סאליבן ונתניהו
סאליבן ונתניהוצילום: קובי גדעון - לע''מ

בכירים אמריקאיים מגיעים בזה אחר זה לישראל להיכרות ותיאומים עם חברי הממשלה החדשה והעומד בראשה. ג'ק סאליבן, יועצו הבכיר של נשיא ארה"ב, הגיע במסגרת זו לשורת מפגשים, בראשה הפגישה עם נתניהו. על הסוגיות שצריכות לעמוד במוקד המפגשים שוחחנו עם ראש המל"ל בעבר, האלוף במיל עוזי דיין.

"כל ביקור של פקיד אמריקאי בכיר הוא ביקור חשוב, בוודאי במצב הנוכחי שבו יש גם הזדמנויות מעניינות, אבל אנחנו אמנם מכניסי אורחים אבל צריך לוודא שהאורח לא ישתלט על כיוון השיחה ועל המדיניות", פותח דיין ומזכיר כי החשש מהתערבות אמריקאית במדיניות הישראלית נובעת מההבנה שגם ליועץ יש יועצים. בהקשר זה הוא מזכיר את מאמרו של תום פרידמן הקורא לביידן להצריך להציל את ישראל מידי עצמה, מאמר שפורסם ב'הארץ' כחלק מהפעילות האופוזיציונית הישראלית נגד הממשלה.

בהתייחס לנושאים שחשוב להעלות במסגרת השיחות עם הבכירים האמריקאים, מעלה דיין שלושה נושאים עיקריים וחשובים. הראשון בהם הוא "היום שאחרי אבו מאזן שלא נעשה צעיר והחמאס נעשה יותר ויותר פעיל ורהבתן".

מול התמורות הצפויות ברש"פ, מציין עוזי דיין, ישראל נמצאת במצב אותו הוא מגדיר כמאוד נוח שכן "יש לנו ראש ממשלה, שר ביטחון, ראש מל"ל וראש ועדת חוץ וביטחון שכולם מאותה מפלגה. זה משמעותי. בנוסף יש לנו רמטכ"ל חדש. הדבר הדחוף ביותר הוא להיות מוכנים ליום שאחרי ולדאוג להכין תכניות להשתלטות על השטח ולא לתת לחמאס להיות הרש"פ".

במסגרת ההכנות ליום הזה ולהתמודדות הזו יש ליידע את האמריקאים על מנת שלא יופתעו ממהלכיה של ישראל וכדי שיתמכו במהלכים שכאלה. על האפשרות שהאמריקאים יסברו בתמימותם שאחרי עידן אבו מאזן תהיה ברש"פ הכרעה דמוקרטית, אומר דיין כי אכן התמימות האמריקאית היא בהחלט נתון שיש לקחת בחשבון, ולהזכיר גם להם כי הסקרים מלמדים על תמיכה ברוב גדול מאוד של הרחוב הפלשתיני בחמאס אם רק תינתן האפשרות לקיים בחירות דמוקרטיות חופשיות אמיתיות, מה שלא קרה שם ב-19 השנים האחרונות.

"האמריקאים ירצו בעיקר לא להיות מעורבים בעניין הזה, אבל רצוי שידעו ויבינו את הסכנה ושאנחנו מוכרחים לא לייצר רשות פלשתינית טרוריסטית יותר מכפי שהיא", אומר דיין ועובר לנקודה השנייה שיש להעלות בשיחות עם הבכירים האמריקאים, והיא כמובן הסוגיה האיראנית.

דיין מזכיר את שיחותיו עם האמריקאים כבר בשנת 2000 כאשר הזהיר מהיכולת הגרעינית שאיראן חותרת אליה. הוא מספר כי בשיחות ההן הוא נשאל על איזה טווח זמן מדובר וכשהוא השיב יותר מעשור, נאמר לו ש'עכשיו זה מוקדם מדי'. הוא בתגובה התריע שהאדישות הזו תוביל אותם לכך שיום אחד הם יתעוררו כשהמצב יהיה 'כבר מאוחר מדי'.

"עכשיו אנחנו בשלב המאוחר מדי מבחינת האמריקאים. אם הם יעשו לאיראנים סנקציות אמיתיות ולא חלביות יכול להיות שזה יעזור, לא בטוח. הם צריכים לנהוג כמו שהם נוהגים מול הרוסים, אמברגו נפט אמתי, אמברגו על חברות התעופה, חרם פיננסי, זה יכול להשפיע".

דיין סבור שהאמריקאים מודעים לכך שהאיום האיראני אינו ממוקד רק בישראל, אלא במזרח התיכון כולו, שכן מטרייה גרעינית תעניק לדרישותיהם ותביעותיהם הטריטוריאליות והאחרות משנה תוקף וכוח. לפי שעה הם עדיין אינם רואים באיום האיראני כזה שמגיע עד אליהם ולכן גם התגובה האמריקאית פשרנית באופן יחסי. "אנחנו צריכים לדרוש תיאום אופרטיבי למבצעים נגד איראן, מה שיהיה המשימה החשובה ביותר של הרמטכ"ל החדש. צריך לדעת שיש לנו יכולת והאקדח טעון. אם האמריקאים לא יעזרו, כפי שהם עושים בהסכמי הביניים של השנים האחרונות, אז אם אין אני לי מי לי".

עוד מוסיף דיין ומציין כי על האמריקאים לתת את הדעת לציר איראן רוסיה סין הנרקם סביב המלחמה באוקראינה. לזאת הוא מוסיף הערה לפיה "האמריקאים לא באמת רוצים שתיגמר המלחמה באוקראינה, כי כל יום שעובר שם פוטין נפגע וטוב שכך. לכן הם לא עושים את כל שביכולתם כדי להפסיק את המלחמה הזו".

סוגיה נוספת שלטעמו של דיין נכון וראוי להעלות בפני הממשל האמריקאי ונציגיו הוא סוגיית הדרוזים בדרום סוריה. "אנחנו לא מתערבים הרבה זמן במה שקורה בסוריה, ששם אין טובים ורעים אלא רק רעים ברמות שונות. המצב הזה השתנה גם כי הרוסים עסוקים באוקראינה וגם כי האיראנים נבלמו על ידינו, אבל לא מספיק. כעת יש לנו הזדמנות לעזור לדרוזים בג'אבל דרוז בדרום סוריה להגן על עצמם. הם מבקשים את זה. מדובר בעזרה מדינית וכלכלית ולא צבאית. עלינו לגייס לכך את המדינות הסוניות וליצר מצב שדרום סוריה הופך להיות מאזור עוין ללפחות אזור לא עוין עד ידידותי לישראל. עזרה אמריקאית מדינית, גם שקטה, בעניין הזה תהיה חשובה. זה מנטרל חלק גדול מהאיום בזירה הצפונית".

את דבריו חותם דיין באיזכור הערת הפתיחה שלו: "לא לתת לאמריקאים להתערב בעניינים הפנימיים שלנו. אנחנו צריכים להגיד גם לחברים הכי טובים שלנו אל תתערבו".