
ראשי הקואליציה הבאה הסכימו להגדיל משמעותית את קצבאות האברכים ותקציבי הישיבות.
אחד הסעיפים המשמעותיים שסוכמו במשא ומתן הקואליציוני: הכפלה של מלגת האברכים ותלמידי הישיבות שעומדות היום על 730 שקל ו-1,300 שקל. מדובר על סעיף שעלותו כמיליארד שקלים וחצי למשק.
עמליה דואק, כתבת חדשות 12, טענה כי המהלכים המסתמנים יגרמו קושי רב לדורות הבאים. דואק כתבה: "העלאת קצבאות לאברכים משאירה ירושה בלתי אפשרית לילדים ולנכדים שלנו. המגזר היצרני במדינת ישראל לא יוכל לאורך זמן להמשיך לשאת את מדיניות הקצבאות. נכון להיום אובדן התוצר מאי תעסוקת גברים חרדים מגיע ל29 מיליארד שקל ועשוי לגדול ל-80 מיליארד בעשור הבא".
"זה יצריך העלאות מסים ישירות על מי שעובד. זה עומד בניגוד גמור למשנה הכלכלית של נתניהו וגם הוא יודע שזה ינציח את העוני במגזר החרדי במקום לעודד פריון ותעסוקה. אבל מאז שפורסם הנתון הזה גם לא שמענו מילה מכיוונו של בני גנץ", אמרה דואק.
היא הוסיפה: "אולי מי שבמשך קמפיין שלם ניסה להסביר שהוא יצליח להקים ממשלה עם החרדים יודע שגם הוא היה משלם את המחיר הזה כדי להיכנס ללשכת ראש הממשלה. דרושים כאן מנהיגים שידעו לקבל החלטה אמיצה מספיק בעניין הזה. נתניהו כבר עשה את זה ב2003, הוא שילם אז מחיר פוליטי, אבל לפחות היה נאמן לעקרונות שלו".
ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט טען כי הזנקת קצבאות תלמידי ישיבות ואברכים היא שגיאה כלכלית ומוסרית קשה, כלשונו, שתפגע בצעירים חרדים, ביחס הציבור לתורה, ובעתיד מדינת ישראל. ראש הממשלה לשעבר הסביר: "זאת, מכיוון שהקצבאות המוגדלות יעודדו עוד צעירים שלא לצאת לעבוד או ללמוד מקצוע, מכיוון שנוח יותר להישאר בישיבה".
"בסופו של דבר הם ייפלטו בגיל מאוחר, ללא יכולת להתפרנס בעבודה איכותית - וכך יביאו להגברת העוני והתלות שלהם בתשלומי המיסים של שאר האוכלוסייה בישראל. לאורך זמן זה לא יחזיק מעמד. כולם יודעים זאת, אך לצערי ראשי מפלגות כיום חוששים להתבטא מחשש לזעם המפלגות החרדיות".
בנט אמר עוד: "החרדים הם אחינו והם האוכלוסייה הגדלה במהירות הגבוהה בישראל, לכן האחריות שלהם כלפי המדינה חייבת לגדול בהתאמה. אני מאמין בצורך ללמוד תורה. אני מעריך ואוהב את לומדיה. התורה שמרה על עם ישראל והיא היסוד שלנו. אבל אם אין קמח - אין תורה. הרעיון שציבור הולך וגדל, ימומן עוד ועוד על ידי ציבור ששיעורו באוכלוסייה הולך וקטן, אינו מעשי, ולמען האמת, גם אם הפוליטיקאים מפחדים לומר זאת, אינו מוסרי".
"בסוף נושאי האלונקה יבחרו ללכת למקום אחר (קל היום מתמיד) ובמקום לחזק את התורה, התהליך יוביל חלילה לתחושה שלילית כלפי התורה", הוסיף בנט. "לפעמים הפעולה שכביכול נעימה ומסייעת, היא למעשה מזיקה. לאורך השנים פעלתי להגברת התעסוקה בחברה החרדית, והייתי גם הראשון שיצא עם תוכנית, פרו-חרדית ולא פופוליסטית, אותה אימצנו בממשלה בראשותי: העלינו לפני שנה את שכר החיילים ב50% וקידמנו הורדת גיל פטור לחרדים מ-24 ל-21. המבחן הגדול של הממשלה שתקום: האם שיעור החרדים העובדים בעוד 3-4 שנים יהיה גבוה או נמוך מהשיעור היום".