ד"ר אלכסנדרה טרויאנו גרו
ד"ר אלכסנדרה טרויאנו גרוצילום: תום להב

במסגרת הכנס הבינלאומי לטכנולוגיות מהים והמדבר (Sea the Future) שמתקיים באילת, נערך פאנל שרים בהשתתפות שר החקלאות ופיתוח הכפר והשר לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, עודד פורר, השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג׳ ושרים ובכירים ממולדובה, רומניה, אזרבייג׳ן, אקוודור, טוגו, מלטה ומדינות נוספות.

השר פורר סיפר: "כשאנו מסתכלים על האתגרים בעשור הבא אנו נוגעים כעת באחת הנקודות החשובות ביותר עבור האנושות. ביטחון המזון הוא האתגר המרכזי שלנו ומדינות העולם אינן יכולות לגדל מזון כפי שנהגו בעבר, בהתאם לאקלים המשתנה ולאור ההתחממות הגלובלית. כדי לעשות כן, אנו זקוקים לשיטות גידול ולטכנולוגיות חדשות".

השר הדגיש את הקשר בין יציבות האזור לביטחון המזון: "ישראל מושיטה את ידה לכל שיתוף פעולה כדי למצוא פתרונות ברי קיימא לביטחון המזון ברמה הבינלאומית".

צילום: תום להב
צילום: תום להב

ד"ר אלכסנדרה טרויאנו גרו, יועצת אזורית בתחום החקלאות לאיראן, עיראק ולבנון מטעם צרפת, סיפרה בכנס: "לאיראן יש תוכניות גדולות עבור תחום החקלאות הימית במדינה. מטרתם היא להגדיל את ענף הדייג לכדי ייצור של 100 מיליון טון בשנה עד 2023 בעזרת גידול בכלובים לאורך קו החוף. בלבנון התחיל תחום החקלאות הימית בשנת 1932, הממשלה הלבנונית עובדת עם ארגון המזון העולמי והמטרה העיקרית היא להבטיח תנאים סניטרים, חשמל עקבי וטיפול במי השופכין במדינה. אנחנו עובדים בשיתוף עם הלבנונים כדי להבטיח את התנאים הבסיסיים לכך בכדי שהמצב במדינה לא יחמיר וישפיע על הביטחון האזורי".

השר לשיתוף פעולה איזורי, עיסוואי פריג׳: "מי היה מאמין שנשב כאן בישראל עם שותפים מבחריין, איחוד האמירויות ומרוקו. עבורי זה חלום שמתגשם. זהו המפתח לביטחון ויציבות באזורנו. הצעד הבא הוא לראות את כל המדינות מסביב - ירדן, סעודיה, מצרים והפלסטינים שהייתי רוצה לראות אותם כאן איתנו גם. בלי הצד הפלסטיני, אנחנו לא יכולים לזוז לשום מקום. אני מאמין שאנחנו יכולים לעשות את זה ביחד".

ולדימיר בולה, שר החקלאות ותעשיית המזון במולדובה: "אפשר ללמוד מניסיונה של ישראל על ניצול המים בחקלאות וכל המדינות צריכות להצטרף כדי להילחם ברעב ובמחסור המזון. במולדובה שני נהרות גדולים שהולכים ומתייבשים ועליהם מסתמכים בחקלאות. משבר האקלים מחייב אותנו לניצול יעיל של המים".