תגובה למאמרו של תני פרנק - ''מאפיית 'אנה' כמשל: שוק הכשרות נפתח לתחרות''
לפני מספר שנים יצאו ארגוני מחקר שונים יחד עם ארגוני דת ומדינה ברעיון מהפכני. "תחרות היא הדבר שיפתור את כל הבעיות שקיימות במערכת הכשרות" הם טענו. האמת שאז עוד לא הבנתי את עומק אמונת החכמים שלהם במילה "תחרות" כאילו זו ירדה מהר סיני, עד שהשתתפתי בכל דיוני רפורמת הכשרות בכנסת והבנתי שמדובר בלא פחות מחסידות אמיתית של כת סגורה.
ארגון כושרות מיסודו לפני עשרים שנה, חרט על דגלו את שיפור ושדרוג מערכת הכשרות. הפעילות לא היתה דרך המשרד, אלא בעיקר בשטח. רבני הארגון חוללו מהפכים של ממש בתחומים רבים בעולם הכשרות.
ואז, לפני מספר שנים רעיון "התחרות" צף לשיח הציבורי מתוך מחשבה ותקווה שזה מה שיפתור את בעיות מערכת הכשרות. באותם ימים זה היה נשמע כמשב מרענן, שאולי זאת באמת הדרך שתפתור את הבעיות שאנחנו מכירים בשטח. אך מהכרותנו הקרובה עם השטח ידענו שזה לא יעבוד. ואכן, היום אחרי חמש שנים של פעילות פרוגרסיבית בתחום הכשרות - אפשר לתת לרעיון התחרות ציון נכשל באופן חד משמעי.
יסוד שיטת התחרות בתחום הזה היא שהפיקוח הוא כרצון בעל העסק, דהיינו בעל העסק נמצא במרכז מבחינת מערכת הכשרות, ולא הצרכן - בעל העסק יכול לבחור את גוף הכשרות שלו, ולקחת אחריות על מה שיקרה בעקבות הכשרות שהוא בחר.
כשהרציונל הרצוי מבחינת המתנגדים והתומכים של התחרות היא שהכשרות תשתפר והמחירים ירדו.
נושאי דגל התחרות הראשונים, היו אנשי "השגחה פרטית" במספר מצומצם של מסעדות בירושלים שכבר אז פרסם הרב שמואל אליהו שנמצאו טריפות שבושלו בכפר ערבי, הם כמובן איימו בתביעה שעד היום לא הוגשה.
לאחר מכן ארגון צהר בחר להיכנס לשוק התחרות בכשרות ויצא בקמפיין מושקע מתוך שאיפה להגיע ל-1,200 מסעדות בשלוש שנים, עם נהלי כשרות שקופים ומחיר אחיד. זאת תוך השוואה בין מיזם הנישואין של הארגון לבין מערכת הכשרות, כשאין כמעט ממשק אחד דומה ביניהם.
בקרוב כשרות צהר חוגגת חמש שנים,ויש לה פחות מ -300 עסקים, אין נהלים שקופים ואין מחיר אחיד, וגם חלק מרבני צהר מעידים על כך שיש פחות ופחות עסקים חדשים תחתם.
עיון קל בדו"חות הכספיים השקופים של ארגון צהר מלמד שהעמותה שעושה פעילויות חשובות בתחום הזהות היהודית, השקיעה מעל 5 מיליון ש"ח במיזם הכשרות, כשבפועל הוא לא כלכלי ולא עומד בזכות עצמו. גם הפרסומים השונים מהעבר הרחוק והקרוב על הענקת כשרות למאפיה שפעלה בתוך מסעדה טריפה או הענקת כשרות רטרואקטיבית ליקב שעשה יין במשך שבע שנים בלי השגחה לא הוסיפה לקוחות למיזם שכל כך האמין בתחרות.
