חיסכון גם בתקופת חגי תשרי. אילוסטרציה
חיסכון גם בתקופת חגי תשרי. אילוסטרציהצילום: ISTOCK

השנה החדשה הגיעה ואיתה ריח של התחדשות, כוחות של התחלה מחדש ורצון עז של כל אחד, במקום שבו הוא נמצא, לשנה טובה יותר, להיות טובים יותר, להיות בצמיחה ובהתפתחות.

אנחנו רגילים לעשות חשבון נפש, לבחון מה דורש שינוי ושיפור, לקבל על עצמנו החלטות טובות ואז, מגיעים ליום של "אחרי החגים" ומוצאים את עצמנו פחות או יותר באותו מקום שבו היינו שנה שעברה.

כך שנה אחרי שנה והאמון שלנו בעצמנו קצת מתערער, הקבלות של שנה הבאה מתקבלות כבר בחצי כח ואפילו בידיעה שכפי הנראה לא נצליח לעמוד בהן.

תחילה שנה, רגע אחרי החופש הגדול, זה זמן מצוין לעשות גם חשבון נפש לחשבון הבנק: מה מצבנו הכלכלי? כמה הוא רחוק מהרצונות והשאיפות שלנו? מה היינו יכולים לשנות? האם יש לנו חלום מספיק משמעותי כדי שנסכים לוויתורים הנדרשים בדרך להגשמתו?

לתרומת פדיון כפרות לארגון מקימי לחצו כאן

אבל גם בנושא הכלכלי, כמו בנושאים משפחתיים, רוחניים ואחרים, לא פשוט לשנות הרגלים. קל לקבל החלטות אך קשה לשמור עליהן לאורך זמן. אנחנו יכולים לשבת מול האקסל ולהחליט המון החלטות:

  • שמהיום מורידים את סעיף אוכל בחוץ מ 1,000 ₪ בחודש ל 400 ₪.
  • שמפסיקים לקנות בגדים כי גם ככה הארון מלא ואנחנו מקיימות (אולי יש גם מקיימים) את הקלישאה שלאשה יש שתי בעיות: אין לה מה ללבוש ואין לה מקום בארון.
  • שהשנה נשקיע יותר בעסק, נשווק אותו כמו שצריך ונגדיל הכנסות או לחילופין שביום הארוך של הילדים נעשה שעות נוספות בעבודה.
  • שהשנה המצב הכלכלי מאפשר לנו לפנות יום מהעבודה לצורך השקעה בעצמנו: לימוד תורה, קורס מעניין, זמן זוגי וכדומה.

אבל מה יעזור להחלטה שלנו לקבל תוקף מעשי? מה יעזור לנו להגיע לחנוכה, ואפילו לראש השנה תשפ"ד, להתבונן על עצמנו ולומר: וואלה, הפעם הצלחנו! אנחנו עומדים בזה! וכך להשיג מטרה כפולה: עמידה ביעדים שהצבנו לעצמנו ובניה מחדש של אמון בעצמנו?

פרופסור דן אריאלי, חוקר את נושא הכלכלה ההתנהגותית, ומגיע למסקנה שכדי לעגן החלטות טובות שמתקבלות "על קר" ולא לתת לשיגרה, להרגלים, ללהט ולפיתוי שיש לנו בזמן אמת "על חם" לגבור, חייבים לייצר מראש מנגנונים שבזמן אמת יזכירו לנו את הרצון האמיתי שלנו, זה שהתקבל במזגן, ברוגע, מול אקסל התקציב.

