ראש מטה איגוד ישיבות ההסדר, אורי פינסקי, מספר בעמדת השידור של ערוץ 7 בכנס מנהלי הציונות הדתית על החידושים שמתחוללים גם בעולמן של ישיבות ההסדר המלווה את הציונות הדתית מזה עשרות שנים.
את דבריו פותח פינסקי באיזכור דמותו ופועלו של הרב חיים דרוקמן זצ"ל, מי שניתן לומר עליו שייסד את מפעל ישיבות ההסדר. "הוא נהג לספר בכנסים ובפגישות מה היה בהתחלה. לא היה מאיפה ללמוד, לא הייתה ישיבה. מאיפה הכול התחיל, והיום אנחנו עם מעל שישים ישיבות מאילת ועד הגולן וקרית שמונה ובהם 12,000 תלמידים ועם מגוון עצום שהתפתח עם השנים, גם בהיבט הרוחני של קווים כאלה ואחרים שעובדים יחד למרות חילוקי הדעות, וגם בהיבט סגנונות האוכלוסייה".
בהקשר זה של סגנונות האוכלוסייה של הלומדים בישיבות מציין פינסקי את הצורך להתאים את הישיבות גם למי שלימוד הגמרא ברור להם וגם למי שפחות כדי "להכניס את כולם למסלול שיבנה אותם כאנשי תורה עם בתים של תורה".
את ישיבות ההסדר רואה פינסקי כמערך ש"עושה סדר", כהגדרתו, בין ערכים חשובים רבים. "צבא חשוב, חברה חשוב, תורה חשוב, קיום מצוות חשוב, החברות בין האנשים חשוב, הכול חשוב ובוא נעשה סדר. אתה מגיע למסגרת של חמש שנים ולפעמים יותר ועושים לך את הסדר בצורה מדויקת גדולי תלמידי החכמים. אתה לומד עם חבורה ומתגייס עם החבורה הזו לצבא, מה שקורה רק בישיבות ההסדר. אתה בצבא יחד עם החבר'ה שלמדת איתם והתפתחת איתם ואתם מחזקים אחד את השני, ואחר כך אתה חוזר איתם לישיבה"
"אני שומע מפקדים בכירים צבא מדברים על האיכות של הבייני"שים, על המוטיבציה. חלק ניכר מגיע מהבתים שלהם ומהישיבות התיכוניות אבל אינו דומה מי שגדל בישיבה לאחרים וכל המערך הזה עושה סדר ומתוכו ימשיכו, יקימו בית של תורה, ילמדו לימודים אקדמיים, אבל הכול מתוך הסדר הזה של תורה".
למתלבטים מציע פינסקי להתחיל את המסלול במסגרת ההסדר וכעבור תקופה לבחון אם המסלול מתאים לו. לאחר תקופת לימוד ראשונית בישיבה רצינית המתאימה לו יוכל לבחור לעבור לסיירת או כל מסלול אחר, מה שכיום מתאפשר בניגוד לעבר. כיום ניתן להתקדם בגיבוש לסיירת ורק לאחר מכן לחתום על הויתור ובינתיים להמשיך בלימוד בישיבה, בעוד בעבר החתימה הייתה תנאי כדי להתקבל לגיבוש עצמו. "הצבא הבין שזה טוב גם לו. תבוא לישיבה, תהיה בחור רציני ואז תלך לגיבוש".
גם למי שרוצה להתגייס לשלוש שנות צבא ממליץ פינסקי ללמוד בישיבת הסדר, להתגייס עם חבריו ולאחר השירות הראשון לחתום על ויתור ולהמשיך להשלמת שלוש השנים בצבא.
על המלחמה של קצינים לקבל אליהם את בני הישיבות מספר פיינסקי על שיחה שקיים עם אל"מ בצה"ל ובה העלה בפניו את השאלה הזו. "הוא אמר לי 'משלמים לי משכורת כדי לנצח במלחמה ולנצח במלחמה זה עם בייני"שים'. שאלנו אותו מה לגבי כלל צה"ל, אבל הוא דיבר על המוטיבציה שהם מביאים לכלל הבסיס, הרוח, השמחה והחיוניות. רואים את הריקוד בסיום מסע, את סיומי המסכת וכו', ומעבר לכך שוב ושוב רואים את המחלקות הללו מצטיינות.
פינסקי לא מתרגש מחילוקי הדעות סביב מסגרת ההסדר ואומר כי תמיד היו וכנראה תמיד יהיו חילוקי דעות וגם בהקשר זה הוא מזכיר את הרב דרוקמן זצ"ל ודרכו לחיים משותפים על אף ועם המחלוקות והדעות השונות.
עם זאת מביע פינסקי צער על כך שישנם עוד ועוד חלקים בצבא שבהם השפעת ההסדר אינה קיימת והיעדר הקפדה על כללים המאפשרים את שילובם של בני ישיבות בהיבט של צניעות וכיוצא באלה, מדיר אותם למעשה מהיחידות הללו. ,בעניין הזה יש לנו חילוקי דעות ואנחנו מנסים לצעוק לצבא שיעצרו את העניין הזה, וברוך ה' יש גם אוזן קשבת ולא פעם אנחנו מצליחים גם לשכנע, אבל אחרי כל זה ולפני כל זה שיתוף הפעולה חשוב וחזק. הצבא מאוד רוצה את הבייני"שים וזה מוכיח את עצמו גם בצבא וגם בחיים שלאחר מכן".