בזמן שבכירי הכלכלנים טוענים שלרפורמה המשפטית תהיה השפעה שלילית על הכלכלה הישראלית, אומר מנכ"ל אביב בית השקעות, ארז צדוק, שהשינוי יהיה לטובה ולא לרעה.
בריאיון בעמדת ערוץ 7 בכנס מנהלי מוסדות הציונות הדתית באילת, אומר צדוק כי המהפכה המשפטית של אהרון ברק פגעה בזכויות של המשקיעים, והרפורמה החדשה יכולה לתקן את זה.
בראשית דבריו מדגיש צדוק כי "לא מדובר בלחץ של כלכלנים, אלא בלחץ של אנשי שמאל שהם גם כלכלנים, או שהם בלחץ מצד אנשי משאל להוציא את המכתבים האלה. צריך להבין, אין שום קשר בין כלכלת ישראל לבין הרפורמה המשפטית, ואם יש קשר, אז הוא חיובי ולא שלילי. השינוי הוא לטובה כי בסוף מה שמפריע לאנשי עסקים זרים פה אלה שינויים שמערכת המשפט עשתה".
לדברי צדוק, "הלכת אפרופים המפורסמת של אהרון ברק העביר, שבעצם בא ואומרת שבענייני חוזים לא לשון החוזה היא זאת שקובעת אלא הפרשנות של בית המשפט. החוק בעצם אומר קודם כל לכו ללשון החוזה, אם החוזה לא ברור, אז תלכו לבית המשפט. אהרון ברק בא וקבע, לא, החוזה לא מעניין, ואני קצת מקצין, פרשנות בית המשפט היא זאת שקבועת, גם אם היא מנוגדת ללשון החוזה. מגיע המשקיע הזר ואומר לעצמו, אני עושה עסקים בישראל ולא החוזה שאני עושה יקבע בסוף מה יקרה, אלא בית המשפט. ולמי יש קשרים עם מערכת המשפט הישראלית, עם השופטים, לי או לאותו משקיע המקומי שאיתו אני עושה עסקים? ברור שלמשקיע המקומי".
"לכן משקיעים זרים שהם עושים עסקים בישראל הם מתעקשים שהחוזים יהיו בשפה זרה, שבית המשפט שיקבע יהיה בית משפט זר, גם עם העסקים נעשים בישראל. הם לא סומכים על מערכת בית המשפט המקומית. צריך גם להגיד שגם במדד יעילות מערכת המשפט, אנחנו נמצאים במקום 85 שממוצע המדינות ה-OCD הוא 46. זאת אומרת, מערכת המשפט שלנו לא יעילה בייחס למדינות המפותחות. הרפורמה יכולה לשנות דברים כאלה", אומר ארז צדוק.
בהמשך דבריו מביא צדוק דוגמה לכך. "בנק לאומי, פועלים ודיסקונט, אין להם גרעין שליטה. מי ממנה את דירקטוריון הבנקים? זאת דוגמה קלאסית שהציבור לא מודע אליה. מי שממנה את יו"ר הוועדה שממנה את הדריקטוריון הוא שר המשפטים בהתייעצות עם נשיא בית המשפט העליון. עד היום שרי המשפטים היו די כפופים לנשיא בית המשפט העליון, מקורבים, והם ממנים את יו"ר הוועדה שתבחר את הדירקטוריון. יש עוד ארבעה חברי ועדה, שניים ממונים על ידי היו"ר בהתייעצות עם יו"ר רשות ניירות ערך, כי הם אמורים להיות אנשי כלכלה, והשניים הנוספים ממונים על ידי השלושה הראשונים".
"זאת אומרת שלנשיא העליון ולשר המשפטים, קרי מערכת המשפט, יש השפעה מקסימלית, דרמטית אפילו, על הוועדה שבוחרת את הדירקטוריונים של שלושת הבנקים הגדולים. אפשר לתאר עד לאן מגיעה ההשפעה של מערכת המשפט. אנחנו מכירים את שיטת הסניוריטי, מכירים את שיטת בחירת השופטים, משם זה מגיע. אם משהו חושב שמשקיעים זרים אוהבים את זה, אני אומר להם שלא", מסביר צדוק.
