
ח"כ מנסור עבאס, יו"ר מפלגת רע"ם, תקף בראיון ל-103fm את עלייתו הבוקר (שלישי) של השר איתמר בן גביר להר הבית.
"קודם כל זה מעשה לא אחראי", הבהיר ח"כ עבאס. "זו פרובוקציה מיותרת שלא תורמת להרגעת הרוחות ולבניית אמון. גם כממשלה חדשה שאמורה לסמן או לשלוח מסרים של פיוס, רצון טוב, אין בדבר הזה מהמסר הזה".
לדבריו, "מצד שני, הדבר נעשה במחטף, מעין תרגיל ילדותי כזה. מה יהיה פעם הבאה? מה עם אי האמון שנוצר לא רק ברמת השר הזה אלא ברמת הממשלה? כל הנושא של מסגד אל אקצא בנוי על אמון בין צדדים, במיוחד בין ישראל לירדן על שמירת הסטטוס קוו".
"מי עכשיו יתייחס ברצינות להצהרותיו של ראש הממשלה או הבטחותיו לשמור על הסטטוס קוו?", תהה עבאס.
"כולנו חשבנו אתמול שיש מחשבה שנייה ולא עושים את זה, ואז פתאום התגלה שזה תרגיל, שראש הממשלה היה חלק מזה. המעשה הזה הוא לא אחראי אבל במיוחד בהיבט הזה של פגיעה באמון של גורמים מדינתיים. יש כאן תרגיל, מחטף, שכל הצדדים מבינים שלא תהיה כניסה כזו וכו'. לכן, כל האיזון העדין בהיבטים שונים מסביב למזרח ירושלים, למסגד אל אקצא, נפגע. זה לא אירוע בודד. העניין לא התגובה של אירוע בודד, אלא מה יתגלגל אחר כך. ברגע שאין אמון, במיוחד מסביב לנקודה הרגישה הזו, אנחנו נהיה במדרון חלקלק, וזו הסכנה האמיתית", הוא הוסיף.
עבאס טען עוד כי "תגובות לא באות על אירוע בודד אלא על תהליך מתמשך. אם המגמה הזו תמשך, צעד אחר צעד של הריסת כל מערכת שיש בה אמון או קשר הדדי בין גופים שונים שיש להם נגיעה לנושא אל אקצא, זה בסופו של דבר יביא אותנו למקומות שלא רצויים. כבר חווינו את זה בעבר, אנחנו לא צריכים להיות אינטליגנטיים כדי להבין שתהליך כזה לאן הוא יוביל אותנו. יש כאן משהו עדין מאוד, כל צד חייב לשמור על חלקו, להתנהל בצורה אחראית ולשמור על אמון בסיסי כדי שנוכל למנוע הסלמה שתביא אותנו חס וחלילה למקומות מסוכנים, קשים ולא רצויים".
הוא הוסיף כי לדעתו ליהודים אסור לעלות להר הבית. "לא רק אני אומר את זה, גם רבנים אומרים את זה. אני לא מתחבא מאחורי העמדה ההלכתית היהודית, גם בעם היהודי יש איסור על כניסה כזו או עלייה כזו. גם כעמדה מוסלמית אני אומר לך שאסור לעלות לשם. אפילו אצל היהודים זה אסור, אז קל וחומר אצל המוסלמים".
באשר להתנהלותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בכל הקשור לעלייתו של בן גביר להר הבית אמר: "זה לא סוד מבחינתי, עם ראש הממשלה היו לי מגעים, שיחות, קיוויתי שעם הניסיון, המעמד והעוצמה שיש לו שיעשה שינויים אחרים, במיוחד מה שנוגע אלינו לחברה הערבית. לא הצלחנו בעבר לעשות את זה, היה מי שחסם את דרכנו, במיוחד סמוטריץ'. כמעט אין תחום שאין לנו משבר חמור כי לאורך שנים רבות ממשלות ישראל לא באמת טיפלו בבעיות של החברה הערבית. במקום זה אני מגלה שסתם מוחקים את רע"ם מרשימת המפלגות, מצרפים אותנו ליש עתיד, מוחקים את הוועדה לענייני החברה הערבית".