היא הולכת במרץ, בעלה לצידה נעזר מעט במקל הליכה.
שניהם עברו את גיל 80 וממהרים להגיע לשיעור תורה. כל שבוע באותו היום ובאותה השעה, כבר 5 שנים ברצף, משתדלים לא לפספס.
השיעור השנה נסוב סביב היסטוריה אמונית. היא משתתפת פעילה בשיעורים, מגבה את דבריו של רב הקהילה, המעביר את השיעור, בזיכרונות מבית הוריה וסבא וסבתא. מוחה צלול והיא שולפת נתונים בקלילות. שאר המשתתפים מאזינים לה בסקרנות רבה.
היא מבינה כמה הזיכרונות האישיים שלה חשובים להפיכת השיעור מלימוד מרוחק ללימוד חווייתי. הזיכרונות שלה מסייעים למשתתפים הצעירים יותר בשיעור להתחבר למידע ההיסטורי. היא משמעותית והמשמעות נותנת לה את הכוח לצאת מהבית גם כשקר וגם כשכואב.
עם אריכות החיים שזכינו לה בעקבות התפתחות הרפואה, מרכז ברקאי – בית מדרש להכשרת רבנים ופיתוח קהילות, מזהה שלרב קהילה ולקהילה עצמה יש חשיבות עצומה ביצירת הזדקנות מיטבית בקרב חברי הקהילה המבוגרים ולכן יזמנו בשיתוף עם המרכז הרפואי הדסה ועם עמותת עמדא לדימנציה כנס ראשון מסוגו בברקאי הפונה לרבני קהילות וישובים. מטרת הכנס להעלות את המודעות לתהליכי הזקנה, לתת ידע וכלים איך לשלב ולתמוך בחברים הזקנים בקהילה.
להרשמה לכנס ולפרטים נוספים לחצו כאן
תהליך ההזדקנות משותף לכל בני האדם, וכולל שינויים במספר מרכיבים כגון, מבנה הגוף, ירידה ביכולת האנרגטית, שינויים הומאו-סטטיים וניוון מוחי הבא לידי ביטוי בין היתר במחלות הדימנציה והאלצהיימר ומחלות דומות. תהליך הזקנה נחשב לתהליך בריא אולם חלק מהזקנים מתדרדרים לירידה תפקודית ולזקנה פחות בריאה.
מחקרים מראים שיותר מ 25%- מהאזרחים הוותיקים העידו שהקהילה היא אחד משלושת גורמי הסיוע העיקריים עבורם (אשל ו-ERI, 2020). קהילות מספקות תמיכה, מצמצמות את תחושת הבדידות, ומהוות גורם חשוב במצבי מצוקה או מקרי חירום ואסון. ואכן בתקופת הקורונה פעלו רבני ברקאי בשיתוף עם חברי הקהילה הצעירים ליצור קשר חלופי באמצעות שיחות טלפון ושיחות זום עם חברי הקהילה המבוגרים, על מנת לתמוך בהם ולחזק את רוחם.
בנוסף, ניתן לראות במחקרים שקשרים המספקים תחושת שייכות, תורמים במידה רבה לתחושה של האדם שחייו משמעותיים ובכך משפיעים על בריאותו (Lambert, Stillman, Hicks, Kamble, Baumeister, & Frank, 2013)
"אני אחראית כבר כמה שנים על ארגון סעודה שלישית בקהילה, מספרת דבורה חברת קהילה באחת מקהילות רבני ברקאי. בקהילה שלנו היו בעבר רק משפחות עם ילדים צעירים אולם לאחר זמן החלו להגיע ההורים המבוגרים שרצו לגור ליד הילדים והנכדים. כל שבת חיפשתי מתנדבים ומתנדבות לסייע בהכנות לסעודה השלישית. ודווקא המבוגרות בקהילה היו אלו שתמיד התנדבו לעזור.
בהתחלה חשתי לא בנוח להטריח חברות קהילה באזור גיל 80 לעזור בהכנות אבל באחת ההתייעצויות שהיו לי עם רב הקהילה הבנתי כמה חשוב למבוגר להיות משמעותי מעבר לזה שהנשים שהתנדבו הן במצב בריאותי מעולה וההתנדבות לא מכבידה עליהן. אלו היו הדעות הקדומות שלי על גיל הזקנה שגרמו לי לחוש לא בנוח להיעזר בהן."
דבורה היא לא היחידה שמחזיקה בתפיסות שגויות לגבי גיל הזקנה. לאותן תפיסות שגויות יש שם – גילנות. גילנות היא האופן בו אנו חושבים, מרגישים ומתנהגים כלפי אנשים רק בשל גילם. תופעה חברתית זו באה לידי ביטוי בסטריאוטיפים, הדרה, אפליה ואי-שוויון בין אנשים על רקע גיל.
הגילנות מצויה ופוגעת במיוחד באוכלוסייה המבוגרת. רבים מחזיקים היום תפיסות שגויות לגבי זקנים וזקנה. ויש חשיבות גדולה להפחית את הרתיעה והבורות במטרה לאפשר לזקנים זקנה מיטבית.
יותר ויותר אנשים עוברים היום את גיל 100 ולצעירים של ימינו יש יותר ויותר סיכוי לעבור את גיל 100. תוחלת החיים גדלה כל הזמן. כשמתבוננים על גיל הזקנה, מה שמעניין אותנו יותר מאריכות החיים הוא תוחלת החיים בבריאות טובה. חשוב להבין שיש הבדל גדול בין גיל כרונולוגי לגיל תפקודי. יש גיוון גדול מאוד באופן בו אנשים מזדקנים.
הגיל הכרונולוגי פחות רלוונטי. מה שיותר רלוונטי הוא רמת היכולת של 3 מערכות גוף מרכזיות: מוח, לב, ושריר. אדם יכול להגיע לגיל 85 עם תפקודים טובים כמו של אדם הצעיר ממנו ב 20 שנה ואף יותר ואדם אחר יגיע לגיל הזה בתפקודים ירודים.
מחקר מצא שמה שמשותף לקהילות בהם יש ריכוז גבוה של זקנים מעל גיל 100 הוא אורח חיים ולא גנטיקה. המחקר מציין חמישה מרכיבים משמעותיים ביניהם השייכות לקהילה.
רבני קהילות וישובים, מוזמנים להצטרף אלינו לכנס חשוב זה – 'אתגרים והזדמנויות בזקנה בקהילה', הצטרפו אלינו בהתגייסות למען זקנה מיטבית.
להרשמה לכנס ולפרטים נוספים לחצו כאן
(הנתונים במאמר נלקחו מאתר הג'וינט, מאתר עמדא לדימנציה וממאמרים והרצאות שניתנו על ידי רופאים וחוקרים מהמרכז הרפואי הדסה)