טיפולי פוריות. אילוסטרציה
טיפולי פוריות. אילוסטרציהצילום: iStock

לקראת כנס מכון פוע"ה וערוץ 7 שיתקיים בעוד שלושה שבועות שוחחנו עם ברנדי הירש, משגיחת פוריות במכון, על תפקידה שנועד למנוע תקלות ובלבול בשלביו השונים של הליך ההפריה. זאת לקראת מושב מיוחד שיעסוק באירוע הקשה והנדיר שהתרחש בבית החולים אסותא.

"אנחנו המשגיחות לא עושות כלום חוץ מזוג העיניים שעוקבות אחר התהליך מתחילתו ועד סופו, כדי שלא תהיה חס ושלום טעות", אומרת הירש ש"כבר 22 שנה עוסקת בכך והאחריות גדולה. יש הרבה מאוד עבודה, בוודאי אחרי המקרה שהעלה את אחוזי הבקשה להשגחה".

להרשמה לכנס נשים "בריאות כהלכה" של מכון פוע"ה וערוץ 7 לחצו כאן

למעשה, מסבירה ברנדי היא נצמדת לביצוע השלבים השונים של הליך ההפריה מראשיתו. "כל פעולה שאנחנו, המשגיחות, עושות, נעשית אך ורק עם העיניים", היא אומרת ואנחנו שואלים מה קורה בשעות שחולפות משלב אחד של ההפריה למשנהו, כאשר המבחנות עוברות להקפאה וכו'. על כך היא משיבה ומספרת כי לאחר סיום עבודת ההשגחה בסופו של יום המבחנה נשארת באינקובטור נעול במנעול של מכון פוע"ה. "כשמוציאים לבדיקה או להחזרת העוברים לרחם האישה, פותחים בנוכחותי. הפסקת העבודה בין יום ליום נעשית מול העיניים שלי וכשאני יוצאת מתבצעת נעילה של המכון".

האם המעקב הצמוד לא מייצר תחושה לא נעימה בצוותים הרפואיים? אולי תחושה שלא סומכים עליהם? "מאוד סומכים", היא קובעת. "האמבריולוגית שעובדת במעבדה רוצה את מה שאני רוצה. אין לה את המעצור של 'הנה תבוא המשגיחה'. אמנם העבודה גורמת למורכבות, כי אנחנו צריכות להיות שם, אבל זה נותן את התחושה הטובה. העובדות במעבדה עובדות עם כל הנשמה והלב", מדגישה ברנדי.

לשאלתנו אם הפניות להשגחה מגיעות מכלל המגזרים, משיבה ברנדי ומציינת כי הבקשות מגיעות לא רק מכלל המגזרים אלא גם מכל העמים שכן כמעט כולם רוצים להבטיח שהעובר הוא אכן שלהם, במיוחד לאחר האירוע באסותא שהעלה בהרבה אחוזים את היקף הבקשות להשגחה.

"כשאני מקבלת את ההזמנה אני ניגשת לזוג עצמו, שומעת אותם, מעודדת אותם ומברכת אותם. אלמלא המצווה שבדבר אני לא יודעת אם הייתי יכולה לשרוד. גם השעות של העבודה לא רגילות. אני רואה את האישה בחדר הניתוח, ומחלון המעבדה אני מזהה אותה ומתחילים את התהליך שנמשך שלושה ימים. ביום הראשון שאיבת ביציות, בדיקה למחרת וביום השלישי החזרה לרחם האישה. לפעמים נשארים עוד עוברים שעוברים לסוג נוסף של גידול ומקפיאים אותם וגם זה רק בפיקוח שלי", היא אומרת ומציינת כי מיכל ההקפאה של העוברים הוא מיכל המיוחד למכון פוע"ה.

הזוגות המעוניינים בהשגחה בוחרים את המכון לביצוע ההליך על פי השאלה אם יש או אין בו השגחה. על מנת ליידע את הזוגות באפשרות ההשגחה פועל המכון בפרסום רב. זאת לצד שלטי פרסום הפזורים במכוני ההפריה ומזמינים את הזוגות לבקש השגחה שכזו. למיטב ידיעתה והערכתה, יש גם רופאים שבמענה לשאלות של זוגות מספרים להם על המיזם המבטיח למנוע בלבול וטעות.

להרשמה לכנס נשים "בריאות כהלכה" של מכון פוע"ה וערוץ 7 לחצו כאן

כנס פועה וערוץ 7
כנס פועה וערוץ 7צילום: יח"צ