נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל קיבלו לידם אתמול (שני) את שנתון ההתנדבות של המועצה הישראלית להתנדבות לשנת 2022, במשכן הנשיא.
עיקרי הדו"ח כפי שהועברו על ידי המועצה הישראלית להתנדבות: בשנה החולפת, 42.5% מהישראלים התנדבו, היו מעורבים חברתית או אקטיביסטים. יותר מארבעה מכל עשרה ישראלים מתנדב.
על-פי תמונת מצב ההתנדבות והמעורבות החברתית עולה כי 42.6% מהגברים מתנדבים, בעוד 42.2% מהנשים מתנדבות.
שיעורי ההתנדבות משתנים לפי גיל: מבין הצעירים בגילאי 18-34 מתנדבים 34%; מקרב גילאי 35-54 מתנדבים 47.9% ואילו בקרב גילאי 55+ מתנדבים 42.5%.
תחומי ההתנדבות מגוונים: 43% התנדבו בתחומי הרווחה והסיוע לאוכלוסיות מוחלשות; 24% בתחום החינוך; 20% בתחום הבריאות; 13% בתחומי הסביבה; 11% בתחום הדת; ו-10% בתחום הסנגור והשינוי החברתי.
בתום הצגת עיקרי הדו"ח נשיא המדינה אמר: "שנתון ההתנדבות, המעורבות החברתית והאקטיביזם לשנת 2022 שהוגש לי היום, מציג לנו נתונים ותובנות על ערבות הדדית ונתינה – שהן אבני יסוד של החברה הישראלית. היום, אולי יותר מתמיד, מוטל עלינו להגביר את המעורבות החברתית, לראות בה ערך מוסף הכרחי ולבחור באחדות. לבחור לראות את המחבר והמקרב, ולא את המפלג והמפריד. אלה הדברים שבונים אותנו כעם וכמדינה. חוסן לאומי קשור לבלי התר ביכולת של הפרטים והקבוצות בתוך האומה לראות אחד את השני, להאמין אחד בשני ולעשות אחד למען השני".
"המתנדבים הם הגיבורות והגיבורים שלנו, אנשים מופלאים שעושים לילות כימים למען העם בישראל ולמען החברה הישראלית. אני רוצה להודות לכם – בשם כל עם ישראל, על העשייה החשובה שלכם למען החוסן שלנו", הוסיף הנשיא.
פרופ' מיכל אלמוג-בר, מהמכון לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה באוניברסיטה העברית: "בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בפעילויות ההתנדבות, הנתינה, המעורבות החברתית והאקטיביזם בחברה הישראלית. למשבר הקורונה יש עדיין השפעה על עולם ההתנדבות, שמצטרפים לשינויים הדוריים בנתינה, עליית הרשתות החברתיות, כניסת טכנולוגיות חדשות לעולם הנתינה, שינויים בעולם התעסוקה, הארכת תוחלת החיים, שינויים בדפוסי הבילוי בשעות הפנאי, הרחבת המצוקות בקרב אוכלוסיות מוחלשות והמשבר הפוליטי שפקד את ישראל בשלוש השנים האחרונות, שהגביר את המעורבות החברתית של האזרחים והאקטיביזם שלהם".