המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר, עורך הדין רז נזרי, הגיע היום (שלישי) לוועדת החוקה כדי להביע את דעתו על הרפורמה שמוביל שר המשפטים יריב לוין.
נזרי אמר בדיון כי מערכת המשפט "זקוקה לתיקונים" והודה כי היא "לא יודעת לקבל ביקורת".
"צריך להבין שהתהליך הזה הוא כמו שיושבים פה אבות האומה שהולכים לחוקק חוקה", אמר נזרי. "כאזרח אני חושב שיש בסיס מסוים, יש ערכים בסיסיים של יהדות ודמוקרטיה שסביבם צריכים להתאחד, לא משנה אם זה מימין או משמאל. לא צריך להיות בימין כדי להאמין שמערכת המשפטית צריכה תיקונים משמעותיים ולא צריך להיות בשמאל כדי להאמין שהמערכת המשפטית חשובה ויש לה זכויות רבות ומפוארת, ומערכת עצמאית וחזקה - חיונית לחוסנה של מדינה".
עו"ד נזרי הדגיש כי במערכת המשפט עובדים אנשים מצוינים ומקצועיים. לדבריו המערכת זקוקה לתיקונים משמעותיים ואינה יודעת לקבל ביקורת. "כשמציעים תיקונים המערכת אומרת שזה לא הזמן, כי יש את המשפט בעניין ראש הממשלה או עניין אחר. אז המערכת הרוויחה ביושר את הביקורת עליה", קבע.
עו"ד נזרי המשיך: "המערכת חייבת תיקון, אבל התיקון לא יכול להיות תוך אבולוציה כאן ועכשיו במופע הכי קיצוני שאפשר. הפוליטיקאים צריכים להבין שהם לא צריכים להעניש את המערכת ומתקנים הטיה שהייתה במשך שנים לכיוון מסוים, לעשות תנועה חדה לכיוון השני".
נזרי קרא להידברות בין חברי הכנסת מימין ומשמאל: "בסופו של דבר, כשכל אחד מהצדדים מטפס על עץ יותר גבוה, משכנע את הבייס שלו ועולה יותר גבוה על העץ - ההתרסקות תהיה של כולנו. אני באמת משווע לכך שתהיה הידברות אמיתית, כדי שכן יגיעו לתיקונים אמיתיים. מה שמוצע כרגע זה הליכה למקום קיצוני מאוד בעייתי. יש לכם אחריות על המדינה".
באשר לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים אמר עו"ד נזרי כי "אפשר להגיע לתוצאה שמצד אחד אין וטו לשופטים ומצד שני אין אפשרות לקואליציה לבד לבחור שופטים. זו הצעה שמצד אחד אולי מגבירה ייצוג פוליטי, אבל זה יוביל למצב שבאופן אוטומטי שופטים יתמנו רק בקולות הקואליציה ולכל הפחות יפגע בנראות של חברי הכנסת. אם הרפורמה תעבור כפי שהיא, אז צודקים חברי האופוזיציה וחלק מהמבקרים שאומרים שנהיה דמוקרטיה ייחודית בעולם שגם אין בה עילת סבירות, גם קואליציה בוחרת שופטים, גם התגברות ב-61 וגם מחלישים את היועמ"שים".
נזרי לא חושב שצריך לבטל את עילת הסבירות כי מדובר בכלי שמגן על אזרחים וקיים גם במדינות אחרות. "אני כן חושב שצריך לצמצם את השימוש בה, אפשר לחשוב על מנגנונים שונים, למשל החלטות ממשלה במליאתה לבין רשויות שלטון אחרות, צריך למצוא את דרך הביניים", אמר.
"אני מאמין, כמי שהיה 22 שנה במערכת, שזה שהמערכת המשפטית לא עשתה תהליך אבולוציוני ולא הייתה מוכנה לשינויים לא אומר שהפוליטיקאים צריכים להעניש אותה".
המשנה ליועמ"ש לשעבר חזר על קריאתו להידברות בין הצדדים: "צריך לגלות רצון טוב ופתיחות מצד המשפטנים שיכירו שצריך לשנות דברים וגם מצד הפוליטיקאים שמבינים שמה שהם הולכים עליו לקחו אותו לקצה מדי. להגיע לפתרונות, אין לנו ברירה אחרת - אין לנו מדינה אחרת".
על נושא פסקת ההתגברות, שהשר לוין מבקש להעביר ברפורמה, אמר נזרי כי "הרעיון של פסקת התגברות ברוב של 61 הוא רעיון לא נכון, אנחנו חייבים את חוק יסוד החקיקה לקבוע נורמה חקיקתית כולל פסקת התגברות". הוא הסביר: "התגברות ברוב של 61 היא לא נכונה, זה רוב מינימלי שיש לכל ממשלה. המספר 65 הוא לא מספר קדוש, מצד אחד זה מספר שמבטא משהו ריאלי, איזון מסוים".