פגישת שר החוץ כהן ועמיתו שר החוץ קולבה
פגישת שר החוץ כהן ועמיתו שר החוץ קולבהצילום: שלומי אמסלם

העיתונאית טל שניידר (זמן ישראל), המתלווה למשלחת שר החוץ אלי כהן בביקור באוקראינה, מתארת את העדינות שבה מתנהל הביקור המבקש להביע הזדהות עם אוקראינה, אך מבלי להכעיס את נשיא רוסיה, פוטין.

"זה קורה רק אחרי שנה כי ישראל הייתה מאוד זהירה בנוגע ליחסים עם רוסיה ועם פוטין, וניתן לראות שגם היום, כששר החוץ אלי כהן מבקר בבוצ'ה, מקום שבו הרוסים טבחו במאות אוקראינים, מקום שבו 400 אוקראינים הוכנסו לקבר אחים, ועדיין השר מדבר על הזדהות וסיוע ישראלי, אבל לא מסוגל להגיד מי גרם לכך, שהרוסים אשמים. המילה רוסיה לא מוזכרת עד כה בדברים שהוא אומר". לכך שניידר מוסיפה הסתיידות ומציינת כי הביקור רחוק מסיומו ו"לפנינו עוד הצהרות עם שר החוץ והנשיא".

על חשיבותה של הנסיעה היא אומרת כי מדובר בעיקר בעצם ההגעה של אישיות בכירה כל כך מישראל לאוקראינה, למעשה האישיות הבכירה ביותר שהגיעה עד כה למדינה מאז נפתחה המערכה שם. "זה גם מאפשר לאוקראינים להגיש את הבקשות שלהם ישירות בשיחה עם השר. הם רוצים עזרה צבאית ועזרה במערכות הגנה שעד כה ישראל לא נתנה. עד היום העברנו ציוד הומניטארי וציוד מגן אבל לא אמל"ח מתוחכם או ציוד התקפי".

"ישראל גם הקימה בית חולים בגבול שבין פולין לאוקראינה, שזהו המקום שבו חצינו את הגבול אחרי שנחתנו בעיירת גבול פולנית ומשם נסענו ברכבת כעשר שעות עד לקייב", היא מספרת ומציינת כי מעניין לראות את חזרתה של קייב לחיים לצד ציוד המיגון שעוטף את הבניינים בה. "העיר מתפקדת אבל אני בטוחה שהיא לא חזרה למה שהיה קודם".

להערתה של שניידר מאחורי הביקור עומד לחץ אמריקאי כפי שבא לידי ביטוי בקריאתו של בלינקן במהלך ביקורו בישראל לממשלת ישראל להפגין הזדהות רבה יותר וברורה יותר עם העם האוקראיני. "כששאלנו את שר החוץ מוקדם יותר למה הוא לא אומר מי אחראי לטבח בבוצ'ה, הוא אמר שהעם הישראלי מזדהה וממשלת ישראל עשתה את כל המהלכים יחד עם שאר האומות במוסדות השונים כדי לסייע לאוקראינים".