היוזמה לתיקון חוק השבות מעוררת התנגדות בישראל מחשש לתגובת נגד של יהודי ארצות הברית. "ביטול סעיף הנכד יביא לקרע בלתי הפיך עם יהדות התפוצות", נוהגים לומר. אולם מסתבר שביטול סעיף הנכד לא ישפיע בכלל על העלייה מארצות הברית.
נתונים שחשף ד"ר נתנאל פישר, מומחה לעלייה ולהגירה, מלמדים שבעשור האחרון עלו לישראל רק 67 נכדים של יהודים. נכדים אלו, שאינם יהודים בעצמם, עלו ארצה מכוח סעיף הנכד בחוק השבות. מדובר על פחות מאחוז מכלל העולים בתקופה זו (כעשרים ואחד אלף עולים).
נתונים אלו מתייחסים לשנים 2010-2021 והם מבוססים על מחקר בנושא עלייה לישראל שערך פישר, ראש בית הספר למדיניות ציבורית במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט. מחקר זה, המתבסס על נתוני הסוכנות היהודית, מתייחס לעולים ש"עשו עלייה" מארצות הברית, והם אינם כוללים את העולים שהפכו לעולים בזמן שהותם בישראל (תופעה המכונה בשם "שינוי סטטוס"). עם זאת פישר מדגיש כי אין שינוי באחוז הנכדים מתוך העולים שהחליטו לעלות לאחר שכבר שהו לישראל וגם כאן מדובר באחוז אפסי מכלל העולים.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מאז הקמת המדינה ועד היום עלו לישראל כמאה ועשרים אלף איש מארצות הברית, כאשר בשנים האחרונות ישנו גידול קל במספר העולים השנתי והוא נע בין 2500 לארבעת אלפים איש בשנה.
עם זאת מסתבר שאין כמעט עולים שאינם יהודים מארצות הברית. מתוך כעשרים וחמישה אלף עולים שעלו בעשור האחרון מארצות הברית (כולל העולים שעשו בעת שהותם בישראל), רק כחמישה אחוז, כ1300 איש, אינם יהודים.
אלא שגם מיעוט עולים זה אינו צפוי להיפגע מהשינוי המוצע בחוק השבות. הרוב המוחלט (כ90%) של העולים הלא-יהודים הם בני משפחה קרובים, כלומר בני זוג וילדים של יהודים. ביגוד לעלייה הלא-יהודית ממדינות אחרות ובראשן ברית המועצות לשעבר, בני זוג של ילדים ונכדים, כמו גם נכדים עצמם, לא עולים לישראל. העלייה הלא-יהודית מארצות הברית היא עלייה קטנה מאוד של בני משפחה מדרגת קירבה ראשונה שעלייתם כלל אינה נידונה במסגרת תיקון "סעיף הנכד".
עם זאת, מחקרו של ד"ר פישר חושף כי ישנו אחוז גבוה למדי של מתגיירים העולים ארצה מארצות הברית. מספר המתגיירים שעלו בעשור האחרון עומד על כ 1500 איש, ממוצע של כ120 מתגיירים מידי שנה. המתגיירים העולים מהווים כ 7% אחוז בממוצע מכלל העולים השנתי. פישר מסביר שהנתונים אינם מאפשרים לדעת באיזה זרם התבצע הגיור, אורתודוכסי או רפורמי. עם זאת מדובר באחוז גבוה יחסית של מתגיירים המהווים חלק גדול יותר מאשר האחוז שלהם מכלל האוכלוסייה היהודית בארצות הברית.
לדבריו של פישר המחקר מלמד שהדיון אודות סעיף הנכד אינו רלוונטי כלל לעלייה מארצות הברית ומעט בני המשפחה הלא-יהודים המצטרפים לעליית בן המשפחה היהודי, יוכלו להמשיך ולעלות ארצה. מנגד דווקא האחוז המפתיע של המתגיירים מחייב לפעול ברגישות בנושא של הכרה בגיורים המתבצעים בתפוצות.