כתבת ערוץ 13 מוריה אסף וולברג חשפה השבוע את המסמך הסודי של האיחוד האירופי, שלפיו המוסד הזה חותר להקים ביו"ש מדינה פלסטינית דה פקטו. ולפני שנתנפל על הארגון הזה נשאל, מה ההבדל בין המדיניות שלו לבין זו של שר הביטחון של מדינת ישראל?
המדיניות העצמאית של האיחוד האירופי ביו"ש מעלה שוב את השאלה מי זה בכלל האיחוד האירופי, את מי הוא מייצג בדיוק? כמו האו"ם, גם המוסד הזה הוא גולם שקם על יוצרו. האיחוד האירופי הוא ארגון-על עצמאי שלא כפוף למדינות שהקימו אותו. היו אלה דווקא שני הנאו-מרקסיסטים דויד הארדט ואנטוניו נגרי, שהזהירו מפני ארגוני-על כמו האו"ם והאיחוד האירופי, שהם רואים בהם, בצדק, אימפריות בגלגולן הפוסט מודרני.
האיחוד האירופי, שחותר תחת קיומן של מדינות לאום בכלל, מכתיב כאן מדיניות שסותרת את הערכים שאותם הוא עצמו מקדם, הקמת מדינה ריבונית שידוע לכולם שתהיה אויבת מוצהרת של ישראל; מתכונת מוכרת היטב למרחץ דמים ולא לשלום.
הלורד ג'ונתן סמפשן, שופט בית המשפט העליון הבריטי, נתן בשנת 2019 סדרת הרצאות מרתקת בוושינגטון הבירה זמן קצר אחרי שפרש מתפקידו, שעוסקות במתח הבלתי נסבל בין הדמוקרטיות המערביות לבין ארגוני-על כמו בית הדין של שטרסבורג, האיחוד האירופי, האו"ם וכיו"ב.
המסקנה של סמפשן היא שהדמוקרטיות שועבדו לגופים בלתי נבחרים, שכופים על האזרחים את הערכים שלהם, שהם בתמצית, הנאורות הפרוגרסיבית. זכויות אדם, אומר סמפשן, זה הכלי העיקרי שבאמצעותו השתלט האיחוד האירופי, האו"ם, על בתי הנבחרים ומערכת המשפט של המדינות הדמוקרטיות.
בדמוקרטיה, מסביר סמפשן את מה שכל אחד אמור לדעת, "חילוקי דעות לגבי מה נכון ומה לא מיושבים באמצעות חקיקה של פוליטיקאים. הבעיה היא שחסידי זכויות אדם תמיד חששו מהרוב, שקובע בסופו של דבר מי יהיו המחוקקים. הרעיון שעומד מאחורי החוק הבינלאומי המודרני לזכויות האדם הוא שיש להעניק לכמה זכויות אדם בסיסיות מעמד גבוה יותר מאשר לחוקים רגילים, כך שלא יהיה אפשר לוותר עליהן באמצעות הפוליטיקה, אפילו לא באמצעות הסמכות שיש למחוקק בדמוקרטיה". במלים אחרות, זכויות אדם (חוק כבוד האדם וחירותו), שהן דינמיות (לא טבעיות ולא מהותיות), עומדות היום מעל לכל חוק במדינה דמוקרטית "מתוקנת".
אותם מוסדות-על שפועלים בשם זכויות אדם, דמוקרטיה, יצרו את המצב הבלתי נסבל הזה שבו, אומר סמפשן, "מה שאנחנו רואים היום אלה שתי גישות יריבות להבנת הדמוקרטיה. האחת אומרת שדמוקרטיה היא מנגנון חוקתי שנועד לאפשר קבלת החלטות קולקטיביות ושיכול להכיל חילוקי דעות. השנייה אומרת שדמוקרטיה זו מערכת של ערכים (דמוקרטיה מהותית).
המדיניות של שר הביטחון של מדינת ישראל ביו"ש היא הביטוי לכך שגם ישראל מקבלת את מרותו של גוף שמייצג רק את עצמו, שפועל לא רק בניגוד לאינטרסים המוצהרים של מדינת ישראל, הוא פועל גם בניגוד לאינטרסים של חלק ממדינות אירופה.
שלום, זכויות אדם, הצחקתם את האיחוד האירופי, שבונה מתחת לאפינו את השלום שישים קץ לשלום.