ישראל כספי והרמטכ"ל בטקס ההוקרה
ישראל כספי והרמטכ"ל בטקס ההוקרהצילום: דובר צה"ל

בלשכת הרמטכ"ל התקיים אתמול אירוע הוקרה למובילי המאבק הציבורי והמשפטי נגד הקרנת הסרט 'ג'נין ג'נין'.

נציג הלוחמים והמשפחות השכולות בין הדוברים בטקס היה עורך הדין ישראל כספי, אך הודעת דובר צה"ל לתקשורת על האירוע פסחה על עיקרי דבריו. שוחחנו אתו על כך.

כספי מדגיש כי את הדברים שאמר בטקסט ואת הדברים שהוא אומר גם לנו, הוא אומר כלוחם וכחבר ללוחמים שנפלו ושנפצעו בקרבות ולא כעורך דינם. את הדברים עצמם הוא פותח בדברי שבח למעורבותו של הרמטכ"ל הנוכחי, אביב כוכבי, בקידום הפרשה.

"אביב כוכבי התעלה ופעל בצורה יותר נחרצת ונחושה ומסייעת לעומת קודמיו, אבל גם הם לא טמנו יד בצלחת. גם אייזנקוט וגנץ סייעו. צה"ל הוא קרן האור בסיפור הקשה הזה של הפקרת לוחמי צה"ל והמשפחות השכולות על ידי המדינה, הממשלה ושרי הממשלה הנוגעים בדבר, שרי משפטים ביטחון ורווחה", הוא אומר אך מקפיד להבדיל מכל השרים את השר חילי טרופר "שסייע בידינו ככל יכולתו".

על התנהלות המסגרות האחרות שהפנו עורף ללוחמים מול עלילת הדם של מוחמד בכרי, אומר עו,ד כספי: "לאורך עשרים שנה הייתה התעלמות מוחלטת מצד המדינה שהוציאה אותנו לקרב בו נהרגו 23 מחברינו וממנו הם לא חזרו".

"אזרח ישראלי בן בליעל שחבר לאויבים ויחד איתם עשה סרט שמתאר אותנו כפושעי מלחמה. כשהדבר הזה קרה והוא התחיל להקרין זאת בכל מקום בעולם, המדינה לא חשבה שהיא צריכה להגן עלינו ולא נקפה אצבע להגנתנו", הוא מספר ומזכיר כיצד לנוכח אדישותה של המדינה החליטו הלוחמים עצמם ובני משפחותיהם לעשות מעשה. "קמנו ופנינו לרשויות השלטון וביקשנו לחבור אלינו ליזום הליכים משפטיים ולתבוע דיבה את בכרי שהכפיש את שמה של המדינה ואת שמו של צה"ל, אבל המדינה לא היתה מוכנה. השרים והמשרדים הרעיפו מילים חמות, אבל לא היו מוכנים לעשות דבר וחצי דבר גם כשדרשנו זאת. כך נהגו גם היועמ"שים שהנושא היה אמור להיות לפתחם, הם שאמורים היו להגן עלינו".

כאשר פנו הלוחמים ובני משפחות הנופלים לבתי המשפט קיוו למצוא לצידם את היועמ"ש כמוביל התביעה נגד בכרי, "אבל במקום זאת הם סירבו לסייע לנו והפנו לנו כתף קרה. הראשון היה יהודה ויינשטיין, שאחרי שבתי המשפט סירבו לתת לנו סעד פנינו אליו. גם הרמטכ"ל, בני גנץ, והפצ"ר דאז האלוף אביחי מנדלבליט ובכירי המשפטנים נרתמו, אבל ויינשטיין ישב בלשכתו, הבטיח תשובה תוך חודש חודשיים, אבל משך אותנו שלוש שנים ובסופן נתן תשובה שלילית. הוא לא יעמיד את בכרי לדין, למרות שיש חוק שמאפשר לו להעמיד אותו לדין".

כספי מזכיר את דבריו של השופט המנוח מישאל חשים שכתב לויינשטיין 'מגרוני בוקעת הזעקה, אם לא במקרה הזה למה התכוון החוק כשנתן ליועמ"ש אפשרות להעמיד לדין', "אבל ויינשטיין אטם את אזניו".

"אחריו הגיע מנדלבליט שהפך ליועמ"ש. היינו בטוחים שמרגע זה העזרה מובטחת, אבל כגודל הציפייה כך גודל מפח הנפש. לאורך שנה שלמה, למרות הפניות החוזרות ונשנות, הוא סירב להצטרף לתביעה, למרות שלפי החוק הוא יכול להצטרף לכל הליך שיש בו עניין ציבורי".

סירובו של מנדלבליט להצטרף נמשך עד שהגיעה בקשה של הרמטכ"ל דאז אייזנקוט שהפציר בו להצטרף. "חשבנו שעכשיו הוא יצטרף, אבל במשך ארבע שנים של דיונים ישבו השליחים שלו באולם בית המשפט בפה חשוק מבלי להגיד מילה לטובת הלוחמים. הם לא הגדירו את בכרי כשקרן בן בליעל שחבר לאויב. אנחנו היינו אלה שהביאו מסמכים שמוכיחים את הקשר בין בכרי למחבלים שאיתם הוא עשה את הסרט. הם לא אמרו מילה בעדנו".

"ארבע שנים ביקשנו ממנדלבליט שיאמר את עמדתו. ידענו שכשהיועמ"ש מבקש להצטרף הוא חייב להגיש את עמדתו, אבל ארבע שנים זה לא קרה. הוא גם אמר לנו דבר שאינו אמת כשטען בפגישה איתנו שכך הוא פועל בכל התיקים, אבל הסתבר לנו שבכל התיקים הוא נוהג הפוך", אומר כספי ומוסיף כי "כשמנדלבליט הגיש את הסיכומים הוא לא היה מוכן לתמוך בדרישה לשלנו לאסור את ההקרנה של הסרט הזה. כשכנסת ישראל מחליטה פה אחד לתמוך בדרישה שלנו, הוא מגיע וגוער בחברי הכנסת ואומר שהוא לא מוכן לומר את הדברים".

