"אחרי שראינו את ההתנהלות במערכות הבחירות האחרונות ואת הסכנה של הממשלה האחרונה, החלטנו, קבוצת 'ציר 60' בליכוד בשיתוף עם פורום 'מלוכדים', הפורום הלאומי בליכוד שמרכז תחתיו מתפקדים רבים מההתיישבות כולה, שאת הבחירות האלו אנחנו מכריעים", מספר ל'בשבע' משה בוזגלו, תושב פני חבר, חבר ודובר קבוצת 'ציר 60'. "אחרי שנה וחצי שבהן ראינו וחשנו את הנזקים שממשלת שמאל יכולה לעשות למדינת ישראל בכלל ולמתיישבים ביהודה ושומרון בפרט, קיבלנו החלטה שאנחנו שמים לזה סוף".
לקראת יום הבחירות ישבו יחד חברי הפורום מכל יהודה ושומרון ונערכו לקראת יום הבחירות, כשהמטרה העומדת לנגד עיניהם היא הגדלת שיעור ההצבעה במעוזי הימין והוצאת תושבים שלא יצאו להצביע אל הקלפיות. "היו לנו הנתונים והכלים לדעת איך ואת מי צריך להוציא לקלפי, ועל סמך הנתונים הללו נערכנו לפעולה במהלך יום הבחירות", אומר בוזגלו. "לפי הנתונים שלנו ידענו לאתר את המצביע הפוטנציאלי ולהתקשר אליו או לשלוח מתנדבים שיבואו אליו הביתה וישכנעו אותו לצאת להצביע. הבנו שהבחירות האלה יוכרעו על חודו של קול ושניצחון הימין תלוי בהעלאת אחוזי הצבעה אצלנו, במעוזי הימין ובהתיישבות".
הפעילות שלהם התמקדה בשני צירים מרכזיים: הוצאה של פעילים למרכזי הערים וטלפניות. "פעלנו בעיקר בשני מישורים, האחד הוא שליחת פעילים ומתנדבים באמצעות אוטובוסים למרכזי הערים שבהן התמקדנו, לשכונות מסוימות שידענו שבהן אחוזי ההצבעה נמוכים, והם עברו דלת דלת והוציאו את התושבים לקלפיות. המישור השני הוא הקמת מערך טלפנייה גדול שהוקם בשיתוף פעולה עם תנועת הריבונות של יהודית קצובר ונדיה מטר במטה הימין המשותף".
יהונתן טל, מנכ"ל פורום 'מלוכדים' ותושב אפרת, מספר איך פעל המערך הטלפוני. "את המערך הקמנו בשיתוף פעולה מעולה עם תנועת הריבונות בהובלת נדיה מטר ויהודית קצובר, שיתוף פעולה שהוכיח את עצמו בזמן אמת. הבנו שאחת הדרכים העיקריות והמועילות ביותר לתמרץ את התושבים לצאת ולהצביע זה באמצעות טלפון אישי שבו קוראים להם ומסבירים על חשיבות היציאה להצבעה".
יהונתן מתאר את האווירה ששררה באולם בעוז וגאו"ן, שם פעל המטה המרכזי: "הטלפנייה פעלה במשך שעות היום, הייתה תחושה של עבודה מאומצת ונכונות להגיע לניצחון. הגיעו עשרות מתנדבים תושבי הגוש ועשו טלפונים למצביעים פוטנציאליים. מעבר לזה הפעלנו מערך שלם של טלפנים שכל אחד מביתו קיבל מהמטה המרכזי רשימה של תושבים שעדיין לא יצאו להצביע כדי להתקשר אליהם ולשכנע אותם לצאת לקלפי.
"המערך הזה פשוט עבד מצוין", הוא מציין בסיפוק, "כל שעתיים קיבלנו מידע עדכני מי עדיין לא יצא להצביע וראינו איך הרשימה לאט לאט מצטמצמת. זה הרבה בזכות העבודה של הטלפנייה, אין לנו ספק שהיא השפיעה הרבה על העלאת אחוז ההצבעה בקרב מצביעי הימין בהתיישבות".
טל מונה בתור דוגמה את היישוב אפרת. בבחירות הקודמות הליכוד קיבל 16% מהקולות באפרת, ובאחרונות - 19.8%. הציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ' קיבלה בבחירות הקודמות 25%, ובבחירות האחרונות 48%.
