הרצוג במטה של נאט"ו
הרצוג במטה של נאט"וצילום: חיים צח/ לע"מ

נשיא המדינה יצחק הרצוג ביקר היום (חמישי) במטה ברית נאט"ו בבריסל שם התקבל על ידי מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג. לאחר מכן, השניים נשאו הצהרות לתקשורת, וקיימו פגישה בילטרלית בהשתתפות המשלחות.

הרצוג היה הנשיא הישראלי הראשון שנפגש עם נציגי המדינות החברות של נאט"ו היושבים במועצה הצפון-אטלנטית, גוף קבלת ההחלטות הפוליטי של נאט"ו.

הנשיא הציג בפני צמרת נאט"ו את הסרטון של אברה מנגיסטו מהשבי בעזה. "סיפרתי להם על הישראלים הנעדרים בעזה - רבים הופתעו והביעו נכונות לסייע", אמר הנשיא לאחר הביקור.

"סטולטנברג היקר, מזכ"ל נאט"ו, תודה לך", פתח הרצוג את דבריו. "נפגשנו בקדנציה הראשונה שלך כראש ממשלה בנורבגיה- זהו תענוג לפגוש אותך וכמובן להיות כאן היום איתכם, חברים ובני ברית".

"נאט"ו וישראל הם אכן חברות ובנות ברית. אנו חולקים את ערכי הליבה של הדמוקרטיה, של יישוב סכסוכים באמצעות שלום, כמו גם מחויבות בסיסית לשמירה על החוקים הבינלאומיים. אנו חולקים את אותה נחישות להגן על הערכים הללו, להרתיע את אלה שמאיימים עליהם תוך רצון טוב ורתימת משאבים קולקטיביים כדי להבטיח שלום וביטחון ברחבי העולם. אני מאוד שמח לראות את הקשרים בין ישראל לנאט"ו ממשיכים לצמוח בתחומים רבים, באמצעות ביקורים והתייעצויות תכופות, צעדים קונקרטיים כמו הצבת איש קשר ישראלי ל- MARCOM, ודרך אימונים ופרויקטים משותפים שמקרבים אותנו וממצבים אותנו לפעול בצורה יעילה יותר".

הנשיא הרצוג עם מזכ"ל נאט"ו
הנשיא הרצוג עם מזכ"ל נאט"וצילום: חיים צח/ לע"מ

"האיומים אכן אינם סטטיים. מעבר ללוחמה הקונבנציונלית, אנו מתמודדים גם עם מגוון רחב של שינויים ואתגרים מתהווים, החל מאבטחת חלל ואבטחת סייבר, משבר האקלים, רחפנים חמושים, חוסן אנרגטי וכל כך הרבה תחומים אחרים. בכל התחומים הללו, העמקת שותפות ישראל-נאט"ו היא נכס יקר.

"שיתוף הפעולה שלנו מחזק את הביטחון של אזרחי המדינות החברות בנאט"ו, ושל אזרחי מדינת ישראל ושל כל המדינות אוהבות השלום בעולם.

"באוקראינה כפי שהזכרת נכון ומכאיב, מלחמה איומה ממשיכה לגרום סבל אנושי ומיותר ולסכן את רווחתם ורווחתם של מיליונים. ישראל הייתה שותפה למאמצי הסיוע, וליבנו ממשיך לצאת אל תושבי אוקראינה, כשהם מגנים על בתיהם ועל ארצם.

"אבל המשבר שם חורג מגבולות אוקראינה. עם האיום האיראני כעת בפתחה של אירופה, הסדר הבינלאומי מאותגר גם כן. כן, המשטר האיראני הרדיקלי מוציא להורג אזרחים חפים מפשע בביתם, פותח בהתקפות ומערער את היציבות ברחבי המזרח התיכון, מפיץ נשק, מוות וטרור באירופה, באוקראינה במיוחד וברחבי העולם, וממשיך במרדף הלוחמני שלו אחר נשק גרעיני ועל חתירתו לשליטה אזורית ועולמית.

"בישראל הסכנה ברורה, נוכחת ואמיתית, ואנחנו אומרים אותה כבר עשרות שנים, ואנחנו באמת מקווים ומצפים מהקהילה הבינלאומית ונאט"ו ליישם אותה בפעולה. בישראל, מרחק נגיעה ממרכזי האוכלוסין הגדולים שלנו, חמאס, אחד מהשליחים המקומיים הראשיים של איראן, זורע הרס וזורע מהומה. הוא מאיים, הורג ומחפש כל אמצעי לפגוע באזרחים חפים מפשע. גם הלילה חוליית טרור בדרכה לפיגוע בישראל נחסמה על ידי כוחות הצבא הישראלי. החוליה הזו הייתה מזוהה עם חמאס והג'יהאד האסלאמי, ואנו נמשיך לפעול ולמנוע טרור באשר הוא, ללא פשרות, אם או אבל.

"אני רוצה להעלות נושא חשוב בנוסף, מר מזכ"ל. שני ישראלים צעירים הלוקים בנפשם, אברה מנגיסטו והישאם א-סעיד ושני חיילים, הדר גולדין ואורון שאול, מוחזקים בשבי כבני ערובה על ידי ארגון הטרור, בעזה, ללא כל התחשבות בנורמות משפטיות או הומניטריות. זה דיוקן מטריד של השקפת עולם פונדמנטליסטית המנוגדת לכל ערך אנושי שאנו מבקשים לקיים. לאחרונה, חמאס פרסמו סרטון בו רואים את אברה מנגיסטו, ישראלי ממוצא אתיופי, מתחנן ומתפלל לשחרורו.

הנשיא הרצוג ומזכ"ל נאט"ו
הנשיא הרצוג ומזכ"ל נאט"וצילום: חיים צח/ לע"מ

"כאשר איראן מחזקת את אחיזתה באדמת אירופה כולל דרך עצומות כלכליות, משפטיות, ופוליטות, וכן הרתעה צבאית אמינה. זהו חיוני עבור יציבות המזרח התיכון, עבור אירופה ובעולם כולו. וזהו גם חיוני עבור עתידו לאזרחי איראן, אשר מגיעות להם זכויות אזרח, זכויות אדם, ועתיד מבטיח עבור הילדים.

"בעקבות הסכמי אברהם, יש לנו הזדמנות היסטורית להרחיב את שיתוף הפעולה הבטחוני באופן חסר תקדים ברחבי הים התיכון והמזרח התיכון לשותפות איזורית אסטרטגית, עם נאטו. ואנו מברכים על הסכם שיתוף פעולה חדש, שאמור להיחתם בעוד כמה חודשים, המאריך את תקופת שיתוף הפעולה ומרחיב את הטווח שלו. רק ברוח זו של שיתוף פעולה נתקדם באופן פעיל לקראת מינוף מלא של יכולתנו להגן על ביטחונם של עמינו ולהשיג את את מטרותינו המשותפות.

"אני מצפה בקוצר רוח לעבוד איתכם יחד על מנת להגן על ערכינו המשותפים, לפגוש את אתגרנו המשותפים ולקדם שלום וביטחון באירופה, במזרח התיכון וברחבי העולם. תודה רבה'', חתם הנשיא את דבריו.