אינני אמונה על נושא התשובה הרוחנית, אבל אני בטוחה שתוכלו לקחת רעיונות מהכתבה הזו גם להיבטים אחרים של חייכם, בינתיים, כדי שנזכה לעשות תשובה כלכלית אמיתית, קחו לכם כמה דוגמאות למנגנונים שיכולים לעבוד לנו בהיבט הכלכלי:

  • כבר עכשיו לתכנן תפריט שבועי (הוא יכול להיות גמיש וזורם, אבל שתהיה מסגרת) ולהכניס ליומן תזכורות מתי מכינים אוכל. כך לא נמצא את עצמנו מזמינים המבורגר לארוחת ערב כי כולם רעבים ואין מה לאכול בבית. כך נמצא את עצמנו עם קופסאות אוכל טעים ומזין שלקחנו מהבית במקום לקנות כריך בבית הקפה שמתחת לעבודה. את התקציב של אוכל בחוץ נייעד למטרות מוגדרות: ראש חודש, יום סידורים, פינוק אישי עם הילד וכדומה.
  • כבר עכשיו לפנות לחברת האשראי ולשנות את מסגרת האשראי: לא המסגרת הגבוהה שחברת האשראי או הבנק נותנים מראש (כדי לגרום לנו לרכוש), אלא מסגרת מצומצמת שתכלול את כל ההוצאות המשתנות שמשולמות בכרטיס ולא יותר.
  • היום, לא מחר, לבטל את מסגרת האשראי בחשבון ולהסתובב רק עם כרטיס לחיוב מידי.
  • לזהות את נקודות התורפה שלנו ולהתארגן אליהם בהתאם: אם אנחנו נוטים לבזבז כסף כשאנחנו יוצאים ליום סידורים: לעשות כמה שיותר דברים מהבית ולצאת לסידורים בזמן קצוב (בין סוף העבודה לאיסוף הילדים). אם אנחנו נוטים לרכוש בגדים באינטרנט ולא להשתמש בהם: להגביל גלישה במחשב (באמצעות תוכנות שונות) / להכין תמיד רשימה לפני שמתיישבים להזמין / למחוק היסטורית שימוש בנתונים שמורים ולסכם עם בן/ת הזוג שמזמינים רק בנוכחותו ובכרטיס שלו.
  • לרדת למכולת כדי לקנות קרטון חלב עם לא יותר מעשרה שקלים במזומן, כדי לא 'להיזכר' שצריך גם אורז, שמפו, גלידה ומלפפונים.
  • כבר עכשיו להכין רשימת קניות במקום נגיש (שאפשר להדפיס ולשנות כל שבוע בהתאם למה שיש או אין בבית). הרשימה תכלול את כל מה שקונים בסופר כדי שנחזור הביתה ונמלא ארונות ומקרר ולא נצטרך בכלל לרדת להשלמות במכולת.
  • להגדיר בתקציב סעיף של "פינוקים / בזבוזים" ולהשתמש בו, אבל רק בו, במצפון נקי.
  • כבר עכשיו להקים הוראות קבע לתשלום כל מה שאפשר, כדי לא למצוא את עצמנו דוחים וצוברים חובות.
  • כבר עכשיו להגדיר את תאריך תשלום האשראי, השכירות / משכנתא ושאר התשלומים הגבוהים מיד אחרי כניסת המשכורת ובהמשך החודש להשתמש רק במזומן.
  • עצמאים – לעבוד פעם אחת ברצינות וביסודיות על העברת כל חיובי וזיכויי העסק לחשבון אחד, להקים הוראות קבע לתשלום ביטוח לאומי, פנסיה, רואה חשבון וכדומה ולהוסיף הוראת קבע על סכום קבוע (הגיוני וממוצע) למשיכה לחשבון המשפחתי.

הדוגמאות הללו לא מתאימות לכל אחד ואחת, בטח לא כולן, אבל אני מאמינה שכל אחד מאיתנו יכול למצוא כאן השראה למעשים שניתן לעשותהיום כדי להצליח לעמוד ברצונות ובהחלטות שלנו לאורך השנה הבאה עלינו לטובה.

שתהיה שנה טובה, מתוקה ומלאת סיפוק ושמחה על התקדמויות משמעותיות!

לתרומת פדיון כפרות לארגון מקימי לחצו כאן