חיים שקד
חיים שקדצילום: מיכאל אפריאט

פורום נשיאות ונשיאי המכללות לחינוך (רמ"א) קרא הבוקר (שני) לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולחברי הממשלה להסיר מיידית מחוק ההסדרים את הסעיף המבטל את ההטבה של שנת לימודים ראשונה חינם לסטודנטים במכללות.

החוק כולל שינויים באופן שבו הקרן והיחידה לחיילים משוחררים במשרד הביטחון מחלקת את המלגות שלה לסטודנטים כדי להסדיר את התמיכה ולמקד אותה בסטודנטים החיים בפריפריה, ללא קשר למקום לימודיהם.

ראשי המכללות הציבוריות מתריעים כי הצעד עשוי לגרום נזק למכללות ציבוריות שנמצאות בפריפריה, וכן לרשויות מקומיות שנהנות מפיתוח כלכלי הודות לסטודנטים מהמרכז שמגיעים ללמוד בפריפריה, ולעתים גם להתגורר בתחומה במהלך לימודיהם.

יו"ר פורום רמ"א פרופ' חיים שקד מציין: "הפערים בין מרכז ופריפריה בישראל עמוקים, ומסכנים את לכידותה וחוסנה של החברה הישראלית. המוסדות האקדמיים בפריפריה מעניקים הזדמנות לצעירות וצעירים שבאים מקהילות ויישובים מוחלשים לרכוש השכלה גבוהה שתאפשר להם עתיד חברתי, תעסוקתי וכלכלי טוב יותר ובכך תורמים משמעותית לצמצום פערים בחברה הישראלית".

עוד מדגיש שקד שהמשמש בנוסף כנשיא האקדמית חמדת, מכללה לחינוך בשדות נגב כי "בשנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר הלומדים במוסדות אקדמיים בדרום ובצפון, בין השאר בשל ההטבה של שנת לימודים ראשונה חינם. בשנת הלימודים תשפ"א למדו בפריפריה כרבע מהסטודנטים לתואר ראשון: כמעט 15% במחוז הדרום וכמעט 10% במחוז הצפון. שינוי משמעותי זה במפת ההשכלה הגבוהה של ישראל, שהתרחש בשני העשורים האחרונים, עומד כעת בסכנה".

פרופ' שקד הוסיף כי "הנגשת ההשכלה הגבוהה היא מטרה לאומית. מרבית הצעירות והצעירים הלומדים במכללות שבפריפריה הם דור ראשון להשכלה גבוהה, וזו ההזדמנות שלהם למוביליות חברתית. המכללות בפריפריה מהוות גם אבן שואבת לצעירות וצעירים ממרכז הארץ, שבסיום לימודיהם נשארים לא פעם לגור ביישובי הפריפריה".

נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי הכלכלן פרופ' נסים בן דוד תוקף אף הוא את ההחלטה: "התוכנית הכלכלית המוצעת פוגעת בהקצאת המלגות לתושבי הפריפריה הלומדים במכללות הפריפריה, הקצאה שעל אף שמהווה חלק קטן ביותר מהתקציב הציבורי הכולל המופנה להשכלה גבוהה בישראל, עשויה לפגוע בצורה לא מבוטלת במכללות הציבוריות. התוכנית הכלכלית בוחרת סעיף אחד, מלגות ליוצאי צבא מן הפריפריה, תוך התעלמות מהתמונה המלאה, אך אין זה מן הראוי לערוך שינוי כזה ללא דיון רחב בחלוקת כלל התקציב הציבורי המוקצה להשכלה גבוהה. חיוני לבחון את ההקצאה כולה ולא רק לקבוע שינוי שיוביל להסטת משאבים ציבוריים מהמכללות הציבוריות אל המוסדות האקדמיים האחרים- שינוי שיפגע בראש ובראשונה במוסדות הממוקמים בפריפריה ובתושבי הפריפריה".