ביום שישי הקרוב יתקיים יום ההליכה הבינלאומי. לקראתו שוחחנו עם חגי הרצל, יו"ר איגוד הספורט העממי בישראל, על הרגלי הספורט בכלל וההליכה בפרט של הישראלי הממוצע.
"על פי ארגון הבריאות העולמי למעלה מעשרה מיליון איש בעולם מתים בשנה בשל חוסר בפעילות גופנית. בישראל מדובר בכעשרת אלפים איש שמתים בגלל חוסר פעילות גופנית שמשתלבת לפעמים גם בעישון ועוד", אומר הרצל המספר על יעדיו של היום הבינלאומי ותכליתו להגברת מודעות ציבורית לחשיבות ההליכה כחלק מאורח חיים בריא ומהנה.
בהקשר זה מזכיר חגי הרצל את דבריו של הרמב"ם מלפני למעלה מ-800 שנה ולפיהם כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק. הרמב"ם תמצת את צרכיו הבריאותיים של האדם בהרגעת הרוגז, מיעוט המזון ותנועת הגוף. "הליכה יומיומית של כעשר דקות תורמת מאוד ומשמעותית למניעת מחלות ומשפרת הרגשה ומיומנויות", אומר הרצל המציין כי השאיפה הכוללת יותר היא להגיע ל-150 דקות הליכה בשבוע.
ברשויות המקומיות נראה שכבר הפנימו את חשיבות ההשקעה באמצעים המאפשרים צעידות ופעילויות כושר גופני ו"בעשור האחרון אנחנו רואים פריצת דרך מאוד משמעותית מבחינת תשתיות, מקום מואר, ברזיות, מקום להליכה בטוחה ועוד. מרבית הרשויות נותנות על כך את דעתן. רשויות מכנות את עצמן ערים בריאות ונותנות דעתן לעניין מסלולי ההליכה", הוא אומר ומציין כי רבות מהרשויות הללו שותפות מלאות ליום זה וצפויות שם אלפי פעילויות המופעלות על ידי הרשויות עצמן.
אירוע הדגל של יום ההליכה הבינלאומי הוא אירע אתנה בו "אלפי אנשים יחוו את נושא ההליכה והיבטים נוספים של פעילות גופנית". בנוסף "כמעט כל רשות תציין את היום בבתי הספר היסודיים בפעילויות, בהליכה אל בית הספר, בעליה במדרגות ולא במעליות, בתי אבות יופעלו באופן מתון על ידי גורמי רווחה". זאת לבד מתיק פעילויות שכל רשות מקומית מכינה ובונה אצלה לחיזוק בריאותם של התושבים.
על מאפייני הכושר שעושים הישראלים מלמד סקר חדש של איגוד הספורט העממי, וממנו עולה כי 39 אחוזים מתוך מי שהצהירו כי הם מבצעים פעילות גופנית של חצי שעה פעמיים בשבוע צועדים והולכים, 16 אחוזים מגיעים לחדרי כושר, 14 אחוזים מבצעים התעמלות מחוץ לבית, שבעה אחוזים רצים וארבעה אחוזים שוחים. באשר לספורט הקבוצתי מציין הרצל את שיתוף מקומות העבודה בספורט התחרותי כפי שבא לידי ביטוי בספורטיאדה המתקיימת באילת, שם כעשרת אלפים משתתפים בפעילויות ספורט עממי לסוגיו.
ואיפה נמצאת ישראל ביחס לעולם בסוגיה זו של ספורט עממי? "אנחנו עדיין רחוקים ממה שקורה באירופה, בוודאי לא שבדיה דנמרק ופינלנד. בשבדיה מחנים את הרכב רחוק כדי לצעוד לעבודה בכל בוקר 3-4 קילומטרים. תכנון נכון של ההגעה לעבודה מאפשר זאת". לעומת זאת בארה"ב המצב קשה הרבה יותר. "אצל האמריקאים תופעת השמנה שמטרידה מאוד את העם האמריקאי. הם נאבקים בכך. אין שם מודעות לאכילה נכונה של פירות וירקות. בישראל יש תהליך של הגברת מודעות לנושא".