נגיד בנק ישראל אמיר ירון
נגיד בנק ישראל אמיר ירוןצילום: Yonatan Sindel/Flash90

שנת 2023 תיפתח בהכבדה נוספת על נוטלי המשכנתאות: היום (שני) בשעה 16:00 צפוי להודיע נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, על גובה הריבית במשק. על פי רוב ההערכות, היא תעלה בפעם השביעית ברציפות בתוך פחות משנה.

בעיתון "ישראל היום" דווח כי בשוק הריביות מעריכים כי יש שני תרחישים אפשריים: כ־60% סבורים שהריבית תעלה ב־0.5% לרמה של 3.75%, וכ־40% צופים שהיא תעלה ב־0.25% לרמה של 3.5%. כך או כך, מדובר בשיא מאז משבר 2008.

על רקע זה, בנק ישראל שואף לבלום את העלייה בשיעור האינפלציה, שהגיעה לקצב שנתי של 5.3%. ההערכות הן שריבית בנק ישראל צפויה להגיע לרמה של כ־4% בשנה הקרובה, אך תרד לקראת סופה.

להערכת התאחדות יועצי המשכנתאות, אם הריבית תעלה ב־0.5%, ההחזר החודשי של המשכנתא הממוצעת בסך של מיליון שקלים ל־25 שנים, שמתוכה 45% במסלול פריים, יתייקר ב־131 שקלים, וביותר מ־39 אלף שקלים - ההתייקרות בעלות הכוללת של המשכנתא. מתחילת השנה ההתייקרות הכוללת של המשכנתא (שכ־45% מתוכה במסלול פריים ו־25% במסלול ריבית משתנה צמודת מדד) נאמדת בכ־932 שקלים בחודש.

בינתיים, בנק הפועלים הודיע שיספוג את עליית הריבית הקרובה ל"לקוחות קיימים העלולים להתקשות בתשלומי המשכנתא".

הצעד נעשה על רקע ביקורת ציבורית בנוגע לרווחי העתק של הבנקים בשנה האחרונה. ההטבה תהיה תקפה למשך שנה ללקוחות העומדים בקריטריונים כמו שיעור מימון של יותר מ־60%, ועוד. בבנק מעריכים שמדובר בכ־10,000 לקוחות, כך שעלות המהלך תעמוד על כמה מיליוני שקלים לכל היותר.

במגזר העסקי ביקרו את ההחלטה הצפויה של הנגיד. לטענתם, הריבית הגבוהה מקשה על בעלי העסקים ומאלצת אותם לגלגל את ההתייקרות של הוצאות האשראי אל הלקוחות.

"נגיד בנק ישראל צריך להמתין לשר האוצר החדש בצלאל סמוטריץ', ולא להעלות שוב את הריבית", אומר נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, לקראת הכרזת הריבית. "המטרה של העלאת הריבית אולי טובה, אבל בדרך היא פוגעת קשות בעשרות אלפי עסקים ובמאות אלפי משקי בית". לדבריו, אסור לעשות שימוש בנשק הריבית מבלי לבצע במקביל שורת רפורמות מקיפות שיקלו את הנטל על המגזר העסקי ועל הציבור הרחב.

העלייה בהחזר החודשי של תשלומי המשכנתאות מצטרפת לההתייקרויות אחרות שנכנסו לתוקף אתמול, ובהן עליות תעריף החשמל ב־8.2%, תעריף המים ב־3.5%, תעריף הארנונה בכ־1.4% ומחיר הדלק ב־9 אג' לליטר. זאת נוסף על התייקרויות מוצרי המזון, הניקיון והטואלטיקה, ובעבור חלק מהציבור גם שכר הדירה.