נשיא המדינה יצחק הרצוג קיבל הבוקר (רביעי) את תוצאות הבחירות לכנסת ה-25, מידיו של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט יצחק עמית.
הרצוג התייחס לפרסומים על דחיפתו להקמת ממשלת אחדות של נתניהו, גנץ ולפיד, אך הבהיר כי אינו עוסק בהרכבת ממשלה חרף תמיכתו העקרונית באחדות.
"לנבחרי הציבור אני פונה ואומר: לצד ויכוח פוליטי תוסס והכרחי, לצד הכרעות וקבלת החלטות, לצד אי ויתור על תפיסת העולם – אסור לוותר בשום פנים ואופן על ה-יחד שלנו'', אמר הנשיא. ''האחריות לכך מוטלת על כולנו, אך במרחב הפוליטי היא מוטלת בראש ובראשונה על כל צדדיו של בית המחוקקים על סיעותיו השונות.
"בהקשר הזה אני מבקש להתייחס לניסיון לגרור אותי לתוך המאבקים הפוליטיים של הרכבת הממשלה, ולהדגיש: תוצאות הבחירות ברורות ועל כולנו לכבד אותן. אין זה סוד שתמיד האמנתי ועודני מאמין באחדות; אך בניגוד לפרסומים, לא פעלתי ואינני פועל בִּדְחִיפָה להקמתה של ממשלה כזו או אחרת, ואינני עוסק בהרכבה או בגודלה. אני משאיר את המלאכה הזו למערכת הפוליטית, ולה בלבד".
הרצוג הוסיף: "בכוונתי להשלים את הליך ההתייעצויות עד יום שישי, ולהטיל את מלאכת הרכבת הממשלה ביום ראשון הקרוב. תודה לכולכם".
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית שופט בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית: "כאמור הליך הבחירות ניצב ממש בליבת הדמוקרטיה הישראלית ומכאן החובה לשמור מכל משמר על עצמאותה של ועדת הבחירות המרכזית ועל אי תלותה. חובה להילחם גם בתופעה של הפצת "חדשות כזב" (פייק ניוז) לפני יום הבחירות ובמהלכו ובניסיונות לדה-לגיטימציה של תוצאות הבחירות''.
שבוע לאחר הבחירות, נשיא המדינה יצחק הרצוג יחל היום (רביעי) את סבב ההתייעצויות עם נציגי המפלגות השונות בכנסת, שבסופן יטיל את המנדט להרכבת ממשלה על מי שיש לו את הסיכוי הגדול ביותר.
מרגע שיטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת הנבחר, יעמדו לרשותו, על פי חוק יסוד: הממשלה, 28 ימים להרכיב ממשלה חדשה בישראל. במצב שבו תידרש ארכה לתהליך, בסמכות נשיא המדינה להעניק ארכה נוספת של עד 14 יום נוספים על פי החוק.
העיתון "ישראל היום" מדווח כי בגוש המרכז-שמאל ראשי המפלגות מסוכסכים ביניהם על רקע קרב האשמות המתחולל ביניהם על ההפסד בבחירות ועל כן מתייחסים להמלצות אצל הנשיא יותר כמו לטקס שצריך לעבור כמה שיותר מהר בהיעדר הסיכוי שלהם להקים ממשלה.
מפלגת יש עתיד תמליץ על לפיד להרכיב ממשלה ובאופן מפתיע לאור הביקורת שהשמיעה - גם מרב מיכאלי תמליץ על לפיד בפני הנשיא. לעומתה, במפלגת כחול לבן של גנץ החליטו כי לא ימליצו על מועמד.
מנגד בגוש נתניהו המצב ברור. גולדקנופף, גפני, דרעי, סמוטריץ', בן גביר ואבי מעוז צפויים להמליץ על יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, כך שיוכל להקים קואליציה של 64 ח"כים.
במקביל, המו"מ הקואליציוני כבר בעיצומו, וראשי מפלגות הבלוק צפויים לקיים מרתון שיחות כדי להאיץ את התהליך לאחר הטלת המנדט הרשמית.
המוקש המרכזי שעלה עד כה בשיחות הוא נושא פסקת ההתגברות. נתניהו וסביבתו טוענים כי יש למהר ולקבוע הסכמים רק על חלוקת תפקידים, ואילו החרדים מתעקשים לקבל התחייבות בכתב על העברת פסקת התגברות. בליכוד מתחילים להשמיע טענות כי פסקת ההתגברות היא לא חזות הכל וצריך להעביר רפורמות במערכת המשפט בצורה מסודרת. החרדים לא מקבלים זאת והעבירו מסר - בלי פסקת התגברות לא נכנס לממשלה.