נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הסביר בראיון ל"ישראל היום", את הצעד הדרמטי שבו נקט כאשר העלה את הריבית פעם נוספת ב-0.75% לרמה של 2.75%.
"אנחנו מודעים לכאב בהעלאת הריבית אם זה למשקי בית ואם זה לעסקים מכל הסוגים. זה כאב שאנחנו מבינים שהוא חלק מריסון תהליך האינפלציה, אבל אנחנו באמת חושבים שזה כאב היום כדי למנוע כאב גדול יותר מחר לכולם. גם לקבלנים", אמר ירון.
לדבריו, "בנוגע לקשיים של המגזר העסקי, במגוון ענפים, כרגע אנחנו רואים המשך ירידה בקשיי קבלת האשראי מאז תום משבר הקורונה, ושהיכולת לקבל אשראי לביצוע השקעות ועסקאות היא סבירה. אנחנו בכל מקרה עוקבים ונמשיך לנטר את עניין האשראי".
הוא מציין כי "צריך להבין: המשק הישראלי עם צמיחה מאוד גבוהה. הייתי אומר משק חם, שוק עבודה הדוק, הגענו לשיא בשיעור התעסוקה. האינפלציה היא יותר נמוכה משמעותית משאר העולם. אבל בניכוי האנרגיה, אנחנו נמצאים באזור ה-4%. האינפלציה נמצאת במנעד רחב של סעיפים ועל פני זמן יותר ויותר מהם מזוהים גם עם סעיפי ביקוש. אנחנו רואים שרכיב השירותים והמוצרים הבלתי סחירים עלה מעל 3%. אני שמח שאנחנו לא באינפלציה של ארה"ב ואירופה, אנחנו לא רוצים להגיע למחוזות האלה".
"לאור העובדה שהמשק יכול לספוג את העלייה הזאת, משק עם צמיחה, שמול כל מובטל יש לנו משרה פנויה, אז הריבית כרגע היא בטווח שאנחנו חושבים שהוא מתחילה לרסן את האינפלציה. העלאות הריבית שביצענו בעצם אמורות למנוע תהליך יותר איטי, למנוע את הצורך בהעלאות ריבית עוד גבוהות מהרמה של התחזית של חטיבת המחקר", הוא מוסיף.
הנגיד מוסיף, "אנחנו מבינים שהאינפלציה פוגעת בצמיחה, היא מס, והיא פוגעת בעיקר בשכבות החלשות, ולכן אנחנו גם נחושים כל כך לא לתת לה להתקבע ולהחזיר אותה ליעד. דבר שני, לגבי מחירי הדיור - אין ספק שזוהי בהחלט סוגיה מאוד מהותית ואנחנו מבינים את הכאב. בסך הכל יש לנו דמוגרפיה מאוד בריאה והיצע מאוד קשיח, יש פה סימנים חיוביים של התחלות בנייה והיתרי בנייה שעלו בצורה מאוד יפה, והשאלה אם זה יהיה משהו שילך לאורך זמן ויהיה פרמננטי, כי המפתח לכך שהזוגות הצעירים שנכנסים לשוק הדיור, יראו התמתנות המחירים הוא שההיצע יעלה".