בחסות משרד הבריאות נפתח היום כנס ארגון הבריאות העולמי WHO בתל אביב ולאורך שלושה ימים ידונו בו 25 שרי בריאות ומעל 50 ראשי מערכות בריאות ממדינות אירופה בסוגיות שונות. בין השאר אמורים להיחתם בכנס הסכמים שיש מי שמוטרד מתוכנם ומההשלכות שלהם על עצמאותה של ישראל.
פרופ' רצף לוי, חבר סגל אוניברסיטת MIT בבוסטון, מומחה למערכות בריאות, לייצור תרופות ביולוגיות ובטיחותן, מוחה על כך שהכנס מתקיים ללא כל שקיפות מול הציבור. "ארגון הבריאות העולמי הוא ארגון כושל שנגוע בשחיתות, ארגון שלא תפקד בשנתיים שלוש האחרונות בניהול משבר הקורונה,, קובע פרופ' לוי בפתח דבריו. "הארגון קיבל הרבה החלטות מופרכות על סגרים נוקשים ובאחרונה קיבל החלטות שנויות במחלוקת ותמוהות בנוגע לניהול המקרים של אבעבועות הקוף".
מוסיף פרופ' לוי ומציין בדבריו כי אמנם מדובר בארגון המשתייך לאו"ם, אך הוא ממומן על ידי ארגונים פרטיים שהאינטרסים שלהם לא ברורים בלשון המעטה ובוודאי "לא ברור למה הם קשורים לאינטרסים של אזרחי מדינת ישראל".
לדבריו האמנות המדוברות שצפויות להיחתם בכנס נותרות עלומות ותוכנן אינו ידוע לאיש מאזרחי ישראל או לחברי הכנסת. "שכל אחד ישראל את עצמו אם הגיוני שניתן לארגוני האו"ם דריסת רגל בניהול מערכות הביטחון של ישראל. ברור לכולנו שהתשובה היא לא רבתי. זה לא פחות מדאיג כשיש מגמה שנותנת לארגון הבריאות העולמי ובעלי אינטרסים זרים השפעה לניהול מדיניות בריאות בישראל, בפרט במשברים כפי שחווינו בשנים האחרונות".
פרופ' לוי קובע כי מעיון בחלק מהדיונים שהתקיימו בארגון הבריאות העולמי עולה מגמה מטרידה של קידום מדיניות הסגרים שסין היא הדוגמא הקיצונית לה וכיום היא נחשבת למדיניות הרת אסון שגרמה נזקים לצעירים וילדים רבים בהיבט הבריאותי נפשי וחינוכי. כמו כן עולה שם מגמת מדיניות כפיית החיסונים אותה פגשנו במספר רב של מדינות וכיום זוכה לחוסר אמון. "ארגון הבריאות העולמי דוחף את הנרטיב שדרושה הייתה שליטה מרכזית, גיבוש מדינית כוללת לכל המדינות, מנגנוני אכיפה ועוד".
על האמנות הוא אומר שבהיעדר פרטים נותר לנו רק להפעיל את הדמיון ולחשוב על מה שעשוי להיות בהן ולהיות מאוד מודאגים. "מטריד חוסר השקיפות. מדוע לעם בישראל אין זכות לדעת על מה המדינה חותמת?", הוא שואל וקובע כי סוג כזה של מסמכים לא אמור להיות מוסתר מעיני הציבור. "זה אותו משרד בריאות שנתפס בקלקלתו כמסתיר קלטת שנחשפה בדיון פנימי ובה השלכות של חיסונים, המשרד מסתיר מידע מהציבור ודוחף למדיניות קיצונית ושיתוך פעולה עם גופים שהאינטרסים שלהם ושל ישראל יכולים להיות רחוקים זה מזה וללא שקיפות ואפשרות לפיקוח כלשהו וללא מידע שהועבר לכנסת".
"מבט על השנתיים האחרונות מגלה שהתנהגות ארגון האו"ם והתנהגות משרד הבריאות מתאפיינים בחוסר שקיפות דורסנות וחוסר היגיון. זה מעלה דאגה שהיעד הוא שימור הנרטיב שמה שהיה כאן בשנתיים האחרונות היה מוצלח ונכון להכריז על מצבי חירום לאורך זמן ולהשתמש בכך כדי לשלול זכויות מאנשים ולהפחיד אותם", אומר לוי ומוסיף: "נוח לנו לשכוח מה היה בשנתיים האחרונות, אבל המגמות שאנחנו מזהים בארגון הבריאות העולמי, ונראה שמשרד הבריאות הישראלי משתף איתם פעולה, משאירות את כל התשתית ומאפשרות חזרה על כך בשנים הקרובות במגפות נוספות ובשבר האקלים".
פרופ' לוי שב ומדגיש את החשש מהאינטרסים שעומדים מאחורי הגופים הכלכליים שמממנים את ארגון הבריאות העולמי, ארגונים שכוללים יצרני פארמה. "אני לא מבין למה ישראל צריכה להכפיף עצמה למסגרת כזו ובוודאי בדרך כזו שבה אין שקיפות ופיקוח".
לשאלתנו לאן נעלמו אנשי הציבור ושליחיו? האם אף אחד מהם לא יודע ואינו מרים את היד בדרישה לברר את הנתונים והמציאות? "אחד הדברים המדאיגים שקרו לנו בשנתיים האחרונות היא שרמת הפיקוח והבלמים והאיזונים במערכות השלטון השונות התערערו לחלוטין. חלק מהדברים קרו תחת חסות מצב חרום, מה שנותן תירוץ לחוסר שקיפות ולקבלת החלטות ללא התייעצות. אנחנו כבר הרבה זמן לא במצב חירום והמגמות האלה צריכות להיפסק. צריך לחזור למנגנון של שקיפות ודיונים מקצועיים ומדעיים פתוחים", הוא אומר ומוסיף כי הוכח בחודשים האחרונים ש"ועדות הכנסת לא תפקדו כמפקחות בצורה אמתית על תפקוד הממשלה. מעבר לכך כמעט ולא התאפשר דיון מקצועי ופתוח בנושא הקורונה. קולם של רופאים מהשורה הראשונה לא נשמע לכל אורך המשבר הזה".
עוד שאלנו את פרופ' לוי לדעתו על עצם הצורך במדיניות כוללת המותאמת לעולם גלובאלי. "שיתופי פעולה בינלאומיים הם דבר מאוד חשוב, אבל השאלה איך הם נעשים", הוא משיב ומציין שלושה עקרונות שעליהם יש להקפיד ובמקרה זה הם אינם מוקפדים: "שמירה על זכויות הפרט, שמירה על הריבונות של מדינת ישראל ומדינות אחרות לנהל את המדיניות הציבורית שלהן תוך שיתוף פעולה אבל ללא העברת סמכות ניהול, והדבר השלישי הוא שקיפות והבטחה שאין אינטרסים פרטיים שמתערבים במדיניות ממשלתית או מדינתית".
לשאלת עמדתו הבלתי נשמעת של שר הבריאות, ניצן הורביץ, שתפיסתו דוגלת בזכויות הפרט, אומר פרופ' לוי כי "כל המערכות הכפיפו את עצמן להגדרת מצב החירום, הגדרה שמוטלת בספק, וזרקו לפח ערכים".