"אפשר לראות את הגידול באחוז ההצבעה במפלגות הימין גם בערים מרכזיות שבהן הפעילים שלנו עברו דלת דלת. הגידול באחוז ההצבעה הוא תוצאה ישירה של העבודה הממוקדת שלנו באזורים שבהם פעלנו".
טל וחבריו הפעילו גם רכבים שהסתובבו בצירים המרכזיים ביישובים וסייעו לתושבים עם מוגבלויות ולאחרים שהתקשו לצאת להצביע, על פי פניות שהתקבלו במטה. "את התוצאה של המאמצים שלנו ראינו גם בערים הגדולות, ירושלים ובאר שבע. שלחנו לשם את הפעילים שלנו במבצע מדלת לדלת ואחוז ההצבעה למפלגות הימין גדל".
לסיכום אומר משה בוזגלו: "ברוך ה', אנחנו שמחים ורואים שההערכות שלנו צדקו. מערכת הבחירות האחרונה הוכרעה על העלאת אחוז ההצבעה במעוזי הימין. ניתן לראות שבעבודה קשה, הפעילות שעשינו ביחד כפורום מרכזי וחשוב בהתיישבות במהלך יום הבחירות אכן נשאה פרי, ממש ראינו איך הפעילות הממוקדת שלנו השפיעה על תוצאות האמת, ואנחנו שמחים על כך".
מצפים למעשים
לבד מהפעילות של פורום 'מלוכדים' פעלו יוזמות נוספות ברחבי יהודה ושומרון ביום הבחירות. ביוזמת ראש מועצת שומרון יוסי דגן הוקם מטה '22V' שפעל בצורה מסודרת להעלאת אחוז ההצבעה בפריפריה ובמעוזי הימין כדי להביא ניצחון בבחירות ולשים קץ לסאגת הבחירות החוזרות ונשנות. את המטה הקימו ראש מועצת שומרון יוסי דגן ועוזרו לשעבר צבי סוכות, העומד כיום בראש תנועת 'אמונים', יחד עם יעקב וינברגר ויוני הישראלי העומדים יחד עם דגן בראש 'הליכוד שלי' - קבוצת ההתיישבות בליכוד. קבוצה זו נחשבת לקבוצת המתפקדים הגדולה ביותר בליכוד אחרי קבוצת המתפקדים של התעשייה האווירית.
"קיימנו כמה פגישות אצלי בבית ואצל חברים שלי, תוך דיון בשאלה מה אפשר לעשות עוד כדי להחזיר את הימין לשלטון", מספר דגן בשיחה עם 'בשבע'. "התובנה המרכזית הייתה שיש רוב לאומי שרוצה ממשלה לאומית, אבל בכל מערכת בחירות כמה מנדטים מהם פשוט לא מגיעים להצביע. לכן, כבר לפני כארבעה חודשים התחלנו להכין תוכנית מסודרת כדי להביא את הרוב הזה לידי ביטוי בבחירות".
בתחילה, מציין דגן, הוא שקל להקים עמותה ולגייס תרומות כחוק, אך בסופו של דבר "הוחלט שלא עושים זאת". אז מה כן עשה דגן? פעילות על סמך מתנדבים. "מאות פעילים ללא תקציב, שהצליחו לארגן מפגשים, כנסים, המון עבודה ברשתות החברתיות, בקבוצות ווטסאפ, וגם ריכוז תקשורתי ממש בולט. נרתמנו כולנו".
השם שבחר דגן הוא '22V', תוך רמיזה להעתקת המודל '15V' של ארגוני השמאל בבחירות 2015. "ההבדל הוא שלארגוני השמאל יש כסף מעבר לים, ולנו יש את הרוח והנשמה. אלפי המתנדבים התגלו כסיירת מטכ"ל של הימין ותרמו תרומה אסטרטגית יוצאת דופן לביטחון המחנה הלאומי בדמות הממשלה החדשה שתקום. מצפים ממנה להיות ממשלת ימין במעשים ולא רק בדיבורים, אנחנו רוצים מיליון תושבים לשומרון ועוד מיליונים ליהודה. בזה צריכים להתמקד, בהקמת אביתר כמו שהתחייבה הממשלה, בהצלה של ההתיישבות בחומש ובמסות של בנייה, ביישובים ובכבישים".
