לא רבים בישראל מבינים את המשמעות היומיומית של השינויים הצפויים במתפ"ש ובמנהל האזרחי בקואליציה הבאה בעקבות דרישותיו של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ'.
עד כמה השינויים קריטיים לחיי כחצי מיליון תושבים ביהודה ושומרון? על כך שוחחנו עם שי אלון, ראש מועצת בית אל.
"לפני 55 שנה מדינת ישראל שחררה את יהודה ושומרון, ומאז ועד היום היא החליטה שלא להחליט והשאירה אותנו תחת שלטון צבאי", אומר אלון ומוסיף כי "היום זה כבר פחות משעשע אותי כמי שנולד בתל אביב ומרבית חייו עברו בירושלים. את השירותים המוניציפאליים אנחנו מקבלים מקצין מטה. ישראל אימצה את השיטה הבריטית של קצין מטה, וכך למעשה אנחנו חיים תחת שלטון צבאי".
"מדובר בקצין טוב, אבל שלא מבין בעולם המוניציפאלי. איש צבא אמור לעסוק בביטחון ולא במוניציפליה, אבל זה מה שהמדינה מחייבת אותו. התוצאה היא שהיום בבוקר אי אפשר להיכנס לבית אל כי אין כביש כי עשרות אלפי פקידי ממשל רוצים להיכנס לרמאללה", הוא מספר ומתאר את המציאות הבלתי אפשרית בכניסה למועצה שלו, מציאות שמקורה בכביש הצר שאמור לשרת הן את תושביו והן את הכניסה הצפונית לרמאללה. "אותו כביש עוקף שרבין סלל בעקבות הסכמי אוסלו נשאר. היום נוסעים בכבישים הללו כשלושה מיליון תושבים".
עוד מוסיף אלון ומתאר את המציאות היומיומית שבה "הטלפון מתנתק בנסיעה. אנחנו בתקופה של טרור. התושבים מנהלים סביבת חיים תקינה ככל האפשר, אבל אם נקלעים למצוקה לא יכולים להתקשר ולדווח. פעמים רבות במצב של מתקפת אבנים היו צריכים להגיע למקום עם קליטה". בנוסף, הוא אומר "הרבה פעמים אין מים בברזים כי הפלשתינים קודחים וישראל לא משקיעה בתשתיות. הם גונבים מים והמנהל לא מצליח לאכוף את החוק. זו אנרכיה וחוסר החלטה של מדינת ישראל".
"מדינת ישראל צריכה להחליט שהיא לוקחת את השירות האזרחי על כתפיה. אני לא מבין למה אומרים שבצלאל כזה חזיר. הרי גם מיכה ביטון היה בתפקיד הזה כאחראי על ההתיישבות במשרד הביטחון. שר הביטחון אמור לעסוק באיום מעזה, מלבנון ומאיראן. שר ביטחון צריך לקום בבוקר ולחשוב ביטחון, ולכן גנץ שם לצידו את מיכה ביטון ואותו היינו פוגשים כראשי רשויות, אבל כשזה מישהו דתי ועם זקן כולם צועקים".
"סמוטריץ' מכיר את חבל הארץ ויודע איך העסק אמור לעבוד ואיך הוא לא עובד, ולכן הוא הסביר שהוא רוצה להפוך את יו"ש למחוז כמו כל מחוז ברחבי הארץ. זה יתן לי כראש רשות אפשרות לעבוד מול משרדי הממשלה בפועל בלי צורך לעבור דרך כל הקצינים, שהם חמודים ומצויינים אבל אין להם את הידע".
ממשיך אלון ומספר על סיבה נוספת להתמשכות המו"מ הקואליציוני: "אותה כמות פקידות מלפני שלושים שנה נשארה, ולכן בצלאל ירד לפרטים ודרש פקידות וגם אמר איזה תקן הוא רוצה. סוף סוף קם מי ששם את הדברים על השולחן ואומר שמגיע לתושבים שוויון זכויות".
האם השינויים לא עשויים לסבך את ישראל מול העולם? אלון משוכנע שעולם שלא מתעניין במה שקורה באוקראינה סוריה ואיראן בוודאי לא מתעניין ולא עסוק בשירותים המוניציפאליים שנותנת ממשלת ישראל לחצי מיליון מאזרחיה. "מה שחשוב הוא לא מה שהעולם יגיד, אלא שנדע מה אנחנו רוצים מעצמנו למען התושבים שלנו. העולם לא מתעסק במה שאני עושה מוניציפאלית. לא החלתי ריבונות. זה לא תכנית טראמפ של סיפוח הישובים. אני רק מיטיב תנאים מוניציפאליים לתושבים".
"אנשים מהלכים אימים ואומרים שיפלו השמים. כשמיכה ביטון רצה לקדם שירותים מוניציפאליים לא אמרו לו כלום כי הוא מהמחנה הנכון, אבל כשסמוטריץ' רוצה לעשות את זה כולם צועקים", אומר אלון. "הבעיה היא שיש כאן ציבור שחושב שלקחו לו את המדינה, אבל לא לקחו והכול ממשיך מרגיל. יש כאן רק החזרה של המדינה למסלולה הטבעי, גם בנגב ובגליל וגם ביו"ש. גם האוכלוסייה הערבית לא רוצה שיהרגו אותה. אנחנו רק מנרמלים את החיים. אלו דברים טבעיים שאנשים צריכים לקבל".