אבנים בכיס המרה
אבנים בכיס המרהצילום: FREEPIK

ככל שאנו מתבגרים, גופנו מתחיל להראות סימני עייפות. גם אם אנו משתדלים לשמור על אורח חיים בריא, הגוף לא תמיד מגיב כפי שאנו מצפים לו. על מנת למנוע הפתעות בלתי נעימות בגיל מבוגר, ישנן בדיקות שחשוב לבצע.

מוקדם יכול למנוע מחלה בלתי נעימה ולעזור לכם לשמור על שגרה. אז אם אתם רוצים לשמור על הבריאות שלכם, זה הזמן להכיר את הבדיקות שיכולות להועיל לכם. אחת הבדיקות הנפוצות יותר שכדאי לעשות היא בדיקת אבנים בכיס המרה.

המדריך השלם לבדיקת אבנים בכיס המרה

כיס המרה הוא מעין שקיק קטן בגופו של האדם אשר נמצא מתחת לכבד. תפקידו לאגור את מיצי המרה שמייצר הכבד ולסייע בעיכול השומנים. כיס המרה מעביר את מיצי המרה אל המעי בעזרת צינוריות. אך לא רק מיצים עוברים בצינוריות אלה, אלא גם כולסטרול, חומרים שונים וגם אבנים קטנות שהגודל שלהן משתנה ונע בין גרגיר חול לבין כדור גולף. לרוב, אבנים בכיס המרה אינן גורמות לבעיות, אך קיימים מקרים שבהם הן מצטברות וגורמות לחסימה של תעלות מיצי המרה. במקרים אלה נדרש טיפול.

להכיר את הסימפטומים לאבנים בכיס המרה

עוד לפני ששולחים לבצע בדיקות במטרה למצוא אבן בכיס המרה, חשוב להיות ערניים לסימפטומים. אף על פי שלרוב אין סימנים מקדימים כלשהם, ולכן חשוב לבצע בדיקה של אבנים בכיס המרה, לפעמים ישנם בכל זאת תסמינים שעלולים לעורר חשד.

כך, מטופלים מדווחים על כאב עמום באזור הבטן או ברום הימני של הבטן. ישנם מקרים שבהם הכאב מקרין לצד הימני של הגב בעיקר בעקבות ביצוע פעולות כמו אכילה או תזוזה. ישנם גם מקרים שבהם אבנים חוסמות לגמרי את הצינוריות בכיס המרה, והדבר מתבטא בצבע עור שהופך לצהוב או בלובן העיניים שהופך לצהוב. אם זה המצב, חשוב לפנות לרופא בדחיפות.

מי נמצא בסיכון?

ישנם אנשים הנמצאים בסיכון יתר בכל הנוגע להיווצרות כיסי מרה בגופם:

  • אנשים הסובלים מהשמנת יתר.
  • לנשים קיים סיכוי גבוה יותר לייצר אבנים בכיס המרה מאשר לגברים.
  • עלייה בהורמון האסטרוגן שעלולה להיגרם כתוצאה משימוש בגלולות למניעת הריון או טיפולים הורמונליים.
  • אנשים שעברו את גיל 60.
  • מטופלים הסובלים מסוכרת.
  • דיאטה קיצונית או ירידה מהירה במשקל.
  • נטילת תרופות שנועדו להוריד את רמת הכולסטרול בדם.

איזו בדיקה מבצעים במקרה זה?

על מנת לאבחן אבנים בכיס המרה, הרופא שולח את המטופל לביצוע מספר בדיקות. אחת הבדיקות הנפוצות יותר היא בדיקת אולטרסאונד, אם כי שימוש בבדיקה זו נפוץ פחות במקרים שבהם האבנים חוסמות את דרכי המרה. בדיקות נוספות שכדאי לעשות הן CT, MRCP ו-ERCP. לאחר שתוצאות הבדיקות מתקבלות, הרופא מחליט על דרכי הטיפול.

מה הטיפול?

הרופא קובע את הטיפול בהתאם לתוצאות שמתקבלות והנתונים של החולה. לפעמים אבנים בכיס המרה אינן מצריכות אף טיפול התערבותי, ובמקרים אחרים קובעים תכנית טיפולית כאשר מדובר באוכלוסייה בעלת גורמי סיכון.

מבין הטיפולים האפשריים באבנים בכיס המרה ניתן להזכיר כריתת כיס המרה, המסת אבני המרה באמצעות תרופות מסוימות וכן ריסוק אבני המרה באמצעות גלים את פעולת הריסוק מבצעים בדרך כלל במצבים שבהם מדובר באבנים גדולות הנמצאות בצינורות המרה.

היכן כדאי לבצע בדיקת אבנים בכיס המרה?

בין אם אתם מעוניינים לבצע בדיקה שגרתית כדי לשמור על הבריאות ובין אם הופיעו תסמינים אשר מעלים את החשד כי מדובר באבנים בכיס המרה, חשוב לפנות למרפאה מקצועית על מנת לבצע את כל הבדיקות הנדרשות ולקבל את הטיפולים הנחוצים. מכיוון שמדובר בבריאות, בחירת מרפאה אינה עניין של מה בכך. עליכם לבדוק שמדובר במרפאה מקצועית שפועלים בה רופאים מנוסים המשתמשים במכשור רפואי מתקדם כדי לעזור למטופלים שלהם.