מזכיר המדינה האמריקני בלינקן עם ראש הממשלה נתניהו
מזכיר המדינה האמריקני בלינקן עם ראש הממשלה נתניהוצילום: עמוס בן גרשום /לע"מ

שרי החוץ של צרפת, גרמניה, איטליה, בריטניה וארצות הברית פרסמו היום (שלישי) בהצהרה משותפת בה טענו כי הם "מוטרדים מאוד מהכרזת ממשלת ישראל על הכשרת מאחזים ביהודה ושומרון".

"אנו מתנגדים בתוקף לפעולות חד-צדדיות שרק ישמשו להחרפת המתיחות בין ישראלים לפלסטינים ויערערו את המאמצים להשגת פתרון שתי המדינות במשא ומתן. אנו ממשיכים לתמוך בשלום מקיף, צודק ומתמשך במזרח התיכון, אותו יש להשיג באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים", לשון ההצהרה.

אמש גם פרסם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הודעה בה הביע את מורת רוחו של ממשל ביידן מהחלטת הקבינט לאשר הכשרת תשעה מיישובי ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון ולקדם בניית של אלפי יחידות דיור חדשות.

"אנו מוטרדים מאוד מהחלטתה של ישראל אתמול לקדם על פי הדיווחים קרוב ל-10,000 יחידות דיור בהתנחלויות ולהתחיל בתהליך להכשרת רטרואקטיבית של תשעה מאחזים שבעבר היו בלתי חוקיים על פי החוק הישראלי", אמר בלינקן.

הוא הוסיף כי "כמו ממשלים קודמים, דמוקרטיים ורפובליקניים, אנו מתנגדים בתוקף לצעדים חד-צדדיים כאלה, שמחריפים את המתיחות ומערערים את הסיכויים לפתרון שתי מדינות במשא ומתן בין הצדדים".

לדבריו, "כפי שציינתי בעבר, כל דבר שמרחיק אותנו מהחזון של שתי מדינות לשני עמים פוגע בביטחונה ארוך הטווח של ישראל, בזהותה כמדינה יהודית ודמוקרטית ובחזון שלנו בדבר שוויון, ביטחון, חירות, שגשוג וכבוד לישראלים ולפלסטינים כאחד".

"אנו קוראים לכל הצדדים להימנע מפעולות נוספות שעלולות להסלים עוד יותר את המתיחות באזור ולנקוט בצעדים מעשיים שיכולים לשפר את רווחתו של העם הפלסטיני", סיכם ביידן.

גורם מדיני בכיר מסר בתגובה: "לא הופתענו מעמדת ארה"ב. יש בינינו חילוקי דעות כבר עשרות שנים בנושא זה, על אף שלא מדובר ביישובים חדשים אלא בהסדרת יישובים שקיימים במשך שנים רבות, חלקם עשרות שנים. חילוקי דעות אלה לא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה בין ישראל לארה"ב".