שביל במ"ה - גבעת הפרוז'קטור
שביל במ"ה - גבעת הפרוז'קטורצילום: קובי פינקלר

צפון הנגב אינו רק 'דרום אדום'. נכון שבחודש הקרוב (שבט) תפרחנה שם הכלניות במלואן, המונים יבקרו, יטיילו, ויצלמו ו..ייסעו הלאה.. אבל- מעבר לפינה, דקה מדרום או מצפון לכביש 34 מגוון אתרים המספרים את סיפור ההתיישבות בצפון הנגב, החל מלפני הקמת המדינה ועד היום.

האתרים מגוונים ומעבירים את המטיילים בין הקשיים שנבעו מההתיישבות והצורך בהבאת המים לנגב, לצד התמודדות עם החיים בצמוד לרצועת עזה לאורך השנים.

בכל אחד מן האתרים תפגשו שלט שמספר על האתר, וסרטון המחייה את המקום ונותן טעימה של האנשים והסיפורים מאחורי השמות. יפעת בן שושן מורת הדרך מספרת לנו שהמעבר בין האתרים יכול להיעשות ברכב או באופניים, ניתן לעשות את המסלול מצפון לדרום או להיפך.

נסענו והלכנו לאורך 30 ק"מ מצפון לדרום (לא חייבים להספיק הכל ביום אחד), כדי להכיר, לפגוש אנשים חמים וטובים ובעיקר כדי לתת טעם נוסף למולדת, למורשת לאנשים שעשו עבור המדינה.

אז להיכן נוסעים והולכים? האתרים (מצפון לדרום)

דיר סנייד – תחנת רכבת טורקית ישנה, וגשר מרשים מעל נחל שקמה עליו עברה המסילה. שרידי התחנה, שלושה מבנים, שוכנים מזרחית לנתיב העשרה ולכביש 4 סמוך לרצועה.

בכניסה לקיבוץ ארז- יד למשה פדר– הכרות עם סיפורו של משה, מנהל טכני במפעל בארז שהגיע מהמרכז לעזור לחבריו להפעיל את המפעל החיוני, ונהרג מטיל שפגע במכוניתו בעודו בדרך.

בקיבוץ ארז עצמו עלו לפיסגת התל עד לגבעת הפרוז'קטור. נקודה אסטרטגית במאבק על הקיבוץ במלחמת העצמאות, בה היה זרקור לגילוי מסתננים. לכו ליציק אמיתי שיספר לכם ממבט ראשון על השמלק'ה( לא נגלה..)

גבעת הפרוז'קטור
צילום: קובי פינקלר

נוף מרהיב לעבר צפון הנגב ורצועת עזה. בכניסה לקיבוץ, מיצג מרשים על תולדות הקיבוץ.

ארז של ימים ראשונים
צילום: קובי פינקלר

מול שדרות ( נכנסים דרך תחנת הדלק- דלק פונים ימינה ) אל גבעת גמל– גבעה המשקיפה על בית חנון ומבואות עזה. גבעה שהיוותה מרחב למרעה הבקר של קיבוץ ניר עם לאורך השנים.

שביל במ"ה - גבעת הגמל
צילום: קובי פינקלר

דרומה משם גבעת המרדפים– גבעה אסטרטגית במאבק בפדאיון ב1956. למרגלותיה נהרגו 6 לוחמים שרכבם עלה על מוקש. גבעת גמל– גבעה המשקיפה על בית חנון ומבואות עזה. היוותה מרחב למרעה הבקר של קיבוץ ניר עם לאורך השנים

הפילבוקס– עמדה מבוצרת שנבנתה ע"י ארגון ההגנה לפני מלחמת העצמאות, ואויישה לאורך המלחמה ע"י מגיני קיבוץ ניר עם

בניר עם -מוזאון המים והביטחון– הנקודה הראשונה בה חברי ניר עם נטעו את מושבם. הפכה למחנה מקורות, ממנה יצאו הצינורות הראשונים שמובילים מים לנגב

מצפור אסף סיבוני– אנדרטה לזכרו של אסף, בן ניר עם שנהרג באסון המסוקים ב1997 בשאר ישוב.מצפה נביה מרעי– הכרות עם דמותו הייחודית של נביה מרעי, מפקד דרוזי שפרץ את חומת השירות של עדתו, אך נהרג ב1996 בגזרת רפיח.

