כל בעל בית בישראל רגיל בסוף החודש לשלם ארנונה ותשלומים שונים עבור העירייה, אבל במקרים רבים מתברר כי העיריות הן אלו שחייבות לנו את הכסף, ולא אנחנו להם.

מנכ"ל קבוצת 'ערך – מיסוי עירוני וניהול נדל"ן', נאור אליהו, התראיין לעמדת ערוץ 7 בכנס מנהלי הציונות הדתית, על מנת להסביר מדוע חשוב להתייחס ברצינות לחשבון הארנונה ולבדוק אותו היטב.

בריאיון מספר אליהו, "החברה שלנו קיימת עבר 25 שנים והיא עובדת רק על בסיס הצלחה. זאת אומרת, רק אם הצלחתי להחזיר כספים ללקוחות שלנו, רק אז אני מתפרנס. ב"ה אנחנו מתפרנסים בכבוד כבר 25 שנים ומעסיקים 50 עובדים. המשמעות היא שאנחנו מחזירים קרוב למיליארד שקלים בשנה, ללקוחות עסקיים".

"הטעויות הן מאוד מורכבות, והן יכולות להיות לדוגמה בסיווג של העסק. לדוגמה עסק שידור כמו ערוץ 7 – האם הוא צריך לשלם על פי תעשייה, כי הוא מייצר חדשות, או לפי מסחר. הפער יכול להיות 300-400 אחוז בחיוב הארנונה של העסק. אם יש לבעל העסק אלף מטר, הוא יצטרך לשלם ארנונה בין מיליון שקל בשנה לבין מאה אלף בשנה", אומר אליהו.

לשאלה האם העירייה באמת מחזירה את הכסף, הוא עונה כי "כאשר גוף מקצועי עומד מולה והוא יודע את כל החוקים, אז אין לעירייה ברירה, גם אם זה לפעמים באמצעות בתי המשפט או וועדות ערער", מסביר אליהו.

בנוגע לשאלה האם כל אדם יכול לעשות את זה בעצמו, עונה אליהו כי אפשר גם להיפגע מזה. לדבריו, "זה מסוכן מאוד וכל אדם צריך לבדוק שהוא לא עושה לעצמו סיכונים לפעמים יש גם לקוחות שמשלמים בחסר. בגלל זה החברה שלנו עושה סקר סיכונים לפני שהיא מתמודדת מול הרשות, וקודם היא מגבשת חוות דעת מקצועית שמורכבת מהרבה אנשי מקצוע. שמאי, אנשי מקרקעין, מודדים, אדריכלים, מהנדסים, כלכלנים ועורכי דין – שביחד מתכלילים את כל הנתונים עבור אותו החיוב. אם הם מתרשמים שיש חיוב ביתר, אז הם פונים לרשות המקומית ודואגים להחזיר עד שבע שנים אחורה".

כאמור, קבוצת 'ערך – מיסוי עירוני וניהול נדל"ן' עובדת על בסיס הצלחה. בריאיון מסביר אליהו, "בסיס הצלחה זה אומר שלא משלמים לנו אפילו לא שקל אחד, עד שאני מחזיר את הכסף לחשבון הבנק של הלקוח. אם החזרתי לו מיליון שקל לחשבון הבנק, הוא משאיר אצלי חצי מיליון שקלים. אחרי 25 שנות ניסיון אני בדרך כלל יודע לומר אם יש פה סיכוי להוציא כסף חזרה מהעירייה או לא", מוסיף אליהו.

לדבריו של אליהו זה רלוונטי גם לאנשים פרטיים. "לכל בן אדם כדאי ורצוי שהוא יבדוק את חיוב הארנונה שלו, ולא להסתכל על זה כמו על עוד חשבון מים או חשבון חשמל. התחום האפור בחשבון הארנונה הוא עצום, ושיקול הדעת של מנהלי הארנונה ברשויות המקומיות הוא עצום, אנחנו מדברים על עשרות מיליארדים. זה תקציב חופשי, והרשויות עושות כל מה שהן יכולות בשביל להגדיל את החיובים כל הזמן".

במהלך כנס המנהלים, שהתקיים בשבוע שעבר באילת, נפגש אליהו עם מנהלי המוסדות והעמותות של המגזר, והסביר להם שהבדיקה הזאת חשובה גם להם. בסיום הריאיון מגלה אליהו כי גם מארגני הכנס היו לקוחות בעבר של המשרד, וכתוצאה מכך חיוב הארנונה שלהם הופחת ב-70%.