שיח ההסתה נגד ראש הממשלה והשרים מחריף. אם בתחילה דובר על מרי אזרחי ולאחריו על מלחמת אחים, בהמשך דיבר עו"ד חודק על הצורך בירי חי וכעת מקוממים דבריו של זאב רז שקראו להוצאת דין רודף נגד ראש הממשלה והשרים עד כדי רציחתם, קריאה שנמחקה לאחר הביקורת שספג רז.
עורכת הדין ענת קאופמן, יו"ר הועדה לביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין, היא שנשאה נאום בכנס עורכי הדין ובהם ניסתה לבקר את דבריו של עו"ד חודק אך נענתה בניסיון להשתיק אותה. שוחחנו איתה על התדרדרות שיח ההסתה.
על הכנס עצמו בו עוררה תשומת לב רבה בנאומה אומרת עו"ד קאופמן כי "היה כנס מצוין, טוב ויפה, אבל לצערינו יש קבוצה קטנה אבל רועשת שמקבלת גיבוי ושומעים אותנו די הרבה והיא שמביאה את השיח למקום מאוד אלים".
קאופמן מציינת בדבריה כי בכנס ניהלה מושב תחת הכותרת 'אלימות, המכה ה-11', מה שמעיד על ההבנה של עורכי הדין את חומרת המצב ועם זאת היא עצמה מוצאת את עצמה מול שיח אלים. "יש כאן חציית גבולות מאוד קשה שאסור שתהיה בשום פנים ואופן שתהיה לא בעם ובוודאי לא בלשכת עורכי הדין כאנשי החוק".
על התגובות אותן קיבלה לאחר האירוע, אומרת עו"ד קאופמן כי אמנם היה ניסיון השתקה שלה במעמד נאומה, אך התגובות שקיבלה לאחר הדברים לימדו שרבים מאוד דווקא תומכים בה. "מפרץ התגובות שקיבלתי אחרי שדיברתי אני רואה ומרגישה שיש הרבה יותר שחושבים שאסור שזה יקרה. יש מי שזה לא נוח להם ומנסים להשתיק, ואולי אפילו לא הקשיבו למה שאני אומרת ומיד זה התקשר אצלם לעמדות פוליטיות כאלה ואחרות. לא שמו לב שדברתי על כך שאסור לתת מקום לאלימות, שמלחמת אחים שדיברו עליה יום קודם לכן היא דבר שהס לנו מלדבר עליו ולראות בו דבר לגיטימי".
"אני יודעת שרוב האנשים בקהל יודעים שאסור שנקיים שיח כזה, אבל יש את האנשים שחושבים שמותר להם לדבר ונותנים תחושה שהם השיח הנכון והם האנשים המרכזיים, והם לא. השיח הזה, גם אם הוא מגיע מאנשים נחשבים ואינטלקטואליים, אסור שיתקיים".
אנחנו מזכירים בשיחה עם עו"ד קאופמן את מחיאות הכפיים שנשמעו לאחר דבריו של עו"ד חודק, ולדבריה הסיבה לכך הייתה הפאתוס שבו נאמרו הדברים ומה שהיא מגדירה כ"רוח המפקד", ומשום כך הדבר חמור בעיניה, דווקא משום שהדברים נאמרים מאדם שהעיניים נשואות אליו כאדם מורם.
"ברור לי שיש מי שנותן לו גיבוי, אבל הדברים שאמרתי וכתבתי אותם רק בבוקר שלמחרת, תיארתי לעצמי שיש מי שיתנגדו להם, אבל ידעתי שיש מי שישמחו בדברים האלה, ולא ידעתי עד כמה", היא אומרת וקוראת לכולנו "מכאן להתקדם הלאה, בלי להתחשב בשאלה אם התנצלו או לא, ללכת הלאה, להבין שאנחנו עם שבו דעות שונות וצריך להידבר, ומי שאומר שהוא לא מוכן להידבר טועה".
למתנגדי מהלכי הרפורמה קוראת קאופמן לעשות כמותה, לעזוב את הכול ולהגיע לדיוני ועדת החוקה ולשמוע כיצד הדברים מתקיימים והאם אכן יש שיח או אין. לשאלתנו מה ראתה בדיונים הללו היא מספרת כי גילתה שהנכונות לשיח קיימת דווקא מצד מציעי הרפורמות בעוד הסירוב לשיח מגיע מהצד שמנגד. "בדיון בוועדה רואים שיש נכונות לשיח ממציעי הדבר, ויש כרגע חומה וחוסר רצון מוחלט להידבר מהצד השני. זה מדהים כי לא מדובר באנשים קיצוניים שמדברים כמו מירב מיכאלי וזהבה גלאון, אלא גם מאנשים באמצע".
"במשך שנים אני מייצגת ומצליחים להגיע להסכמות גם בתיקים של מיליונים. עם השיח הזה עם ישראל חי במשך שנים, וכשהוא לא דיבר נחרבנו. אומרים שלא נורא שתהיה מלחמת חיים. מה זאת אומרת שזה לא נורא? הרי מלחמת אחים החריבה את העם הזה פעם אחר פעם והביאה אותנו לגלות של אלפיים שנה, אז איך אפשר לדבר על מלחמת אחים.?".
האם לא משונה בעיניה שדווקא נושאי דגל הליבראליזם, חופש הביטוי ומגוון הדעות הם אלה שמונעים את קיומו של שיח? "זה מדהים אבל לא מאוד מדהים, כי יש אליטות שהתרגלו לעולם אחר שבו הם פונקו. הם לא מצליחים להבין שיש עוד חלקים בעם וגם החלקים הללו אינטליגנטים ומבינים ויודעים וצריך להקשיב להם. החכמה לא ניתנה לאדם אחד בלבד. לא יכול להיות שיהיו אנשים שיגידו שבגלל שהם נלחמו במלחמות ישראל רק דעתם תישמע, כי כולם נלחמו במלחמות ישראל והדבר לא שמור לקבוצה אחת. כולם הקימו את המדינה וממשיכים להקים אותה עליה".
עוד מוסיפה קאופמן ומספרת כי בחינה פשוטה של המשתתפים בפאנל בו דיבר עו"ד חודק מלמדת שמדובר באנשים שמגיעים מקובצה אחת, מסוימת מאוד. "מדובר באנשים באותו גיל, באותו מעמד ובאותו כיוון והם לא מסוגלים לחשוב שיש עוד אנשים שמבינים וכך הם מזלזלים ברוב".
לצד שמנגד היא קוראת להביע עמדות בשיחות שונות ולהיאבק על קיומו של שיח מרכזי. "יש הרבה מאוד אנשי אמצע שצריכים להתנער ולא לפחד שאם הם יגידו את דעתם הם ייחשבו בבונים ולא משכילים. הגיע הזמן שייטלו לידיהם את המושכות ויתקדמו לעבר הידברות. אוי ואבוי לנו אם נחשוב שזה לא אפשרי".