה להטריד ולהעסיק אותנו, אומר דיין. "מבחינתנו זה לא משנה כי שאלת הרצון או היכולת של אבו מאזן לא משנה. אנחנו צריכים לדרוש תוצאות אפקטיביות, וכשזה לא קורה אנחנו צריכים לפעול בכל השטח עם יותר כוחות, להקים משמר אזרחי ולחדש בהתיישבות את כוחות הגמ"ר שנועדו למצבים כאלה. מחזור הגיוס הולכים וגדלים. יש לנו קרוב למאתיים אלף חיילי מילואים שלא משובצים ולכן ניתן להקים איתם את המשמר האזרחי ולאסוף את הנשק שבחלקו מגיע מאיתנו".

לטעמו של דיין על ישראל להבהיר כי אין עוד הבדלים בין שטחי A, B, ו-C. "צריך לא רק לפעול בשטחי אי אלא לפרוס ולהשתלט על חלק מהשטחים האלה ולחזק תא ההתיישבות ובמקומות שניתן להחיל את המשפט הישראלי על הישובים". דוגמא לכך מוצא דיין בג'נין שהפכה כהגדרתו ל"מורסת טרור". לדבריו "הצבא צריך להיות מוכן להשתלט על מקום כמו ג'נין ולחשוב על האופן שבו ננהג לאחר מכן".

בהתייחס לאום אל פאחם הוא סבור כי לאחר רצח העיתונאי יש להטיל עוצר ולפתוח במבצע דקדקני לאיסוף כלי הנשק הרבים המסתתרים שם. האם אנחנו ערוכים למבצע איסוף נשק שעשוי חלילה לגבות חיי שוטרים ולוחמים? "כיוון שגם הנהגה הערבית של הרשויות המוניציפאליות אומרת שצריך לעשות זאת, אנחנו צריכים לעשות את זה". לדבריו אמנם החשש מתגובות אלימות למבצע שכזה אכן קיימת "אבל עדיף לנו להתמודד איתן ולנצח ולא לפגוש אותן בפעם הראשונה כשנרצה לפעול בעזה או במקום אחר". לדבריו בסוג כזה של עימות יש להעצים ולהרחיב את כוחות מג"ב שכן יתרונו של לוחם מג"ב הוא בהיותו גם שוטר וגם לוחם.