המיזם זכה לברכת הדרך של זקן רבני הציונות הדתית הרב חיים דרוקמן, שיצא במכתב תמיכה וקרא לציבור לקחת חלק בהתנדבות ובפעילות המטה ביום הבחירות. במקביל נפגש ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו עם ראש מועצת שומרון יוסי דגן, יומיים לפני הבחירות, ויחד הם הצטלמו בווידאו בקריאה לציבור לצאת ולהצביע.
והיו גם דילמות הלכתיות. דגן הגיע יחד עם יאיר רביבו, ראש העיר לוד, לבית אבלים בעיר. לאחר שיחה של השניים עם בני המשפחה התבקש דגן לבדוק הלכתית האם מותר למשפחה לצאת לקלפי למרות שהם יושבים שבעה, ולאחר שיחה עם רב השומרון, הרב אליקים לבנון, יצאה המשפחה להצביע ולתרום לניצחון הימין בבחירות. "העליתי לשיחה את הרב לבנון ברמקול והוא פסק להם שזו מצווה לצאת ולהצביע. ארגנו להם מניין לערבית, הם יצאו להצביע, וכהוראת הרב לבנון מיד חזרו".
דגן מתרגש מהסיפורים הללו. "היה מאוד מרגש לראות את ההתגייסות של האלפים. ראיתי בעיניי את ניצחון הרוח והערכים. עמדנו מול האליטות והתקשורת שפמפמו ייאוש ודיסאינפורמציה, בשעה שאצלנו הרימו דגל ערכי אידיאולוגי. אנשים שבאו ברכבים פרטים על חשבון הזמן שלהם, אנשי עבודת כפיים לצד סטודנטים, יושבי ראש ועדי יישובים לצד רבנים, נערים ומבוגרים - כולם קיבלו דפים ועברו תדרוכים, בירושלים, בלוד, בבאר שבע, בנתניה ובעוד מקומות, הכול על מנת להוציא אנשים החוצה. ראינו חיבורים מדהימים שאני מאמין שיימשכו אחרי זה".
דגן לא רק פיקד, אלא ממש עבר דלת דלת, יחד עם ראש העיר לוד יאיר רביבו, ולצד בכירים בליכוד כמו חברי הכנסת מירי רגב וישראל כ"ץ. "אני בעצמי עברתי בדלתות, אנשים כל כך שמחו וקיבלו אותנו במאור פנים והביעו אהבה לשומרון, חלקם אפילו זיהו אותנו מהתקשורת. כל הארץ רצתה בממשלה הזאת, כי במצב היום כולם ביחד, כולם מבינים שאם אין משילות בשומרון אין ביטחון בלוד ויש פיגועים. הייתה כאן התגייסות של העם סביב הצלת ארץ ישראל. מפעים לראות ביום הבחירות בשטח יותר מ־3,000 מתנדבים, לא רק מהשומרון אלא מכל הארץ, עם כיפות ובלי כיפות, שהגיעו לנקודות ריכוז להתנדב. הסיפוק גדול", הוא מאשר, "הודות לפעילים בשטח יצרנו שינוי, עלייה דרמטית ומשמעותית באחוזי ההצבעה לגוש הימין. בלוד, לדוגמה, הליכוד עלה ב־7.1%, ומפלגת הציונות הדתית עלתה אף יותר מכך. לא בכדי מתי טוכפלד, הפרשן הפוליטי של 'ישראל היום', כתב שהפעילות שלנו הייתה אבן דרך משמעותית לניצחון. כעת תקוותנו מהפוליטיקאים שהממשלה תעשה שינוי אמיתי בשטח".
שיירות בדרך אל העיר
גוף נוסף וחשוב שהביא לעלייה באחוזי ההצבעה היה מטה הליכוד ביהודה ושומרון בראשות פעיל הימין עורך הדין אביחי בוארון. המטה הוציא ביום הבחירות מאות רכבים בעשר שיירות מנקודות התיישבות לערים ליכודיות במטרה להוציא את מצביעי הימין מהבתים. "פעילי הליכוד בהתיישבות הם אחד הגורמים המשמעותיים בניצחון", קובע בוארון, מועמד לכנסת וראש מטה הליכוד ביהודה ושומרון.
