בטקס פתיחתה של שגרירות צ'אד בישראל הכריז ראש הממשלה נתניהו כי מדובר ברגע היסטורי הממשיך מגעים שנמשכו שנים בין המדינות. על חשיבותה של צ'אד באפריקה וחשיבותם של הקשרים המתהדקים בינה לבין ישראל שוחחנו עם ד"ר יונתן פרימן מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה העברית.
ד"ר פרימן מספר על הפוטנציאל הטמון בהידוק היחסים בין המדינות כחלק מ"הרצון של ישראל לחזור לאפריקה ושאפריקה תחזור לישראל". במסגרת זו צ'אד משמעותית מאוד וכך גם ארגונים אפריקאים גדולים שמצויים בה וישראל מעוניינת להתקרב אליהם.
"יש הרבה משאבים שצ'אד רוצה לקבל מאיתנו, מה שמאפשר לאנשי עסקים ישראליים לפעול בשוק גדול וחדש שנפתח בפניהם. זאת לבד מהסוגיה הדיפלומטית "כאשר אנחנו מבקשים מהרבה מדינות להשפיע על דפוסי הצבעה שלהם במקומות כמו האו"ם, לפחות שלא יתמכו בהצבעות נגדנו".
על מה שתרוויח צ'אד מהקשר עם ישראל מציין ד"ר פרימן כי "מדובר במדינה שיש בה נפט, אבל הרבה מאוד ממנו מתחת לאדמה. יש הרבה טכנולוגיות שישראל יכולה לסייע בהן כדי להנגיש את הנפט הזה. גם בחקלאות יש פוטנציאל גבוה של האמצעים שיש לנו בישראל. ישנו גם את העניין הביטחוני. הרבה ארגוני טרור פועלים באזור של צ'אד ואנחנו רוצים לחזק את צ'אד שיש חשש ליציבות הפוליטית סביבה".
בהקשר זה הוא מזכיר כי "הנשיא הנוכחי הוא הבן של הנשיא שחתם על נורמליזציה איתנו ונהרג על ידי מורדים. ככל שצ'אד תקבל משאבים וכלים להתבססות כלכלית הדבר יעצים את היכולת של המדינה הזו להיות יציבה ואת היכולת לעמוד מול מתנגדים".
צ'אד אינה יעד תיירותי מוכר, כך שהסבירות הגבוה היא שהתנועה הישראלית אליה תתמקד באנשי עסקים שיחפשו הזדמנויות עסקיות שם. מנגד ישראל תוכל להיפתח כיעד תיירותי עבור צ'אד שבה כעשרים מיליון תושבים, רובם מוסלמים העשויים למצוא עניין תיירותי בירושלים ובאתרים נוספים.
ד"ר פרימן מציין את הלחץ בפניו עומדת מדינה כמו צ'אד בטרם היא מהדקת יחסים עם ישראל. הלחץ העיקרי מופנה מכיוונה של איראן המבקשת להתבסס במדינות חסרות יציבות כפי שהיא עושה באוקראינה. עבור האיראנים השקעה והשתקעות במרכז אפריקה הן בהחלט יעד חשוב, וכאשר ישראל מסייעת ליציבותה של צ'אד בהיבטים שונים, היא מרחיקה למעשה את צ'אד מלהיות יעד עבור האיראנים.
על הבחירה בצ'אד לקשור יחסים עם ישראל אומר ד"ר פרימן כי האתגרים עימם התמודדה ישראל בהצלחה מרשימים אותם ובהקשר זה הוא מזכיר את היותה מדינה ללא משאבי טבע משמעותיים בתחילת דרכה, את קליטת העלייה ועוד. ההתמודדות עם אלה הוא "סוד שהרבה מדינות רוצות להכיר".
"כשחושבים על העולם המוסלמי, שצ'אד היא חלק ממנו, רואים שעד לא מכבר הם הסתכלו עלינו כמקום שלילי ופוגע שלא ניתן ללמוד ממנו. כעת הם גילו שעם כל הכבוד לתמיכה שלהם בפלשתינים בעיניהם חשובה יותר ההשקעה במדינה שלהם ואת זה יוכלו לקבל מהקשר עם ישראל. זה מה שקורה בצ'אד ובמדינות נוספות כמו סודן ואולי גם סעודיה. המשוואה משתנה. הם לא מחכים לסוף הסכסוך עם הפלשתינים אלא מבקשים כלים מישראל", אומר פרימן הסבור כי הדבר עשוי להשפיע גם על הפלשתינית הרואים כיצד מדינות שהצהירו שיתמכו בהם אינם רלוונטיות עוד ויתכן וגם בהם תתקבע התובנה שקשרים טובים עם ישראל יוכלו רק לשפר את מעמדם ומצבם ולשרת אותם.