איך אתם משקיעים בבורסה
איך אתם משקיעים בבורסהצילום: Shutterstock

כולנו משקיעים בשוק ההון. כן, כן – כולנו. גם את, שמעולם לא התעניינת במה שקורה בבורסה, וגם אתה, המשוחרר הטרי מהצבא שעובד במלצרות. כולנו משקיעים בצורה כזאת או אחרת בשוק ההון, דרך קרן הפנסיה או החיסכון הפנסיוני שלנו.

בנוסף, יש מי שמשקיע וחוסך דרך מכשירים נוספים המתבססים על ניירות ערך: דרך קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה, מסחר עצמאי ועוד. החיסכון הפנסיוני בישראל פועל כך שכספי העמיתים מושקעים בניירות ערך (אג"ח ומניות, בעיקר), במטרה להשיג תשואה ולהגדיל את הכספים שיהיו לנו ביום הפרישה.

כל אחד ואחת מאיתנו מתייחס לחיסכון אחרת: חלק בודקים כל שבוע מה עשה הכסף שלהם ולוקחים חלק פעיל בשרטוט אסטרטגיית השקעה ובחירת הנכסים; חלק יודעים באופן כללי מה הם הביצועים שמספקת להם קרן הפנסיה; ולחלק אין שום ידע על מה שנעשה עם כספי החיסכון שלהם. בואו נכיר את סוגי החוסכים השונים.

החוסך האדיש

החוסך האדיש הוא זה שלא יודע שום דבר על קרן הפנסיה שלו – חוץ מזה שהיא קיימת – אפילו לא מי הגוף שמנהל לו את הכסף. למען האמת, אם ההפרשה לקרן הפנסיה בישראל לא היתה חובה, ייתכן שהחוסך האדיש כלל לא היה חוסך לקראת פרישה.

אז אמנם לאותו חוסך יש חיסכון פנסיוני, אבל אם תשאלו אותו מה היתה התשואה בקרן בשנת 2021 או מה הם דמי הניהול שהוא משלם, הוא לא ידע לענות לכם – ובכלל לא אכפת לו. מעבר לכך, ייתכן שהוא אינו מפעיל חסכונות אחרים – אין לו פיקדונות בבנק והוא לא יודע מה זה קופת גמל להשקעה. זה בסדר, ייתכן שרבים מאוד מאיתנו הם כאלה.

הרי בשביל מה יש גופים מנהלים כמו בתי השקעות, אם לא כדי לחסוך מאיתנו את הצורך לנהל באופן אקטיבי את הכסף שלנו? ובכל זאת, כדאי מאוד להתעדכן בכמה פרטים מינימליים לגבי החיסכון הפנסיוני, כדי לא למצוא את עצמנו במצב בעייתי: לדעת את שם הגוף שבו מתנהלת הקרן; לבדוק שרמת הסיכון במסלול ההשקעה מתאימה לאופי שלנו; לראות שאנחנו לא משלמים יותר מדי דמי ניהול ועוד.

את כל אלה תוכלו לעשות בטלפון אחד לבית ההשקעות שמנהל את הפנסיה שלכם, בחשבון האישי באתר האינטרנט של הגוף המנהל או בהתייעצות עם גורם מקצועי בעל רישיון פנסיוני.

החוסך המעורב

פה כבר מדובר באדם שיודע מה קורה עם הכסף שלו, ומתעניין בנעשה בשוק ההון על בסיס חודשי. הוא מודע לכך שיש משמעות רבה לתשואה שמייצרת הקרן, ולכך שישנם ערוצי חיסכון נוספים שניתן להזרים אליהם כספים כדי ליהנות מעוד תשואה.

ייתכן שהחוסך הזה עוקב בתקשורת אחר פרסומים הנוגעים לתשואות במכשירים הפיננסיים השונים, בודק לפעמים את הגרפים של המדדים המרכזיים ומודע לסוג המסלול שבו מושקעים כספי הפנסיה שלו. עם זאת, הוא אינו "חוסך אקטיבי" קלאסי.

הוא לא רוצה לעסוק במסחר, לא מעוניין לשנות מסלולים חדשות לבקרים ולא רוצה לקחת סיכונים מיותרים עם הכסף שלו. עבור חוסכים מהסוג הזה, פעמים רבות הצעד הנכון הוא לפתח ערוצים נוספים של חיסכון מבוסס שוק הון, כדי להיחשף באופן מבוקר לשוק. בין היתר ניתן לציין קופת גמל להשקעה כאפיק אטרקטיבי לחוסכים מסוג זה: חיסכון לכל מטרה, שמנוהל על ידי מנהלי השקעות מקצועיים, ומציע מגוון מסלולים.

החוסך האקטיבי

זהו החוסך שמתעניין, קורא, לומד, מבין ומתמקח על עלויות. לא תתפסו אותו בלי ידע בסיסי כמו דמי הניהול שהוא משלם בקופת הגמל, או ממוצע התשואות ב-3 השנים האחרונות.

הוא קם בבוקר ובודק מה קורה בשוק ההון ומה עשה הכסף שלו, ואינו מהסס להחליף תוכניות חיסכון. הוא רוצה לדעת שבכל רגע נתון ההון שלו מושקע במקומות הנכונים, ושהאפיק שבו הוא נמצא הוא הרלוונטי ביותר עבורו.

הוא מסתכל על תשואות גמל להשקעה, על ביצועי המדדים ועל ההחלטות שלוקחים המשקיעים הגדולים בעולם מדי יום. הרצון להיות מעורב ואקטיבי בניהול ההשקעות הוא מבורך וחשוב.

עם זאת, חשוב להזכיר למשקיע האקטיבי ששינויים תכופים באסטרטגיית ההשקעה, מעבר ממסלול אחד לאחר פעמים רבות או ניסיון "לתזמן את השוק" – יכולים דווקא ליצור נזק.

חסכונות לטווח הארוך צריכים להיות מנוהלים בשיקול דעת ועם ראייה למרחק. עבור המשקיע האקטיבי, ייתכן שניהול ההשקעות והחסכונות מתאים שייעשה דרך תיק השקעות מנוהל או בניהול תיק עצמאי. תיק בניהול עצמי באמת מאפשר את רמת הגמישות בלקיחת החלטות הגדולה ביותר.

אך תיק השקעות מנוהל בבית השקעות מציע את המעטפת החשובה של מנהלי השקעות מקצועיים שיכולים – כמובן, בעצה אחת עם החוסך – לנווט את הפורטפוליו לכיוון הנכון בכל עת.

אילו חוסכים אתם?

אז עכשיו כשראינו אילו סוגי חוסכים קיימים, שאלו את עצמכם: "איזה סוג חוסך או חוסכת אני?" חשוב להבין את המשמעות של כל אחד מהטיפוסים ואיך היא אמורה לבוא לידי ביטוי בבניית תיק החיסכון.

הדבר הנכון ביותר לעשות – לכל סוגי החוסכים – הוא להרים טלפון לבית ההשקעות או לחברת הביטוח שבהם מתנהלים הכספים שלכם, ולהתייעץ עם איש מקצוע לגבי המשך הדרך, בהתאם לאופי שלכם, לזמן הפנוי שיש לכם ולסוג החוסך שאתם חושבים שאתם.

*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח