פרופ' שמחה יגל
פרופ' שמחה יגלצילום: אלירן אהרון

פרופ' שמחה יגל, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז רפואי הדסה הר הצופים ועין כרם, מזועזע מתיקון 'חוק האפליה' שמתכננת מפלגת הציונות הדתית ומהאמירות סביבו שנשמעו בהקשר למערכת הרפואית מצד חברת הכנסת אורית סטרוק.

"היה קשה בשבילי כשהקשבתי לאורית סטרוק - הרגשתי כמו אגרוף לבטן ותעוקת חזה. מבחינתי, כבן הציונות הדתית וכרופא יותר מארבעה עשורים, היה כאן חילול ה' גדול. האמירה היא כאילו שאפשר להפלות מישהו בגלל אמונתך ולא לקבל מישהו לטיפול כזה או אחר. אני עובד בהדסה הר הצופים, בית החולים הוא על קו התפר ואנחנו בשיתוף פעולה מלא של רופאים יהודים ולא יהודים ומטופלים יהודים ולא יהודים", אמר פרופ' יגל בראיון לגלי צה"ל.

לדבריו, "מהיכרותי גם כרופא וגם כבן הציונות הדתית, כאשר המטופל עובר את הקו של הכניסה לבית החולים שלנו - אנחנו עוורי צבעים. אנחנו לא מתייחסים למוצא או למגדר שלו. לפי דעתי להתייחס לזה, זה לא ציונות ולא דתית. זה לא יכול להיות".

פרופ' יגל גם דוחה את הדברים שהשמיע בנושא ח"כ שמחה רוטמן. "היתה טענה שזה משהו שפוגע באמונה. בצר לשמחה רוטמן, הוא נכנס לפינה, של משהו שאולי אפשר להבין אותו כמו המתת חסד. אבל זו לא היתה הנקודה. הטון של מה שדובר קודם לכן היה שאמונה דתית יכול להפלות בכניסה לטיפול רפואי כלשהו".

"מבחינתי זה נורא ואיום. זה לא ענייננו ותפקידנו מה שאנשים עושים. לנו יש את שבועת הרופא ואת הקומון סנס הרפואי והיהודי. אין לנו בשום פנים ואופן סמכות לשנות את המצב", סיכם פרופ' יגל.

פורום הארגונים למען המשפחה הגיב "כללי ההסתדרות הרפואית בישראל קובעים במפורש כי רופא רשאי לסרב ליתן טיפול רפואי הנוגד את אמונתו או מצפונו ובלבד שיפנה המטופל לרופא אחר. מצער לראות שרופא בכיר מתעלם מהוראה זו ונופל ל'פח הדיון' הפרוגרסיבי כאילו יש בכך משום עידוד לאפליה וחילול ה'. הדיון הנו לגופו של ענין ולא לגופו של אדם.

המצב כיום במדינת ישראל הנו כי נראטיבים פרוגרסיבים השתלטו על תחום הפרט ומכוחם נכפים אזרחים בחסות פרשנות החוק (למניעת אפליה במוצרים ושירותים למשל) לבצע פעולות הזרות להם- את העוול הזה חייבים לתקן".

אמש השיבה חברת הכנסת אורית סטרוק לביקורת שהוטחה בה בעקבות דבריה לגבי מתן טיפול רפואי ללהט"בים. "אף אחד לא מתכוון להפלות לרעה להט"בים בגלל עצם זהותם או הזדהותם. לא בטיפול רפואי, ולא בשום שירות אחר. להט"בים הם בני אדם, וראויים לכבוד ולאהבה כמו כל אחד. בראיון לקרן נויבך הדגשתי זאת, כמובן", אמרה סטרוק.

היא ציינה כי "לא מדובר בכלל על זהות המטופל אלא על מהות הטיפול. אם יש טיפול רפואי שמנוגד להלכה, רופא שומר מצוות לא יאלץ לתת אותו, ללא קשר לזהות המטופל".

"במדינת ישראל, שהוקמה אחרי 2,000 שנות גלות בזכות יהודים שמסרו את נפשם (כפשוטו: נשחטו, נתלו, נשרפו על המוקד ועונו עד מוות) למען קיום התורה, לא יכפו על יהודי מאמין לעבור על ההלכה. אני בטוחה שרוב עצום בעם מסכים עם האמת הפשוטה הזו, ומזדהה אתה. בטח בחנוכה, החג שהתחיל ממרד נגד כפיה אנטי - דתית".

"ובשביל אלה שעדין קשה להם - תעשו תרגיל הדמיה פשוט, ותלבישו את העקרון הזה על שותפיכם ממועצת השורא. תגלו שפתאום עקרונות דתיים ואמוניים נעשים איכשהו קלים יותר לבליעה", סיכמה סטרוק.

לפני כן, ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו גינה את דבריה סטרוק. "דבריה של ח"כ אורית סטרוק אינם מקובלים עליי ועל חבריי בליכוד. ההסכמים הקואליציוניים לא מאפשרים להפלות לרעה להט"בים או לפגוע בזכויותיהם לקבל שירותים ככל אזרח בישראל. הליכוד יבטיח שלא תהיה שום פגיעה בלהט"בים או בזכויותיהם של כל אזרח בישראל", אמר נתניהו.

גם ח"כ שמחה רוטמן מהציונות הדתית נשאל על שינוי הסעיף שיאפשר סירוב מתן שירות על רקע אמונה דתית אם בעל מלון דתי יוכל לא לארח קבוצה של להט"בים וענה: "אם הדבר מנוגד לאמונתך והדבר הזה פוגע ברגשותיך הדתיים וזה המלון הפרטי שלך, התשובה היא שכן, זה החוק".

לאחר הריאיון, כתב רוטמן בטוויטר: "נעשה את זה פשוט. חירות פירושה שאנשים יכולים לעשות גם דברים שאני לא אוהב. חופש ביטוי אומר שאפשר להגיד גם דברים לא נחמדים על דתיים, על ערבים או על להט"ב. חופש העיסוק אומר שאדם יכול גם להתנהג לא יפה ללקוחות, ולהחרים או לא, וקהל הלקוחות יעניש אותו, או לא. ככה זה חופש. מזעזע, נכון?".