בנימין נתניהו
בנימין נתניהוצילום: Yonatan Sindel/Flash90

האם אכן ממשלת הימין ההולכת ונרקמת, אם לא תהיינה הפתעות, תייצר את מה שבשעתו הגדיר אהוד ברק כצונאמי מדיני שיבוא על ישראל?

על כך שוחחנו עם ד"ר אלי פרידמן, ראש חטיבת תקשורת בחוג ללימודים רב תחומיים במכללה האקדמית אשקלון.

"לא יהיה כאן צונאמי", משיב ד"ר פרידמן בקצרה ומיד מרחיב ומבהיר מדוע: "העולם הנאור עסוק בדברים אחרים כמו אוקראינה, אינפלציה, בעיות אנרגיה ועוד. אם ירצו להיכנס לעובי הקורה ולעשות דברים שמעבר לגינוים מילוליים זה יעלה להם הרבה במישורים הפנימיים. הממשל האמריקאי יכול לפעול נגד ישראל אבל הוא לא ירצה", מעריך פרידמן. "הנושא הזה לא מעניין את ביידן. הוא לא מרגיש שהוא יפיק תועלת מהעיסוק בנושא שלא נראה שיש לו פתרון".

על מדיניותו של ביידן בסוגיה הישראלית ערבית אומר פרידמן כי מדובר אמנם בנשיא דמוקרטי, אך הוא אינו אובמה שראה בסוגיה הישראלית יעד לו הקדיש רבות כולל הקצאתו של ג'ון קרי לסוגיה. עוד הוא מציין כי גם בממשלת בנט-לפיד, שהייתה לכאורה פתוחה יותר למגעים עם הפלשתינית, לא ראינו שהנושא העסיק את ביידן במיוחד, כך שבוודאי שבתקופת נתניהו החדשה הנושא לא צפוי להטריד את הנשיא האמריקאי.\

"הם יכולים לגנות או להביע דאגה אם תהיה בניה נרחבת ביהודה ושומרון או מה שיוגדר כפגיעה בזכויות אדם. גם אם בית הדין בהאג יקבל החלטה שהכיבוש שווה ערך, זה לא יהיה עם שיניים", הוא אומר ומציין כי האמריקאים הם היחידים שיכולים לפעול נגד ישראל, אך לא נראה שהם אכן יעסקו בכך ויעשו זאת. בדבריו הוא מזכיר שהפעם האחרונה שהיה לחץ של סנקציות אמריקאיות על ישראל היה זה בתקופת בוש האב מול יצחק שמיר.

באשר לאירופה מעריך ד"ר פרידמן כי רעש מדיני אולי ייעשה וגינויים אולי יישמעו, אך מעבר לכך לא נראה גינויים וכיוצא באלה. יתכן ויוחלט שם שלא לקיים קשרים כלכליים עם ההתנחלויות, אך לא מעבר לכך. באשר לכניסתו הצפויה של איתמר בן גביר למשרד לביטחון פנים, אומר פרידמן כי יתכן והאירופים יחליטו שלא לקיים אתו קשרי עבודה, אך יש אצלם הפרדה בין ענייני פנים לסוגיות מדיניות.

עם זאת מתריע ד"ר פרידמן ואומר כי סוגיה אחת יכולה להניב תוצאות לא טובות בהיבט הדיפלומטי, וזו סוגיית הר הבית. אם בסוגיה זו ייפרץ הסטטוס קוו צפוי מהלך בינלאומי נגד ישראל, בעיקר מול ירדן שענייני הר הבית מהווים פרק משמעותי בהסכם השלום שלה עם ישראל, והדברים יכולים להגיע עד לכדי ביטול הסכם השלום, אם כי לארה"ב יש ערבויות לקיומו של ההסכם.