בניין שקרס בחולון
בניין שקרס בחולוןצילום: פלאש 90

ועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ יעקב אשר, החלה בדיונים שמטרתם להסדיר את טיפול משרדי הממשלה והרשויות המקומיות במבנים בסכנת קריסה.

לפי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, כיום בישראל יש כ-47,892 מבני מגורים בני שלוש קומות או יותר שנבנו לפני 1975. כלומר, לפחות 7% ממבני המגורים בארץ הם מבנים ישנים יחסית בני 50 שנה ומעלה.

מהדיון עלה כי הסדרת אופן ותדירות בדיקת המבנים על ידי הרשות המקומית הוא חלקי וחסר ולא קיימים הסדרים ביטוחים העשויים לתת מענה למקרים של מבנים בסכנת קריסה. עוד עלה, כי לא קיימים מנגנונים ממשלתיים המסדירים קידום התחדשות עירונית באזורים בעלי שווי קרקע נמוך לפי מידת הצורך בנפרד משיקולי הכלכליות ליזמים.

יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר הודיע כי מדובר בישיבה ראשונה שמטרתה הסדרת התחום: "אני לא רוצה להפיל את כל הטיפול על הרשות המקומית ולצאת מתוך הנחה שיהיו רשויות שלא יצליחו לעמוד בזה. ההסדרים הביטוחיים הם הדבר הראשון שצריך להיעשות בשים לב שלא ייקרו את המחיה. בנוסף, חייב להיות איגום משאבים בין משרדי הממשלה והגורמים הרלוונטיים".

אשר הוסיף, כי יש צורך להציע חוק עזר שיחייב רשויות לבצע בדיקות למבנים מסוכנים, כאשר רשויות מקומיות בדירוג סוציו אקונומי נמוך יקבלו סיוע לקיום בדיקות אלה, בפרט רשויות באזורים ללא כדאיות כלכלית.

שירה גולדברג ממשרד ראש הממשלה עדכנה כי מדובר בסוגיה רוחבית וכרגע אין החלטה מי המשרד האחראי. לדבריה, הדיונים החלו בגלל קריסת הבניין בחולון אך לא הגיעו למיצוי ולהחלטה: "יש אצלנו נכונות מאוד גדולה ונשמח לשיתוף פעולה מצד משרדי הממשלה". יו"ר הוועדה אשר דרש כי בתוך חודש תתקבל החלטה איזה משרד ממשלתי יוביל את התהליך.

עודד שילה ממשרד הפנים אמר כי כל עוד אין נהלים מוסדרים קשה להגיע לבניין ולהגיד לתושבים להתפנות. יו"ר הוועדה אשר הקשה ושאל מהי עמדת משרד הפנים בנושא. שילה השיב: "ההשלכות התקציביות הן אסטרונומיות. כל עוד אין החלטה מחייבת של הדרג המדיני, הדרגים המקצועיים לא יכולים לקבוע". בתגובה לדברים אמר ח''כ אשר: "תקבעו את המנגנון ואנחנו ננהל מו"מ על תקציב 2023. לא באנו לבקר אתכם. אני רוצה שהדברים יעשו".

לדברי עומרי מזרחי ממשרד השיכון, חלק מהבעיה היא שמהנדסי ערים לא ממהרים להוציא דיירים מבניינים כי הם יהיו נטל על הרווחה. צחי כץ, יו"ר איגוד המהנדסים ברשויות המקומיות התקומם על הקביעה: "מהנדסי הערים לא מסכנים את חייהם של תושבים".

עו"ד מירה סולומון, יועמ"ש השלטון המקומי, ציינה כי השלטון המקומי יעמוד על כך שהטיפול במבנים שבסכנת קריסה יהיה 'הוליסטי', כדבריה.