שר הביטחון בני גנץ הציג היום (ד') בפני מומחי המכון לביטון לאומי (INSS) את עיקרי האתגרים הביטחוניים כפי שהוא רואה אותם.
בין השאר השתתפו בכנס פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר המכון למחקרי ביטחון לאומי, סר פרנק לאווי, יו"ר הוועד המנהל של המכון, ואלוף (במיל') תמיר הימן, מנכ"ל המכון.
גנץ סיפר: "כשר הביטחון וכמי שהקדיש את רוב שנותיו לביטחון ישראל – אני חייב להגיד לכם שאנחנו עומדים בפני שנים מאתגרות בביטחון הלאומי, כפי שלא ידענו מזה שנים רבות, אולי ממלחמת יום הכיפורים. צה"ל וכוחות הביטחון, נדרשים לפעולות יום-יום מול חמש חזיתות פעילות ויותר- באיו"ש, בעזה, בגבול הצפוני מול סוריה, לבנון, וכן במימד הסייבר. כל זאת לצד פעולות שנערכות הרחק מעבר לקווי האויב, שהשתיקה יפה להן.
''ישראל עומדת בפני אתגרים ביטחוניים שישפיעו על קיומנו ועתידנו, עשרות שנים קדימה. חלקם נמצאים ממש מעבר לפינה, ונדרשים להתמודדות מיד אחרי הבחירות".
על איראן אמר גנץ: "אנו נמצאים בנקודת שבר אסטרטגית שיכולה להביא להפיכתה של איראן למדינת סף גרעינית בתוך חודשים. מאז יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין בעידודו של נתניהו, איראן הגבירה את העשרת האורניום ומספר הצנטריפוגות והתקרבה משמעותית להיותה מדינת סף גרעינית''.
שר הביטחון סיפר כי אחרי בחירות האמצע בארה"ב, שייערכו בחודש הבא, ישראל תעמוד בפני שני תרחישים: ''חתימת הסכם גרעין, שעשוי להיות אף פחות מקיף מההסכם המקורי שממנו יצאה ארה"ב. במקרה הזה, נידרש למאמצים בינלאומיים נרחבים בבניית אופציה צבאית, בשיתופי פעולה מודיעיניים, וכמובן בהגנה על עצמנו בכוחות עצמנו.
''במצב השני, לא ייחתם הסכם, ואיראן יכולה להחליט בכל שלב, להתקדם להעשרה של 90% שתהפוך אותה כמעט למדינת סף גרעינית. כדי שזה לא יקרה, נהיה חייבים לייצר הרתעה אפקטיבית ביחד עם שותפינו ובראשם ארה"ב."
על ההסכם הימי מול לבנון אמר גנץ: "המשטר בלבנון ממשיך להתפרק, העוני גדל, ובסיטואציה הזו השפעת חיזבאללה גדלה, ודרכה גם ההשפעה האיראנית. הסכם הגבול הימי שאנו מקדמים בימים אלו, עתיד ליצור מאזן הרתעה ולפעול טובת שני הצדדים, ויש לו פוטנציאל גם להקטנת ההשפעה האיראנית על לבנון. לצד זאת, חוסר יציבות ומשבר כלכלי ופוליטי על גבולנו, מייצרים מציאות של חוסר ודאות."
בנושא המתיחות ביהודה ושומרון סיפר גנץ: "ברשות הפלסטינית גדל דור חדש, שאינו משתייך לאף ארגון. כשני שליש מהמפגעים בשנה האחרונה, הם צעירים שלא חיו בראשית האינתיפאדה השנייה, רובם המוחלט לא חוו את האינתיפאדה הראשונה. מדינת ישראל החלישה את הרשות הפלסטינית לאורך שנים – אנו משנים את המגמה הזו, מתוך הבנה שהיא הגוף המתון באופן יחסי, שעימו ניתן לשתף פעולה, ולקיים תיאום ביטחוני."