החץ השחור– אתר המציג את מורשת הצנחנים לדורותיהם. תמוד לבית שביתת הנשק, ששימש לנציגי ישראל ומצרים מקום ליישוב חילוקי דעות.

תצפית על גדר הרצועה– נקודה הממחישה יותר מכל את משמעות החיים בצמוד לרצועת עזה.

בארות יצחק הישנה– מגדל מים שנותר כסמל הן להנחת צינורות המים לנגב, והן לעמידת חברי קיבוץ בארות יצחק בפני התקפות במלחמת העצמאות.

שביל בראל – הכרות עם סיפורו של בראל חדריה שמואלי, לוחם מג"ב שנהרג מירי בגבול הרצועה.

אורך המסלול: 30 ק"מ. הדרך מישורית, סלולה ברובה, ועבירה לכל סוגי הרכב. משך הסיור: 2-4 שעות, בהתאם לבחירתכם. שירותים בחץ השחוץ ובשדרות.

והיכן אוכלים?- הטעמים של סילביה בשדרות.

כדי להשלים את חווית האוטנטיות נכנסו לשדרות. אוכל של בית. של מבשלות ביתיות שיצאו החוצה, למקום שלהן, למסעדה שלהן, ליכולות שלהן. כשמדברים על אוכל תמיד תמצא הפינה החמה לאוכל הביתי. גם אחרי כל מסעדות השף, גם אחרי כל המסעדות הנוצצות, האוכל הביתי יתפוס מקום של כבוד.

מתברר שאחת מפנינות האוכל בשנים האחרונות היא שדרות. הפתעה קולינרית אמיתית.

איך יודעים שאזור או עיר מתפתחת קולינארית?. רואים לפי כמות סיורי האוכל והטעימות. ובשדרות זו כבר תעשיה של ממש. מסעדות של אוכל ביתי, המבורגריות, פלאפל, בוריקות ובשר מפורק.

הלכנו הפעם אל משהו אחר ושונה. עם סיפור אישי נפלא ומצאנו את המטעמים של סילביה.

סילביה ובעלה יעקב עלו מקזבלנקה היישר למעברת שדרות בגבים עוד בשנות החמישים. סילביה בכלל עסקה בטיפוח הגוף, בתמרוקים ובשאר עסקי החמדה. בעלה עבד בעיריה .

המטעמים של סילביה

את אהבתה הגדולה היא שמה על האוכל. תחילה בשניצליה קטנה ובעשר השנים האחרונות במטעמים של סילביה.

כל מטעם הוא פנינה. כל מרקחת שלה תענוג לחיך. ביום ראשון למשל היא עסוקה על אמצע הלילה להכין את הקוסקוס ליום שלישי. ככה בכל יום משהו מיוחד, טעים מאד וזול מאד.

סילביה ובעלה מבשלים מדי יום מטעמים ביתיים כמו מוסקה, קציצות דג, עוף בתנור, קוסקוס ועוד.

ש במקום תפריט יומי קבוע, ולצד המנה העיקרית תקבלו שם תוספות חמות ומלא סלטים קטנים למנה ראשונה. ארוחה מלאה (ומשביעה במיוחד) תעלה לכם אצל סילביה 50 שקלים. ברית ערים 25 שדרות, 08-9922003. כל הבשר חלק ובכשרות מהודרת.

מורשת אמיתית בצפון הנגב. ואם יישאר לכם זמן קפצו גם לכלניות. הן כבר פורחות באדום בוהק. ארץ ישראל אמיתית.