לדברי צדוק מה שכן יכול לפגוע בכלכלה זה הקמפיין נגד הרפורמה וזאת מכיוון שכלכלה עובדת הרבה על פי חוכמת ההמונים. "ראינו את זה לפני שלושה ימים, הבורסה נפתחה אחרי ימים מאוד ירוקים בארה"ב והייתה צריכה לעלות גם אצלנו, אבל האווירה הציבורית בארץ, אני מניח, היא זאת שהורידה את הבורסה".
"פרסמו בכל מיני עיתונים ואמצעי תקשורת שהבורסות בארה"ב עולות ופה היא ירדה וזה בגלל הרפורמה המשפטית. אבל זה בגלל מחאות השמאל ולא בגלל הרפורמה המשפטית. עובדה שביומיים שלאחר מכן הבורסה עלתה, והיא עלתה למרות מחאות השמאל, לאחר שבנקים זרים באו ואמרו בין היתר ללקוחות המוסדיים שלהם שאין שום בעיה עם הרפורמה המשפטית והכל בסדר, וזה לא משפיע על הכלכלה".
עוד מסביר צדוק ואומר כי "צריך להבין, שבנק זר כותב מיילים ללקוחות המוסדיים שלו זה לא יחסי ציבור, זה לא טובה לא לביידן ולא לנתניהו. זה מכתב ללקוחות המוסדיים שלו. הם מדברים כלכלה, הם לא מדברים פוליטיקה. והם אומרים שאין שום בעיה. הרפורמה המשפטית לא קשורה לכלכת ישראל שהיא כלכלה חזקה".
בהמשך הריאיון אומר צדוק כי בעולם מעריכים את המדיניות של נתניהו. "אני לא רוצה לעסוק בפוליטיקה, אבל אני חייב להגיד דבר אחד. המשקיעים הזרים מסתכלים על נתניהו. אין מחלוקת בין ימין ומשאל שמעריכים את נתניהו בעולם. יודעים מה הוא עשה לכלכלת ישראל, יודעים מה הוא עשה במשרד האוצר ויודעים מה הוא עשה בשנותיו כראש ממשלה. הם מסכלים על סמוטריץ' ולא מעניין אותם מה האג'נדה הפוליטית שלו, מעניין אותם שהם בודקים עליו והם רואים שהוא קפיטליסט, מאמין בשוק חופשי ומאמין במה שהם מאמינים".
כשמשווים אותו ליאיר לפיד ולבנט, שהם לא ידעו באמת במה הם מאמינים, שהלכו עם מפלגות סוציאליסטיות כמו מפלגת העבודה ומרצ, הם הרבה יותר אוהבים את הממשלה הזאת. הם הרבה יותר סומכים עליהם בניהול כלכלת המדינה ובסופו של דבר שהם רוצים לעשות כסף הם בודקים מי המנהלים.
לשאלה למה אנחנו לא רואים מכתב נגדי של כלכלנים ימניים או התארגנות שלהם, עונה צדוק כי זה כמו שאנחנו לא רואים התארגנויות ימין בהרבה מקומות. "אם אני מדבר על מדינת ישראל אז זה בגלל פחד מתגובת השמאל. השמאל לא מפחד מהימין. הוא אומר את דעתו, הוא לא מפחד שלקוחות ימניים יעזבו בגלל הדעות שלו, הוא לא מפחד מנזק כלכלי. בימין מפחדים. אנחנו רואים את זה לאורך כל הדרך במגוון דברים", מסביר צדוק.
לסיום הריאיון הוא אומר "אני מדבר עם הרבה אנשי ימין ואני מדבר גם עם הרבה אנשים משוק ההון ואנשי הייטק ימניים, שנמצאים בארון ומפחדים להוציא מהארון את העמדות הימניות שלהם, פן יבולע להם. אני יכול להגיד לך מניסיון אישי שלי שמספר לקוחות, אנשי שמאל קיצוני, עזבו את בית ההשקעות שלנו בגלל שהדעות שלי ימניות. אני לא שומע על מקרים בצד השני, וטוב