שוב ושוב עולה לוד אל הכותרות ולא בנסיבות נעימות. ראש העירייה יאיר רביבו חוזר על קריאתו להכניס את השב"כ לפעילות בעירו למיגור הפשיעה אותה הוא מגדיר כשילוב של פלילים ולאומנות.
"אני מעלה את זה כבר עשר שנים", אומר רביבו בראיון לערוץ 7. "השב"כ צריך להיות יותר מעורב במה שקורה בפנים ישראל. אומרים לי ששב"כ לא עוסק בעבירות פליליות, אבל אני מסביר שהגבול בין פלילי ללאומני מאוד דק.
''התפיסה שלי היא שכל הפעולות החמורות במישור הפלילי הן לאומניות כי פלילי זה שוד זקנה או פריצה לבית, אבל כשהפשיעה הערבית רומסת את אושיות המשטר הדמוקרטי כאן ורואים שיש כאן כנופיות פשע שמטרתן לקעקע את מדינת ישראל זה כבר לאומני וחלק ממטרות שירות הביטחון של כל מדינה הוא סיכול חתרנות וזו חתרנות".
"האנשים האלה בזים לכל דבר. כשאדם רוצח ברחוב בלי לחשוב על ההשלכות זה מעבר לפלילי ומצריך טיפול ביד חזקה. אין לי ספק שהיכולות של השב"כ יביאו להיעלמות הפשיעה הערבית במתכונתה הקיימת היום בתוך מספר חודשים", משוכנע רביבו.
לדבריו המציאות כיום היא ש"אנחנו באפס הרתעה. כראש עיר אני מסתובב הרבה בשטח, גם עם משפחות שמוגדרות כמשפחות פשע, והם בזים לנו. הם אומרים שאנחנו לא עושים להם כלום ובתי המשפט משחררים אותם ולכן אין הרתעה על הילדים שלנו שיעשו מה שבא להם. כך הם אומרים לי וצוחקים עלינו. אומרים לי עורכי דין מהמגזר הערבי שהם עצמם לא מאמינים שהלקוח שלהם ישוחרר והם לא מאמינים באיזו קלות משחררים אותם. אני שומע תירוצים שעורכי דין אומרים והשופטים קונים כל דבר עבריינים שנתפסו במצלמות העירייה כשהם יורים ומבצעים את העברות".
רביבו מזכיר את המחבל שנתפס ביפו עם אמל"ח בדרכו לביצוע פיגוע, כאשר מתברר שלפני חצי שנה השופט קצב לו חודשיים על החזקת סכין, למרות שבחקירתו הוא הודה שבאותה הזדמנות מצא רק סכין ולא נשק משמעותי יותר. "במקום להכניס אותו לכמה שנים על הכוונה לבצע פיגוע השופט שחרר אותו. יש כאן כשל גדול מאוד במערכת המשפט".
רביבו מביע בדבריו הזדהות עם קביעתו של פני בדש, ראש מועצת עומר, ולפיה שופטים מפחדים מהעבריינים. "שופטים מפחדים ושופטים מנותקים", אומר רביבו ומסביר כי אכן קריאה של עשרות פסקי דין מובילים למסקנה הזו. "שופטים גרים בקרבת מקום לכנופיות בדרום והפושעים יכולים להגיע אליהם", הוא אומר ומזכיר את הצעתו לביצוע חילופין, כאשר תיקים מהדרום יידונו על ידי שופטים מהמרכז ולהיפך.
באשר לשופטים בערים כדוגמת עירו, לוד, אומר רביבו כי מדובר ב"שופטים מנותקים. הם חיים באזור הנוחות של תל אביב סביון ורמת גן. יש הרבה פחות שופטים מלוד, מקרית שמונה והפריפריה החברתית. שופט שלא מרגיש את החשש מפיגוע לאומני או פלילי, זה פחות כואב לו בבטן. יש פחות ייצוג של שופטים שמרגישים את החשש שהילד שלהם יחטוף כדור תועה. אם זה היה קורה שופט היה מחמיר יותר".
"עד שיהיו שופטים מחוברים יותר למציאות צריך לקבל את החוק שיכפה עונשי מינימום. מדובר בהצעת חוק שניסחתי והגשתי לחברי הכנסת. יגידו לשופט שבנושא חשוב כל כך לחברה הישראלית ולכן יהיה עונש מינימום. מחזיק נשק ויורה בנשק לא חוקי יחטוף מאסר של עשר שנים כשחמש שנים מתוכם יהיו מינימום. השופט יגיד לעבריין שידיו כבולות ואין לו ברירה אלא להתחיל בענישה של חמש שנים".