נקודת אור אחת בזירה המשפטית נמצאה בדמותה של השופטת הלית סילש מבית המשפט המחוזי מרכז. "היא זו שקבעה שאסור להקרין את הסרט בישראל וחייבה את בכרי בפיצוי כספי. אבל היא האור באפלה. בית המשפט המחוזי ופעמיים בית המשפט העליון פסקו נגדנו, והפנו לנו כתף קרה. הם לא שמעו את בכיים וזעקתם של הורים שכולים ולוחמים".

כספי מזכיר עוד כיצד "כעורך דין הלוחמים ביקשתי לצרף אותנו, אבל השופטת דורנר אומרת לי לשבת. התחננתי ואמרתי לה שאני מייצג 15 לוחמים ושתיתן לי כמה דקות, אבל היא דרשה שוב ושוב שאשב. אמרתי לה שלחמנו יום ולילה וחברים נהרגו וכעת אנחנו מבקשים כמה דקות לדבר, והיא אומרת לי שאני מבזה את המדינה. אני, שיש לי עיטור מופת מקרב החווה הסינית, פצוע צה"ל, והיא אומרת לי שאני מבזה את המדינה?", שואל כספי ומספר כי פנה לפרופ' אמנון רובינשטיין שכתב מאמר על הפרשה תחת הכותרת 'טבח האמת', ורובינשטיין ביקש להרגיע אותו בעקבות המפגש עם דורנר. "הוא אמר לי לא לקחת ללב כי מי שביזה את המדינה היא השופטת דורנר ולא אתה".

עוד מציין עו"ד כספי כי "בפסק דינה כותבת דורנר שחור על גבי לבן 'אלה ואלה דברי אלוהים חיים'. מי שבא לחרף מערכות ישראל הצדיקים ומתאר אותנו כנאצים ובפוטו מונטאג' צייר תמונה שאנחנו משכיבים עשרים נערים כפותים ודורסים אותם עם טנקים, בעוד אנחנו פעלנו בהומאניות בלתי תאומן שכתוצאה ממנה סיכנו את חיינו וחלק מחברינו נהרגו בשל כך, והיא אומרת 'אלה ואלה דברי אלוהים חיים'. לא ידענו את נפשנו כששמענו את השופטים מתירים לו להמשיך ולהקרין את הסרט. הקמנו מאהל ויחד עם עשרות משפחות שכולות ישבו מאחורי גדר בית המשפט העליון בשתיקה רועמת על איך שבית המשפט מעז להתייחס אלינו".

הדברים הללו, אומר כספי, נאמרו לרמטכ"ל לצד ציון העמידה שלו לצד הלוחמים ובני משפחותיהם. עוד הוא מזכיר כי גם אהרון ברק תמך בפועלם המשפטי של הלוחמים אך "קצרה ידו".

"אנחנו חייבים לעשות חשבון נפש נוקב. השתבשה דעתנו כחברה, כמדינה וכעם. איבדנו את המצפן ואת האבחנה בין אויב לידיד. בכרי ניצח אותנו פעמיים בבית המשפט העליון ואנחנו הפכנו למי שמותר להקרין עליו סרט שמציג אותנו כרוצחים".

לימים אישר בית המשפט העליון את פסיקתה של השופטת סילש ועל כך מברך כספי, אך עדיין קורא לחשבון נפש ציבורי של המדינה כולה לנוכח הידיעה שיציאה למערכות וקרבות עוד צפויה לחיילי צה"ל גם בעתיד, ובשל כך יש לוודא שהמערכות כולן תעמודנה לצידם ולא יתאפשר להפיץ עליהם עלילות המכפישות אותם.

"מה שעניין את השופטים הא חופש הדיבור, שחשוב גם לי, אבל הם דחו בשם זאת את חוות הדעת על הסכנה שמעורר הסרט הזה. הזהרתי שהסרט יוקרן בבתי ספר ובאוניברסיטאות וזה מה שקרה. תאי סטודנטים של רקח ובל"ד הציגו את הסרט וטענו שבג"ץ התיר להם זאת. אנחנו חייבים להתעשת ולהבין שאסור שהדבר הזה יישנה. המדינה צריכה להגן על לוחמיה, על שמם הטוב ועל כבודם, לא באמירות ריקות מתוכן מהפה ולחוץ. מדינת ישראל היא שהייתה צריכה לעשות את העבודה הזו שאנחנו עושים באלפי שעות עבודה".

כספי מוסיף ואומר: "לחברה הישראלית יש אמנה בין הלוחמים לבינה. למרות ההתנהלות הנואלת הזו מחר נקום ונלך להילחם שוב כשניקרא לכך אבל לא נשתוק, נתבע את עלבונינו ולא נאפשר להתייחס אלינו כאל אסקופה נדרסת. נתאר לעצמנו איך מרגישים הורים שכולים שבניהם לא שבו מהמלחמה והמדינה ששלחה את ילדיהם לא מתאמצת להגן על כבודם", אומר כספי ומציין את דבריו של הפרופ' רובינשטיין לפיהם בכרי לא מבקש להכפיש רק את לוחמי 'חומת מגן' בג'נין אלא "בכרי רוצה לייצר דה לגיטימציה לישראל כולה ולקעקע את יסודות הקיום שלנו. מה שרובינשטיין, שמגר חשים ואחרים ראו טחו עיני האחרים מראות. זה חייב שינוי".