יום שלישי. עשר בבוקר. אני לפני נסיעה לפגישה בצפון כשפתאום הטלפון מתקשר. שיחה ממספר לא מזוהה: "שלום, שמי יהושע, הייתי המנהל שלך כשהיית תלמיד צעיר בבית הספר בירושלים. מה שלומך?"
רעד קל עבר לי בלב. כשקולו המתגלגל של הרב יהושע, מתובל במבטא צרפתי עדין, היה נשמע בבית הספר, כולם עברו לדום. "שלום הרב", עניתי, ופתחנו בשיחה.
שאלתי לשלומו אחרי ניתוח הלב שעבר לפני כמה שנים. התמלאתי נוסטלגיה – והאמת, גם הרגשתי קצת זקן. הרב יהושע ביקש לבוא לפגישה, ואני – שהערכתי מאוד את המסירות, החינוך והדוגמה האישית שלו, ששבו את לבבות הפרחחים הקטנים שהיינו – הצעתי לו להיפגש למחרת אחרי הצהריים.
בפגישתנו, אחרי שעדכנתי את הרב יהושע מה קורה עם כל אחד מהחבר'ה, מי התחתן, למי נולדו ילדים ומי כבר כמעט סבא בעצמו, עברנו לדבר על כסף.
הופתעתי.
משהו קרה לרב יהושע כשהוא דיבר על כסף: האדם החזק, המדויק והנחרץ שהכרתי נראה לי פתאום מבולבל וקצת נואש. הוא סיפר על קצת בלגן עם הפנסיות ועל כסף שנעלם בהשקעה לא מוצלחת. "התעייפתי", הוא אמר לי בסופו של הסיפור. "קח את כל הניירות ותגיד לי מה לעשות. מה כבר ביקשתי, קצת שקט בחיים?"
מהסיפור על המורה הוותיק שלי צריך ללמוד דבר חשוב: כדי להשקיע- צריך כסף, אבל צריך גם יותר מזה – צריך את הרצון להתעסק בו. לאורך השנים פגשתי הרבה אנשים בנקודות ההשקה שלהם עם כסף, ואני מרגיש שמשהו מעניין קורה שם: היו כאלו שכל כך נהנו לדבר עליו, כמעט בסגידה; אחרים ראו בו ידיד נאמן, כלי להתפתחות והתקדמות; וישנם גם אחרים, כמו הרב יהושע, שראו בו משהו מאיים, ורק רצו שמישהו אחר ייקח מהם את הטיפול בו וייתן להם להמשיך בחייהם בשקט.
אני מציע להתיידד עם הכסף, ואם העיסוק בפיננסים מלחיץ אתכם – להקדיש זמן להתבוננות על הדרך שבה אנחנו ניגשים לכסף. לפני הפרקטיקה, האסטרטגיה והטקטיקה, אני מציע לנסות קצת התבודדות, מדיטציה או כל טכניקת ניקוי רעשים אחרת שתעזור לנו לזהות תחושות ורגשות שעולים סביב העיסוק בעולמות הפיננסיים שלנו.
האם 'כסף' מעורר בנו כיסופים, מלשון תשוקה, או דווקא יותר כמו המילה 'כסיפא' בארמית, שמשמעה בושה? חשבו, איך אתם מתנהגים כאשר הפרוטה אינה מצויה בכיסכם וסוף החודש קצת לוחץ? מה קורה סתם כך בשגרה, בחודש שהתנקזו אליו הוצאות רבות, המשכורות רחוקות מלכסות את חשבון החשמל, את חוג הכדורגל וחוג השחמט במתנ"ס, המקרר מהחתונה בדיוק שבק חיים והטסט לרכב בחודש הבא, בואכה החופש הגדול – מה קורה אז? מה עובר עליכם בתקופה הזאת?
כמו טיפול באלרגיה על ידי חשיפה מבוקרת, צעד אחר צעד, כך ניתן לפזר אט אט את הערפל ששוכן מעל הכסף שלנו. היכרות עם כמות הכסף שיש לנו ועם המקומות שבהם הוא נמצא יעזרו להפיג את המתח ולהתחיל מסע בריא. מיפוי של זרימת הכסף שלנו – גם בלי לבצע שום פעולה – עשויה לשחרר קצת מתח וגם לתת לנו מידע יעיל שיעזור לנו לעבוד נכון בבחינת השקעות ובניהולן. לדעת כמה כסף יושב בקופת הפנסיה שלנו ומכמה כסף נחיה כשנפרוש, מהו סך ההוצאות השנתיות שלנו אל מול ההכנסות – את כל אלה נכיר, בהערכה גסה כמובן, וההיכרות והידע האלה עשויים להיות צעד משמעותי בדרך אל הגישה הבריאה שלנו ביחס לכסף, המאוזנת בין הבריחה ממנו ובין ההתמכרות לעיסוק בו.
זהו פרק מתוך הספר "יותר נדל"ן משכל", ספרו של דביר דמרי, יזם נדל"ן ובעל קרנות השקעה בנדל"ן.
בספר תפגשו סיפורים על אנשים עם משכורת נמוכה ונכסים מניבים בשווי מליוני שקלים. תראו דוגמאות לתכנון פיננסי מותאם לצרכים שלכם, תשמעו את כל הסודות מהצד השני של השולחן, ותלמדו לא רק מאיפה משיגים את הכסף, אלא גם איך גורמים לו לעבוד בשבילכם בלי לאבד אותו.
ספר חובה לכל מי שרוצה לשפר את המצב הפיננסי שלו!