
נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, נערך להכרזה הרשמית על התמודדות בבחירות הבאות לנשיאות. על סיכוייו, על בחירות האמצע המתקיימות היום ועל יחסו הצפוי של ממשל ביידן לממשלת נתניהו המסתמנת שוחחנו עם אריאל סנדר, מי שהוביל את קמפיין הבחירות של המפלגה הרפובליקאנית בישראל.
"הבחירות היום בארה"ב הם הסמן המעניין לגבי הבחירות ב-2024", אומר סנדר ומפרט כי "אם המפלגה הרפובליקנית זוכה בשני הבתים זה סימן מאוד גדול לחזרתו של טראמפ, ובהחלט מדובר בסמן לגבי מה שהאמריקאים רוצים לראות בשני בתי הקונגרס".
סנדר מציין כי טראמפ אינו מחכה לתוצאות כדי להכריז על שובו, אלא ממתין לתום בחירות האמצע כפי שהתבקש מראשי המפלגה הרפובליקנית. בקשה זו נועדה שלא להרחיק מצביעים תומכי הרפובליקנים שאינם תומכים בו מלבוא לקלפיות ולהצביע.
לנוכח הסקרים המלמדים על סיכוי גדול לניצחון הרפובליקנים בשני הבתים, האם אכן צפוי ביידן למצוא את עצמו מנוטרל? "לא סתם קוראים לנשיא ארה"ב ברווז צולע אם אחד הבתים, ובוודאי אם שניהם, בידי הצד הנגדי. זה מעמיד לביידן יכולת אפסית לשליטה, גם בהעברת האג'נדה של המפלגה שלו, גם בהעברת תקציב כי הוא צריך את הקונגרס והסנאט, וגם במדיניות החוץ שלו. לדוגמא, אם הוא ירצה להמשיך ולהוציא 70 מיליארד דולר לאוקראינה, הוא לא יוכל לעשות זאת בלי מנופים שיצטרך לייצר מול שני בתי הקונגרס. עמידה חזקה של שני בתי הנבחרים יוכלו למנף צעדים לטובת בנימין נתניהו כראש ממשלה בממשלת ימין מול ממשל דמוקרטי שפחות אוהב את הממשלה שהולכת ומתרקמת בישראל".
סנדר מציין כי ביידן עצמו מצוי בקשרי ידידות עם נתניהו ויש בו אהדה לישראל, אך הרכב מפלגתו אינו מאפשר לו לתמוך בישראל. "המפלגה הדמוקרטית הלכה שמאלה באופן קיצוני. התפיסה הפרוגרסיבית שרבים מהחברים שם מקדמים, שמה את ביידן בלי יכולת לקדם מדיניות לטובת ישראל. אנחנו רואים את זה בשנתיים האחרונות ונראה את זה גם בהמשך. עם זאת, הוא יוכל לבוא למפלגה הדמוקרטית ולומר שאם הוא רוצה לקדם נושאים פנימיים לטובת אזרחי ארה"ב בבתי הקונגרס אני צריך להיטיב או לפחות לא לאיים על ישראל. זה למעשה המנוף שניתן יהיה להפעיל דרך שני בתי הנבחרים הללו".
מכאן שאלנו את סנדר אודות האיחוד בשיחת הברכה של ביידן על ניצחונו של נתניהו בבחירות. לטעמו "זה חלק מכוון מהמדיניות של ביידן שנמצא בתוך קמפיין ולא רוצה להזיק למפלגה הדמוקרטית. טלפון לנתניהו ב- 48 או 72 השעות הראשונות לא היה עושה טוב לדמוקרטים. אנחנו בעיצומם של מאבקים של מועמדים דמוקרטים מאוד קיצוניים ופרוגרסיביים בשורת מדינות, והוא לא יכול היה להרים טלפון מהיר מדי. הוא חיכה שבוע עד שלא ניתן היה שלא להרים טלפון ורק אז הוא התקשר. כך הוא לא פגע יותר מדי בקמפיין המפלגה הדמוקרטית בכל המדינה, ולאחר שקיבל את הקרדיט על כך שלא מיהר לברך את נתניהו הוא התקשר, כי מערכת היחסים בין המדינות מאוד טובה ולא משנה באיזה ממשל מדובר".
על תוכן השיחה כפי שזלג לתקשורת משני הכיוונים אומר סנדר כי הדברים נראים כדברי נימוסין ולא מעבר לכך. "יש מערכת היכרות מאוד טובה בין נתניהו לביידן. יש הרבה אי הסכמות אידיאולוגיות בין השניים, אבל ראינו בביקור ביידן בישראל את הריצה שלו לעבר נתניהו ולחיצת היד שלהם מול בנט לפיד והאחרים. יש ביניהם משהו שעדיין מחזיק קשר חם".