בימים האחרונים שוחח רביבו עם ראש הממשלה ובכירים נוספים. האם מישהו מקשיב לדברים או מציע חלופות? "ב-12 השנים שאני מתמודד, הליכוד והימין לא הפנים את מה שאני אומר. לקראת סוף כהונת הימין גלעד ארדן ואמיר אוחנה התחילו להבין וניסו לפעול אבל הייתה להם תמימות דעים עם משרד המשפטים, ואז פרץ 'שומר חומות', עלתה ממשלת בנט לפיד וכל הניסיונות שלי לדבר עם גדעון סער לא צלחו".
"השב"כ אומר בשיחות סגורות ולא סגורות שאני צודק. הם אומרים שבשומר חומות הם הופתעו מהעבודה שהייתה להם בלוד. במשך שנה וקצת שהשב"כ עובד פה הם ניקו את קיני הטרור הלאומני שהיה פה", אומר רביבו הסבור כי כעת נותרה המשימה להבהיר שאת הקשר בין פשיעה פלילית ללאומנית ברחבי עירו. "קיבלנו הזדמנות לרדת לאופוזיציה. הפעם זו ההזדמנות האחרונה לקחת את המשילות כנושא מוביל ומרכזי, לחוקק חוקי משילות כמו תיקון חוק השב"כ. בחוק השב"כ שני סעיפים, סיכול טרור וחתרנות מדינית, לשני הסעיפים הללו הוסיפו סעיף קטן על טיפול בקורונה. בשביל זה תיקנו את החוק. עכשיו צריך להוסיף עוד סעיף של טיפול בפשיעה פלילי חמורה", הוא אומר ומדגיש כי פעילות שב"כית שכזו לא תתבצע באופן שוטף ורציף אלא רק לאחר החלטה שיקבלו המפכ"ל, ראש השב"כ ושר הבט"פ.
"יש לשב"כ שלושה יתרונות על פני המשטרה, הרמה המודיעינית, הרמה החקירתית וברמה ההרתעתית", מציין רביבו ומסביר כי בעוד עבריינים התרגלו לזלזל במשטרה, מול השב"כ יש יחס אחר של חשש ויכולת חקירה משמעותית במרתפים בהם גם עבריינים מנוסים יודו במיוחס להם.
רביבו מספר על עוד ועוד קולות העולים גם מערביי העיר להכנסת פעילות שב"כ לעיר. "אחרי עוד קו אדום שנחצה עם רצח אם ובת אני שומע מערביי לוד קריאה להכניס את השב"כ". עוד הוא מוסיף ומספר כי חימם את ליבו לראות שהגרעין התורני יחד עם הארגון החדש הפועל בעיר, 'הלודאים', פרסמו מודעת אבל וגינוי על רצח הבנות. "זה מחמם לב ואומר לציבור הערבי שאין לנו דבר וחצי דבר אתכם. אנחנו בעד חיים משותפים ולא רוצים פשיעה שמפריעה לכולנו ומשפיעה על איכות החיים של כולנו. יש כאן תקווה שאומרת שנמאס לנו מהפשיעה. זה תהליך איטי, אבל ערביי ישראל מתחילים להכיר בעובדה שמדובר באיום קיומי על חייהם. מרדת החשיכה כל אחד מ600 אלף ערביי ישראל לא בטוח שיגמור את הלילה. אין לדעת מאיפה יבוא הכדור המכוון או הכדור התועה".
"כמי שהיה האדם השנוא ביותר בשומר חומות, אני מקבל כעת עשרות שיחות מערבים שאומרים שצדקתי, 'לא הבנו אותך כשדיברת על שב"כ, לא הבנו אותך כשדיברת על איסוף נשק'. תרגמו את הדברים כפעולות נגד ערבים, אבל אמרתי שאין לי דבר וחצי דבר נגדם. כמי שגדל להורים יוצאי מרוקו אני יודע מה זה שיתוף פעולה ומה זה לחיות ביחד. זו פשיעה נבזית וקשה מאוד. בכיתי כשראיתי בתיכון את הילדים שאיבדו את חברתם ושאחותה נפצעה והוסתרה מחשש לחייה. מה הן פשעו? ישראל לא יכולה להגיד שזה לא מעניין אותנו. גם ערביי ישראל מבינים שהימין טוב יותר להם בניהול המערכה הזו".