כרטיס לוטו. אילוסטרציה
כרטיס לוטו. אילוסטרציהiStock

הלילה תתקיים הגרלת הלוטו האמריקאי עם סכום שיא של 1.9 מיליארד דולר. זאת לאחר שבהגרלה הקודמת לא נמצא זוכה. לצד הקביעה לפיה מדובר ביד המזל בלבד, האם ניתן בכל זאת לערב שיקולים מושכלים במילוי כרטיסי לוטו שכאלה? על כך שוחחנו עם ד"ר בריאן פולין, מרצה למנהל עסקים במרכז האקדמי לב שחקר את דפוסי ההצבעה בהגרלות הלוטו.

את דבריו פותח ד"ר פולין בקביעה חד משמעית "לא ניתן להגדיל את הסיכוי לזכות", ועם זאת הוא מוסיף כי "ניתן לבחור במספרים נדירים, כך שבמידה ותזכה תזכה בפרס גדול יותר".

כדי להסביר את דבריו מזכיר ד"ר פולין אירוע שהתרחש בשנת 2010 ובו שורת המספרים שזכתה בלוטו בישראל זכתה שוב ארבעה שבועות מאוחר יותר. מדובר באירוע נדיר ביותר שכן בחירה של שישה מספרים מתוך 37 מספרים מייצר 2.3 מיליון אפשרויות שונות. במקרה זה 92 אנשים בחרו באותם מספרים.

אירוע זה ואולי גם אחרים נובעים מכך שלמהמרים רבים יש תחושה שישנם מספרים "חמים", כאלה שהמזל משחק להם יותר מאשר למספרים אחרים, ולכן רבים מהמהמרים בוחרים דווקא בהם. המשמעות היא שאם מהמר לוטו מעוניין לזכות לבד רצוי שיבחר מספרים שלא זכו בהגרלות האחרונות, כי מספרים אלו צפויים להופיע בטפסים רבים של מהמרים אחרים שגם הם סבורים שמדובר ב"מספרים חמים". משום כך רצוי לבחור במספרים אקראיים לחלוטין כדי להגדיל את הסיכוי להיות זוכה יחיד.

גם למבנה הטופס יש השלכות לסיכויי הזכייה ההמונית. "אם מסתכלים על טופס הלוטו בישראל יש 4 שורות של מספרים מ-1 ועד 37 ויש נטייה להעדיף את המספרים בשורה הראשונה, וככל שיורדים בשורות המספרים פחות שכיחים, כי כבר לא נשאר מה למלא בשורות התחתונות". משום כך ממליץ ד"ר פולין להתחיל למלא את הטופס מלמטה.

כל אלה כאמור לא נועדו להגדיל את סיכויי הזכייה, אלא את הסיכוי של מי שזוכה להיות זוכה יחיד או לפחות להתחלק עם מינימום מהמרים נוספים.