אורה ששון
אורה ששוןצילום: באדיבות המצולמת

בעוד שבוע בדיוק יתקיים כנס אחרי החגים של פרויקט המגנט וערוץ 7.

לקראת האירוע שמבקש להתוות דרך לקראת היציאה לשגרה ברוכה שוחחנו עם המטפלת הזוגית אורה שושן, העומדת בראש מרכז חיבורים לזוגיות ומשפחה וממובילי הכנס.

כבר בפתח דבריה מקפידה שושן להתנתק מהניסיונות לראות בתקופת החגים תקופת לחץ ובתקופת אחרי החגים תקופה של שגרה משמימה. "יש הרבה טוב בחגים", היא אומרת. "ההסתכלות שלי על החיים היא הסתכלות של מה שהחיים מזמנים לנו, ומה הדבר הטוב ביותר שניתן להוציא מהזימון הזה".

איך עושים את זה בפועל? "אני מכינה את עצמי לבאות, לומדת לפני כל חג וזמנים מיוחדים, מתפתחת ומעמיקה את ההבנה שלי למה שהחג מזמן לי ומבקש ממני, ומתוך כך המציאות, שיכולה להיות שוחקת מתוך חג אחרי חג, יכולה להציף בנו אתגרים של שפע תנועה, של אירוח ניקיון בישול ועוד, לצד הרצון להיכנס לרוחניות של החג, מה שיכול להביא גם לנפילה אבל גם לרומם אותי. החגים הם מסע גדול רוחני ונפשי עמוק", קובעת שושן.

להרשמה לכנס ללא עלות לחצו כאן

את רצף חגי תשרי היא רואה כמסע של התקדמות ובנייה המפתחת באדם ובזוגיות עוד ועוד קומות ייחודיות, כל חג בפני עצמו. "לכל חג יש את המיוחדות וההתעמקות שנדרשת בו, את התפילה והכוונה שלו", היא אומרת ומספרת על הנטייה שקיימת אצל מי שהעמיק פחות בתוכנם של החגים לראות אותם כעומס, בעוד היא עצמה רואה גם בהיבט הפיזי-גשמי היבט של התחדשות ושינוי, כל חג ובישוליו, כל חג והכנותיו, כל חג והמפגשים המיוחדים שבו. "הצמצום של החגים לתוך חודש אחד הוא אתגר בהתפתחות שלנו. זה מסע שמתחיל מחודש אלול ועד חשוון כדי להיכנס לשגרה המתוקה והברוכה".

"אם מסתכלים על כל חג וחג ומה שהוא מביא לנו זה דורש מאיתנו גמישות. באלול זה לחפש את המלך בשדה, בראש השנה ממליכים את הקב"ה, בכיפור מיטהרים ומבקשים סליחה, זה המקווה של הקב"ה, ולאחר מכן מגיע חג היציאה מהמקום הבטוח למקום אחר פחות נוח ופחות ידוע ודווקא בו להיות בשמחה. מה כל המעברים הללו עושים לנו בנפש שמבקשת התחדשות ורוצה להיות בתנועה ומבקשת התגמשות? המעבר משלב לשלב וההתקדמות אל השמחה לאחר כל המסע הזה מאפשרים לנו להבין שהיציאה לשגרה היא יציאה ליצירה. השגרה מבקשת מאיתנו להכניס נודע ללא נודע".

בהקשר זה של יצירתיות וייחודיות בשגרה מוצאת שושן את הכנת הסנדביצ'ים בבוקר, הליכה משותפת של בני זוג, מסרונים מפתיעים, הומור שנכנס לקשר ועוד. "שגרה היא לא דבר קפוא שמכניס לקופסא ומכווץ אותנו ומשעמם", היא קובעת.

