אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: ISTOCK

בהחלטה יוצאת דופן, כפה משרד הבריאות על הנהלת קופת חולים כללית לספק לחולה בטרשת נפוצה תרופה הכלולה ומתוקצבת בסל הבריאות, כך דווח בעיתון 'ישראל היום'.

הקופה חזרה וסירבה במשך חמישה חודשים לעשות זאת, אף שהרופאים המטפלים בחולה התריעו כי התרופות האחרות גורמות לו תופעות לוואי קשות מאוד ומסוכנות. התרופה שביקשו כלולה בסל התרופות הממלכתי, והקופה חייבת לספק אותה.

ההחלטה החדשה התקבלה לפני כשבוע בנציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, שבודקת את התלונות על מתן שירותי הבריאות על ידי קופות החולים.

במוקד התלונה עמד חולה בן 35 מדרום הארץ, המאושפז במחלקה הנוירולוגית בבית החולים הממשלתי ברזילי באשקלון. רופאיו, כאמור, קבעו כי התרופה שהוא קיבל למחלה גורמת לו נזקים ותופעות לוואי קשות מאוד, כולל קושי לעמוד ולתפקד, צמרמורות וחום. למרות זאת, הקופה סירבה חודשים ארוכים לספק לו את התרופה האמורה.

בנציבות קבילות הציבור, בראשותה של עו"ד נילי דיקמן־חיון, נקבע באופן חריג כי ההגבלות של כללית על הרופאים במתן התרופות לטרשת מנוגדות להוראות החוק של סל התרופות. ההגבלות, נקבע, מסכלות ופוגעות בתכלית ובמטרה של ההרחבה החדשה של סל התרופות שעליה החליטה הממשלה, עם תוספת תקציב שנתית ייחודית של כ־30 מיליון שקלים לתרופות (פרט לכ־300 מיליון השקלים שכבר מועברים לטרשת), שניתנת לקופות ושנועדה כדי למחוק ולבטל את כל ההגבלות הקודמות שהיו עד אז בסל על מתן התרופות לטרשת.

מההחלטה, שאותה יישם משרד הבריאות, עולה ביקורת נוקבת על מדיניות התרופות של הנהלת כללית, הקופה הגדולה בישראל, המגבילה את מתן התרופות בניגוד להוראות החוק ולהחלטת הממשלה. ההחלטה נשלחה להנהלת הקופה כהתראה. ואכן, רק בעקבות זאת החליטה כללית לאשר את מתן התרופה לחולה, והוא התחיל כבר לקבלה.

מכללית נמסר בתגובה: "הקופה מקדמת ומובילה חדשנות ואיכות רפואית, ועומדת בחזית הרפואית־קלינית לטובת מטופליה. מדובר בהתנהלות רגילה בין משרד הבריאות לקופות החולים, שמשקפת את מערכת היחסים ואת השיקולים המקצועיים המובאים בחשבון לטובת מטופלינו. במקרה הפרטני, אושר הטיפול מטעמים חריגים בשל מצבו".