זוכרים את החגיגה התקשורתית על המאפיה במודיעין שאיבדה את תעודת הכשרות שלה בגלל שחרגה מהנהלים של הרבנות המקומית? אחרי שבעל המאפיה הודה שעבר על נהלי הכשרות כשרכש בסופר סמוך ירקות שהיה תחת השגחת צהר, בניגוד לדרישות הרבנות במודיעין, וגם לאחר שהוזהר על זה, המשיך באותה הפרת נהלים. בעל המאפיה קיבל גיבוי תקשורתי רחב ממגוון ערוצים מרכזיים וח"כים בכירים ביקרו במאפיה וקראו לציבור לבוא לחזק אותו. בעל המאפיה היה בטוח שאותה תחרות ממש תועיל לו - ולכן החליט לעבור לפיקוח רבנות אחרת.
אבל הציבור לא קנה את זה - והוא נאלץ אחרי תקופה לחזור לרבנות מודיעין, להודות בטעותו ולהתחייב שלא להפר שוב את נהלי הכשרות.
בעל המאפיה נאלץ לשלם שוב ושוב על מעבר הכשרויות ולספוג את הנזקים של עזיבת הלקוחות הקבועים. בפועל, רבנות מודיעין לא זזה מעמדתה. גם היום אסור לבעלי המאפיה לרכוש בסופר הסמוך שהיה תחת כשרות של צהר (שאגב, נסגר בינתיים).
אז הרעיון של התחרות היה אולי מהפכני, אבל בפועל הוא הביא עימו כשלים רבים, הוצאות מיותרות לבעלי העסקים ולא פתר את בעיות הליבה של מערכת הכשרות.
אפשר לפזר סיסמאות ש"כושרות פוגעים ברבנים" או ש"הם לא תמכו ברפורמה בגלל הרכב הקואליציה", רק שבפועל כשאותם ארגונים ממש מזמינים אותנו לפאנל עם רבני צהר, במטרה לריב ולהתווכח על במה אחת עם רבנים שאנחנו נזהרים בכבודם, אנחנו מבהירים שאנחנו לא מעוניינים במשחק של מריבות עם רבנים ויש לנו חובה לשמור על כבוד התורה ולנהל את הויכוח בדרג המעשי.
גם השר לשעבר מתן כהנא עוד לפני שהציג את הרפורמה לציבור פנה אלינו, ישבנו איתו מספר פעמים ונתנו לו חוות דעת מסודרת. באחת מהשיחות הוא אישר את הכשלים הקיימים ברפורמה, וכגוף מקצועי ולא פוליטי לא היתה לנו שום בעיה לתמוך ברפורמה גם אם הרכב הקואליציה לא היה לרוח חלק מחברי הארגון, במידה והרפורמה היתה מקצועית ועניינית ולא מדרדרת את הכשרות וגורמת נזק לעסקי המזון - היינו הראשונים לעמוד מאחוריה בתמיכה עניינית.
אז עכשיו הארגונים שתוקפים אותנו יכולים להמשיך למכור לנו ש"התחרות" בכשרות עוד רלוונטית. הם יכולים להמשיך לפגוע בבתי העסק ולהטעות את הציבור. עצה קטנה, כדאי שיבדקו מי באמת נפגע מאותה התחרות בכפייה שהם מציעים, כי השקופים ממסעדת אמא, מאפיית אנה, ארומה תל אביב, מסעדת ג'ויס ועוד רבים וטובים – לא צריכים לשאת ברעיונות המנותקים מהשטח שגורמים להם הוצאות מיותרות, כשלציבור הרחב הם נותנים הרבה פחות כשרות.
מי שבאמת רוצה כשרות איכותית ושקופה - צריך לייצר מערכת כשרות אחת, מקצועית ועניינית, עם נהלים אחידים, ולעצור באופן מיידי את הכאוס הצפוי לנו בכשרות בקרוב עם תחילתו של השלב השני, בעוד שלושה חודשים.