כנס המחנכים של ארגון לוקחים אחריות
כנס המחנכים של ארגון לוקחים אחריותצילום: לוקחים אחריות

אתמול (שני) התקיים "כנס המחנכים" של ארגון לוקחים אחריות לכ-200 מחנכים ומחנכות דתיים מכל רחבי הארץ, שעסק בסוגיה שמעסיקה רבים במערכת החינוך- "איך להיות איש חינוך מוביל בעידן הדיגיטל?".

בכנס שהתקיים בבנייני האומה, שמעו המשתתפים הרצאות ממגוון של מרצים בתחומים שונים, שביקשו להעניק להם כלים כיצד לגשת לתלמידים שחיים עמוק בתוך העולם הדיגיטלי.

מדובר ביוזמה של "תנועת המחנכים" מבית ארגון "לוקחים אחריות", תנועה שקמה מהשטח, יחד עם מומחים ואנשי מקצוע, שנותנים כלים, הכוונה ומרחב להתייעץ ולשתף בהובלת תהליכי מדיה במוסדות חינוכיים.

בהרצאתה של מאור קפלן, שמובילה תהליכי חינוך מיני במרחב הדתי, דובר על הדרך לחבר את התלמידים להלכה בתחום של זוגיות בקדושה, ולצמצם את הפער וההתמודדות בעולם של מסכים. "האתגר של הנוער הדתי הוא להיות שונים מכולם במרחב הוירטואלי ולהתמודד עם עולם מתירני. צריך לדבר עם התלמידים בגובה העיניים ובצורה ישירה, כך לדוגמה בסוגיית איסור נגיעה, צריך לומר באופן ברור שאסור - גם אם זה לא נשמע טוב. בנוסף, אסור ליצור דיכוטומיה בין עולם המבוגרים ועולם הילדים. אל תגידו שאנשים נשואים חיים בעולם קל וברור הלכתית והילדים נמצאים בעולם הקשה, מכיוון שכשהמבוגר אומר לנוער: 'קשה לשמור צניעות או לא לראות סדרות', אז הוא מתחבר באמת מהעולם הקשה שלו לעולם הקשה של הילדים", הבהירה קפלן.

"תפקיד המחנכים הוא לא להיבהל מהשפה של הרשת החברתית - אלא לדבר על הרגשות שהם מייצגים", הסבירה קפלן למשתתפים, "במקום לדבר על 'לא שמו לי עוקב' - דברו על 'איך אני מרגיש שאני דחוי', במקום להכיר את טיקטוק - דברו על איך זה להרגיש אהוב ומקובל, במקום לדבר על פוסטים - דברו על הרצון להיות נשמע ולהשפיע בעולם".

קפלן הסבירה שמחנכים רבים כושלים בדרך בה הם מבקשים להגיע אל התלמידים, "במקום להגיד את ההסברים האידיאליסטים בהתחלה - שמרו את זה לסוף. רק לאחר דרך ארוכה, של אמירה ברורה של האמת, הבנה של הקושי, ואמפטיה, אפשר לפתוח לנוער את הלב ואז אפשר לדבר על הסברים ערכיים ולהביא את הנוער למקום הזה".

רב הישוב יקיר, הרב אהרון כהן, שוחח עם המחנכים והמחנכות על פיתוח אמון אמיתי עם הנוער סביב האתגרים שלו. "בדור הצעיר יש עוצמות אדירות, אבל לפעמים הורים ומחנכים נופלים ובלי כוונה מקטינים אותו, שמים אותו בתבניות ומוציאים אותו לשוליים, חרף העובדה שמדובר בנוער מדהים בנוער של גאולה".

"אם הבן שלך לא רוצה להתפלל, תרחיב את המבט שלך עליו. הוא מבקש תפילה עמוקה יותר! כשתבין שורש ההתנהלות שלו ההתמודדות תהיה אחרת, וכך גם צריך להסתכל בעין טובה על נושא המסכים והמדיה. צריך להעמיק וללמוד את הנוער, ומתוך כך לתת בהם אמון ולקרב אותם", אמר.

הרב ד"ר מיכאל אבולעפיה, פסיכיאטר לילדים ולנוער וראש מכון אבולעפיה דיבר עם המשתתפים על החשיבות של השבת האיזון והחיבור לעצמם, "ישנם דברים שאבדו לנו בדור הדיגיטל. ההתרחקות מעצמי, וההשאבות לריגושים חיצוניים במדיה היא מעגל שלילי שמזין את עצמו. ככל שאדם רחוק מעצמו הוא בורח מהמציאות היומיומית לחפש ריגושים שמרחיקים אותו עוד יותר מעצמו. החובה שלנו היא לעצור את המעגל על ידי אימונים ותרגילי גוף-נפש להתחבר למציאות שלי כאן ועכשיו''.

נחמיה כהן, מנכ"ל וממייסדי לוקחים אחריות: "אנחנו מתעסקים בבעיות הגלויות הנמצאות על פני השטח כמו חרם, שיימינג, פורנוגרפיה, תוכן אלים וצפייה סרטים וסדרות, אבל המשימה האמיתית היא להביט פנימה ולעסוק בהקשבה עצמית, בחלומות, בהתמדה, בגבורה ובערכים שדרושים לנוער כדי שיוכל לעמוד בלחצים ולהוביל בעידן החדש".

סער חלק, מנהל התוכן של לוקחים אחריות, העביר סדנה מיוחדת למחנכים על בניית המערך החינוכי המושלם בנושאי מדיה, כיצד משנים נורמות בכיתה, ואיך המחנך יכול להביא את האמת שלו בצורה שתתקבל ותשפיע, ולא בביקורתיות, על מנת שהדברים יתקבלו בצד השני.