יוסף חדאד
יוסף חדאדערוץ 7

יוסף חדאד, ראש עמותת 'ביחד ערבים זה לזה' הוא אחד משלושת זוכי פרס בגין. שוחחנו אתו על הקושי להוביל הסברה פרו ישראלית בימים אלה, והאם הקושי הזה צפוי להחריף עם חילופי השלטון בישראל.

"מאוד התרגשתי כשהתקשרו ובישרו לי על הפרס. בגין הוא ממשיך דרכו של ז'בוטינסקי, אדם שדגל בעזרה לחלשים ובקידום האוכלוסיות החלשות, דאג לשמור על מדינת ישראל וגם עבד בשביל השלום כידוע. זה כבוד ענק בשבילי וציון דרך עבורי", אומר חדאד.

אנחנו שואלים על הקושי להוביל הסברה פרו ישראלית ברחבי העולם בתקופה זו וחדאד משיב: "מסע הדה לגיטימציה נגד ישראל הוא מטורף". כמי שפועל רבות בקמפוסים ובפרלמנטים ברחבי העולם מנתח חדאד את האוכלוסיה שעמה הוא נפגש ומחלק אותה לשלושה חלקים עיקריים:

"הקבוצה הראשונה היא קבוצה פרו ישראלית שלה אני נותן כלים להתמודדות עם אנטישמים קיצוניים שמטרתם לפגוע בישראל ולשקר ולעוות את המציאות". דוגמא למפגש שכזה הוא מספר מהעת האחרונה: "במסע הסברה בצ'ילה הזדעזעתי, ואני אומר זאת כערבי. הקהילה היהודית מפחדת להראות סממנים שהיא יהודית. הגעתי לאוניברסיטה שם עם שלט 'אני ערבי שחי בישראל, תשאלו אותי למה ישראל לא מדינת אפרטהייד' והיו סטודנטים יהודים ביקשו שאוריד את השלט כי חששו שהוא פרובוקטיבי. אין לי טענה כלפיהם כי הם חיים בפחד. הם חיים תחת טרור שהוא לא במטענים ופצצות אלא טרור אקדמאי שמופנה לקהילה היהודית ולקהילה הפרו ישראלית. הטרור האקדמאי הזה גורם להם להירתע ולפחד".

כמענה עבור קבוצה זו התומכת בישראל וחוששת סבור חדאד שיש לחדש את פעילות משרד ההסברה עם תקצוב מלא. "אני מהקולות הבולטים שדורשים שיוקם מחדש משרד ההסברה כדי לטפל עם שר ותקציבים מיועדים לטיפול בנושאים הללו. היום מדינת ישראל מקבלת נכשל בטיפול בקבוצה הזו. אני לא מכליל את כולם כי יש דיפלומטים שעושים עבודה מדהימה ואני מכיר אותם אישית ולכן אני לא מכליל, אבל הנושא מצריך טיפול".

"הקבוצה השניה היא קבוצה פרו פלשתינית ואנטי ישראלית. אני משתדל לערער אותם ככל שאני יכול. ברור לי שבהרצאה לא אוכל לשנות את דעתם, אבל המטרה שלי היא לגרום להם לערעור ולזוז באי נוחות. למשל, הם מדברים על אפרטהייד ואני שואל מה זה אפרטהייד, שלטון המבוסס על הפרדה גזעית כמו בדרום אפריקה ואני אומר להם שהם רוצים להגדיר אותי כחי באפרטהייד, אותי, ערבי ישראלי שהיה מפקד על חיילים יהודים בצה"ל ושקיבלתי כבוד כפול כי התנדבתי לשירות".