מבחינת בוארון התקיימו שני מהלכים מקבילים: האחד הוא העלאת אחוזי ההצבעה ביהודה ושומרון והשני הוא המרצת מצביעי ימין בערים ובשכונות במעבר מדלת לדלת. "אני חושב שאחד המטות הכי אפקטיביים היה מטה יהודה ושומרון, מבחינת השיירות: מבצע '10 על 10' שיצא מעשר נקודות ביהודה ושומרון, ואחר כך התגבר ליותר מזה, הוביל לשינויים משמעותיים בשכונות ובערים ברחבי הארץ שיש בהן מתחת ל־58 אחוזים עם מובהקות מאוד ברורה להצבעה לימין", מספר בוארון, תוך שהוא מונה חלק מהשיירות: "מאזור אבני חפץ ועינב יצאה שיירה אחת לנתניה בראשות אסף זולדן, מגוש קרני שומרון וקדומים יצאה שיירה אחת בריכוז ד"ר איתם לוז לרמלה ולוד, מגוש שילה בראשות רפאל פישר לבת ים, ממגרון יצאו משער בנימין לפסגת זאב שתי שיירות שאני הובלתי עם אנשים מאוד רציניים. הכול בתיאום עם מטה הליכוד הארצי".
בוארון מסביר ל'בשבע' כיצד להערכתו מטה הליכוד ביהודה ושומרון הביא כמנדט נוסף לגוש הלאומי. "כל שיירה קיבלה רחובות מוגדרים מראש, כשכל רכב אחראי על מאתיים בתי אב. וכך היה, אנשי השיירות אכן הגיעו למספרים האלה. כל אחד מוכן עם תסריטי שיחה, עם מקרים ותגובות מאוד מדויקות שימריצו אנשים ליציאה. אם חשבנו בהתחלה שיצאו בערך מאתיים רכבים, בשעת מעשה הגענו לקרוב לארבע מאות. להערכתנו הגענו כך לכ־70,000 בתי אב, כשבכל בית יש בממוצע שני בעלי זכות בחירה. נכון, יש דלתות שבהן אנשים לא בבית, אנשים לא עונים, ואלה שכן - חלקם כבר הצביעו, חלקם גם אחרי שכנוע לא רצו להצביע; אבל להערכתנו בסביבות שלושים אחוז מאלו שהגענו אליהם, הוצאנו אותם לראשונה לקלפי. מדובר בעשרות אלפי מצביעים למחנה הלאומי, אני מעריך שמדובר בכמנדט".
בתחילה בוארון חשש שהמיזם לא יצלח, אך מאוחר יותר גילה שהוא מצליח כל כך עד שחצה את גבולות יהודה ושומרון. "בהתחלה לא ידעתי אם יקרה או לא יקרה, הייתי מסופק, ומצד שני הכלל המנחה אותנו אומר שעושים כל מה שאפשר, כולל מה שיש לו קצת סיכוי. ארבעה אנשים שהגיעו מהשטח: רפאל פישר משילה, אלחנן מקידה, אסף ממעלה לבונה ודובי, גם הוא תושב בנימין - כל אלו נרתמו לטובת המשימה ברוח גדולה ויחד איתנו אפשרו למיזם הזה להתחולל, מסרו את הנפש ביחד איתנו כדי שזה יקרה".
עד הרגע האחרון לא ידעו בוארון וחבריו כמה יצטרפו למיזם. הם הקימו קבוצות ווטסאפ, פתחו דף הרשמה באינטרנט וגילו שתוך זמן קצר לא רק תושבי יהודה ושומרון נרשמו אלא אפילו מתנדבים מרמת הגולן שרצו לבוא לטבריה. "בכל הארץ הבינו את גודל השעה ואת מצב החירום, כולם הסתערו על השכונות והבניינים וויתרו על יום החופש. פשוט מדהים איך רוב עם ישראל הולך לענייניו ואילו הם יוצאים מגדרם, כפשוטו, יוצאים מאזור הנוחות ומסתערים קדימה בהבינם את גודל השעה. הזכיר לי את ההתנתקות, להבדיל. ברוך ה' שכאן זה הצליח, עם רוח גדולה ועם חיבור עצום לעם ישראל שהצליח להניע את האנשים לקלפיות".
***