יריב לוין
יריב לויןצילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת החוקה של הכנסת התכנסה הבוקר (שני) לדון ב"חוק היועמ"שים" שמקדמת הקואליציה בהובלת שר המשפטים יריב לוין.

החוק מבקש לשנות את מעמדם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, ולקבוע שעמדת הייעוץ המשפטי לא תהיה מחייבת. ראש הממשלה והשרים יוכלו לדחות את עמדתם של היועצים ולא לפעול על-פיה.

החוק החדש שלוין מעוניין להעביר, יכפיף את היועצים אך ורק לשרים, ולא ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, ויהפוך אותם למשרות אמון של שרי הממשלה.

המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, מתח ביקורת חריפה על הצעות החוק ואמר בדיון כי אם הן יעברו "הממשלה לא תהיה כפופה לחוק, היא אפילו לא תהיה מעל החוק. היא תהיה החוק".

השר לוין זעם על לימון וטען כי חוות הדעת שלו לא הובאה לידיעתו עד לרגע הדיון: "אתמול בלשכתי התקיימה ישיבה בהשתתפות היועמ"ש וכל המשנים. אף אחד לא חשב להגיד לי שזה מה שהולכים להגיד היום בוועדה. להכין חוות דעת מאחורי גבו של השר, לשמוע אותה פעם ראשונה כאן, אלו דברים שלא יעלו על הדעת. מתייחסים אלי כמו אל עציץ".

''איך יכול להיות שיוצאת חוות דעת אחת בלי מילה אחת על משפט משווה, בניגוד לחוקים שלכם שאתם קבעתם. אין אף מדינה בעולם שיכול להתרחש בה מה שקרה עכשיו, שהיועץ הוא הקובע והוא המחליט", העיר לוין.

לוין המשיך לתקוף: "אני רוצה לעדכן את הייעוץ המשפטי לממשלה: מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית, אני מגיע לכאן כי אני רוצה לשמוע את נציגי הציבור מכל הקשת הפוליטית, אתם בכל הכבוד לא עומדים מעל מי שהציבור בחר. אף אחד לא שמכם לקבוע מי האינטרס הציבורי".

יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן אמר כי "הדיון בשאלת מעמד הייעוץ המשפטי, זו דוגמה נפלאה, היועמ"שית אומרת את עמדתה והכנסת רשאית לקבל או לא לקבל את עמדתה, והדבר נבחן במעלה הדרך על ידי בית משפט. המטרה היא שהייעוץ המשפטי לממשלה יהיה יותר דומה לייעוץ המשפטי של הכנסת. נדון במונופול הייעוץ המשפטי לממשלה". עוד אמר רוטמן כי הוא רואה בהתנהלות חברי האופוזיציה "חוסר תום לב קיצוני".

שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן אמר כי כי הוא מתנגד למינוי יועצים משפטיים במשרות אמון. ''לא רוצה לחזור לאותו מצב שאנשים אינם יכולים להיות בתפקיד אם הם לא שייכים למפלגה כזו או מפלגה אחרת". עוד אמר פרופ' פרידמן: "צריך להיות יחס של כבוד ליועצים המשפטיים".

תזכיר החוק אותו מעוניינים לקדם בקואליציה קובע כי "ראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה, מוסמכים לקבוע את עמדת משרדם או הרשויות המנהליות הנתונות לאחריותם בנושאים משפטיים, דרך כלל או למקרה מסוים". לא זו בלבד, "עצה משפטית שתינתן לממשלה לא תחייב אותה ולא יהיה בה כדי לשנות את המצב המשפטי עבורה".

עוד נכתב בתזכיר כי "עצה משפטית שתינתן לראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה, לא תחייב אותם, ולא יהיה בה כדי לשנות את המצב המשפטי עבורם. הממשלה, ראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה, רשאים לדחות את העצה המשפטית ולפעול בניגוד לה. הממשלה, ראש הממשלה וכל שר בתחומי משרדו, יקבעו את העמדה שתוצג בשמם, או בשם רשות מנהלית הנתונה לאחריותם, בפני כל מי שבידו סמכות שפיטה על-פי דין".