על הדרך המובילה לשגרה גדושה בהתפתחות וחידושים, מציינת אורה שושן את דבריו של החוקר ג'ון גוטמן שקבע כי קיימות חמש שפות לאהבה. "יש כל מיני דרכים יצירתיות שבהם ניתן להתקרב אחד לשני. חשוב שנכיר את השפות האלו ודרכן נזהה מה השפה החזקה יותר אצלי כדי שדרכן נתחבר וניפגש ממקום יותר מרומם ושמח".

בדבריה היא מרחיבה על שתיים מתוך אותן שפות: "הלב הרוטט שלנו לא זקוק להמון, הוא לא צריך שיורידו לו את הכוכבים אלא לדברים קטנים יפים חזקים ומפתיעים כדי שהשגרה שלנו תהפוך ממשהו משעמם למשהו יצירתי פורח ומקרב. לכל אחד יש דרך לפי תכונות האופי שלו לבטא את האהבה. יש דרך של מילים טובות, מה שלא מצריך מאמץ מיוחד. לאנשים קשה לבטא אהבה במילים, בהודעה, בפירגונים, ואם נעשה מאמצים בדבר הזה ונדבר מילים טובות בדרכים יצירתיות ומגוונות ניצור כימיה והתעוררות מחודשת לתוך השגרה שיכולה להיות ברוכה ולא משמימה".

שפה נוספת היא "שפה של עזרה ומעשים טובים", ועליה היא מרחיבה: "זו שפה מאוד שגרתית וכאילו מובנת מאליה, כי לכאורה מה העניין הגדול בבישול, בהורדת הפח או ביציאה לעבודה, אבל נכון לראות את כל הדברים הקטנים האלה כביטוי לאיכפתיות, לאהבה ולתשומת לב. זו שפה יומיומית מעשית שנותנת לכל אחד את השיתוף ואת הנעימות מתוך אכפתיות והיא יכולה לבוא לידי ביטוי רק במעשים ולא במילים".

בדבריה מוסיפה שושן דוגמא מחייה הפרטיים: "בצעירותי מאוד התפעלתי מזה שגברים מביאים לנשותיהם ביום שישי זר פרחים למרות שכל השבוע הם לא שותפים לעבודות הבית. התכווץ לי הלב מכך שבעלי לא ראה חשיבות בפרחים, אבל הוא מתפנה לילדים ולמה שקורה בבית, שואל לשלומי ונכנס לעבודת הבית מיד כשמגיע מהעבודה, הוא מקפיד להיכנס מיידית לעשייה כי השפה של בעלי היא השפה היותר מעשית. התרגלתי לזה ולא הרגשתי שיש כאן משהו מיוחד, אבל בשיחות עם חברות הבנתי שזה לא דבר שגרתי, אלא משהו מיוחד. הבנתי שזו השפה המיוחדת שלו להביע אהבה והרגשתי אהובה ושרואים אותי".

"אהבה היא גוף חי שמבקש התחדשות וחיות כל הזמן", אומרת שושן ומתייחסת בהקשר זה לחשיבות פרויקט המגנט "מדובר בפרויקט נהדר שמעורר בנו את האהבה ונותן הרבה כלים ודרכים איך להכניס את השגרה ליצירה ואיך לדבר אחד עם השני, איך לנהל קונפליקטים ואיך לדבר בשפות של אהבה. הדור הזה לא יכול להישען רק על הזוגיות ההישרדותית שהייתה בעבר. הדור הזה מבקש עומק בקשר וכדי שנגיע לעומק בקשר אנחנו צריכים לעורר את האהבה".

ביום חמישי הבא ט' חשון, 3.11 (ב- 21:00). פרויקט המגנט יוצא בכנס וירטואלי מיוחד לזוגות, העוסק כולו באתגרי החזרה לשגרה. בהשתתפות: מנהלת מרכז משפחה אורה שושן, מנטור קהילת המגנט אריה אקרמן. מחכה לפגוש אתכם, אריה.

להרשמה לכנס ללא עלות לחצו כאן