עובדי משכן הכנסת בביקור בפולין
עובדי משכן הכנסת בביקור בפוליןצילום: grabowski_foto

40 עובדי משכן הכנסת יחד עם המנכ"ל גיל סגל יצאו למסע בעקבות סיפורן של הקהילות היהודיות בלובלין, קרקוב וורשה בפולין.

המסע איפשר לעובדים הצצה לחייהם של מיליוני היהודים שנרצחו בשואה דרך סיפורן של משפחות וילדים תוך פסיעה במחוזות השואה והכאב – שרידי גטאות, בתי כנסת, קברי אחים ומחנות השמדה, מתקן המוות טרבלינקה, מחנה העבודה, הריכוז וההשמדה מיידנק ואושוויץ, המחנה שהפך לסמלה של שואת העם היהודי.

במהלך המסע ביקרה המשלחת בפרלמנט הפולני ונפגשה עם חברת הפרלמנט אנה ז'וקובסקה. ז'וקובסקה שוחחה עם העובדים על אתגרי העתיד של פולין לנוכח המציאות המורכבת שבה היא נמצאת ואמרה: "יש לנו חוב עצום למורשת היהודית בפולין. שתי המדינות שלנו זקוקות אחת לשנייה. אנחנו ניצבים בפני אתגרים רבים, ובהם משברי האנרגיה, האקלים והפליטים מאוקראינה – זאת תקופה מאוד מאתגרת".

ראש המשלחת גיא בר-נס הודה לחברת הפרלמנט על שכיבדה את חברי המשלחת בנוכחותה ועל פעילותה כחברה בקבוצת הידידות פולין-ישראל. בר-נס מנהל מדור בכיר הדרכה והשתלמויות במשכן הכנסת, הדגיש כי מטרת הביקור, מעבר ללימוד השואה והמורשת ההיסטורית, הוא גם היכרות עם פולין כיום ורצון לבנות מערכת יחסים משמעותית עם הפרלמנט הפולני, בדגש על חיזוק שיתוף הפעולה ותהליכי למידה בין עובדי הפרלמנטים.



אחד מרגעי השיא של המשלחת היה הנפת ספר התורה שליווה את משלחת הכנסת על ידי הרב אביעד גוטמן ראש תחום עניינים הלכתיים, במרכזו של מחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו. הספר המיוחד נתרם על ידי האחיות שרה וחנה טסלר לקבוצת יבנה. האחיות טסלר שרדו את מחנה ההשמדה אושוויץ שם איבדו את הוריהם ואת שלושת אחיותיהן, האחיות עלו לישראל והתגוררו בקבוצת יבנה שם הקימו משפחה לתפארת. בנה של שרה ז"ל הוא תא"ל במיל' וניצב בדימוס צבי טסלר.

במהלך המסע ובטקסים הרבים שקיימו, שיתפו עובדי כנסת רבים בקורות משפחותיהם בזמן השואה. "סבתא שלי נפטרה בדיוק לפני 10 שנים וכשהיינו בפולין ציינו את יום השנה לפטירתה בראש חודש חשוון", סיפר משה ענבר ראש תחום פניות ציבור בכנסת.

"היא מעולם לא דיברה איתי על השואה, אבל בשנות חייה האחרונות אמא שלי שיכנעה אותה לכתוב ספר על חייה. כשהמדריכה במסע הסבירה שהנאצים הורו לקצץ את שיערות היהודים בחמש הנפות תער, נזכרתי שסבתא שלי תמיד ביקשה ממני כשהייתי חייל לא להסתפר בתספורת צבאית. בזמן אמת לא הבנתי למה והיא לא הסבירה. רק בדיעבד הבנתי מה זה הזכיר לה. היא הגיעה לאושוויץ בטרנספורט הראשון של היהודים, מרץ 1942 לבלוק 10, בלוק הניסויים הצמוד לקיר המוות ולאחר מספר חודשים הועברה לבירקנאו שם שרדה עד שיחרור המחנה".

באושוויץ הקריא ענבר מספר עדויות מרגשות שכתבה אדית רוזנברג, סבתו בספרה ועובדים רבים התקשו לעצור את הדמעות. בכנסת מקווים כי המסע לפולין שלווה מקצועית על ידי יד ושם יהפוך למסורת.

"הצעדה שלנו כאן היום על אדמת אושוויץ מוקפים דגלי ישראל, אוחזים בספר תורה בשם הכנסת והעם היהודי היא הניצחון שלנו על הנאצים", במילים האלו בחר מנכ"ל הכנסת גיל סגל לסכם את מסעם של כ-40 עובדי כנסת ומשמר הכנסת בפולין בשבוע שעבר.