"אני מזכיר להם שבמשטר אפרטהייד יש הבדלה ברשויות בין לבנים לשחורים. לעומת זאת בישראל היה שופט בעליון ערבי ששלח נשיא וראש ממשלה יהודים לכלא. אז על איזה אפרטהייד אתם מדברים. בישראל 30 אחוז מהרופאים ו-50 אחוז מהאחים הם ערבים, אז על איזה אפרטהייד הם מדברים? זה משאיר אותם במקום שהם לא יודעים להתמודד ואני מרגיש שאני מנצח בעימות כשהם שותקים או כשהם מתחילים לקלל ולצעוק", אומר חדאד ועובר לקבוצה השלישית אותה הוא רואה כחשובה ביותר:

"הקבוצה השלישית היא זו שנמצאת על הגדר. אלו אנשים שלא החליטו אם הם בצד הישראלי או הפלשתיני ורוצים לשמוע את המציאות. דוגמא טובה הייתה באוניברסיטת הווארד בארה"ב. הרציתי שם ודאגתי שלא לספר בהתחלה מי אני מעבר לכך שאני מישראל. תוך כדי ההרצאה חיכיתי שמשהו ייצא, ואכן אחרי 25 דקות סטודנט קם וביקש לומר שהוא מאוכזב ולא מופתע כי היה צפוי בעיניו שיהודי כמוני יתאר כך את ישראל. הזדהיתי במבטא הכי ערבי שיש לי כערבי ישראלי. כולם היו בשוק ולא ידעו לעכל את הדבר הזה".

חדאד מספר על ההתעניינות הרבה של חברי הקבוצה השלישית בנתונים שהוא מציג ובעיניו חשובה הרצאה בפני 30 איש כמו בפני 3000 והייתה גם הרצאה בפני 4 אנשים בגלל מזג אוויר קשה בניו יורק, וגם הרצאה זו הייתה חשובה בעיניו ואכן "אחד מהם היה אחראי על הסטודנטים באוניברסיטה וזה דחף להתנגדות להחלטות אנטי ישראליות".

עוד אנחנו שואלים את חדאד אם כעת, לנוכח חילופי השלטון הצפויים בישראל, מלאכת ההסברה עשויה להיות קשה יותר, בעיקר לנוכח מתקפות והאשמות שמגיעות מראשי הממשלה היוצאת. הוא משיב: "יש לי בעייתיות עם צביעות משני הצדדים. כשמדברים על הקהילה הלהט"בית, בממשלה האחרונה היו חברים מוסלמים שהגדירו אותם כסוטים וכו'. אני לא נכנס לזה. החברה בישראל היא מעל כל פוליטיקאי כזה או אחר. לא ניתן לפוליטיקאי כאינדיבידואל להשחיר את ישראל ולא משנה אם הוא מהימין או מהשמאל. אני מייצג את המציאות בישראל".

עוד מספר חדאד: "כולם מדברים כעת על התפקיד החדש של בן גביר, ושאלו אותי במסע ההסברה האחרון איך זה הולך להיות. אמרתי שמדהים לשמוע אמריקאים מפוחדים בעוד מנהיגים ערבים בישראל מדברים אחרת. אני מראה להם את ראש עיריית רהט שבאחת מתכניות הטלוויזיה אומר שבן גביר יהיה השר לביטחון פנים ובחברה הערבית יש פשיעה גדולה ואם בן גביר יטפל בזה נגיד לו אהלן וסהלן, ושבוודאי שניפגש אתו ונודה לו אם הוא ילחם בפשיעה. אם בן גביר יצליח אפרגן לו, אבל אם יתברר שלא רק שהוא לא עושה אלא פוגע, אהיה הראשון שיבקר אותו".

חדאד מציין כי המתנגדים לפעילות העמותה בראשותו נמצאים גם בחוגי הימין הקיצוני וגם בחוגי השמאל הקיצוני. אלה ואלה אינם שמחים לגלות שהצד שמנגד אינו נורא כל כך, אך בעקבות הפעילות "בחברה הערבית אומרים לי שמתברר שהיהודים לא גזענים אלא רוצים שנהיה חלק מהחברה הישראלית ודוחפים לזה. זה משנה דעות ומדהים לראות את זה. זה מה שנותן לי אנרגיות להמשיך מול האלימות האיומים והשנאה".