נשיא המכון לדמוקרטיה יוחנן פלסנר השתתף היום (ב') בכנס ירושלים של העיתון בשבע וערוץ 7 המתקיים במלון VERT בבירה.
פלסנר התראיין לאסף משניות ונשאל על המפגינים נגד רפורמת לוין שהגיעו עד לביתה של ח"כ טלי גוטליב מהליכוד, מנעו ממנה לצאת וגם מבתה בעלת הצרכים המיוחדים.
פלסנר סיפר: "הייתי בפאנל עם זוהר דביר שהיה הסמפכ"ל ואמר 'כל יום אני חותם על מפגינים כאלה שלווים ושקטים לעומת ההפגנות שהתמודדתי איתן מבחינת רמת האלימות'. כמובן שיש בקצה, הבנתי שהמפגינים לא ידעו על הילדה עם הצרכים המיוחדים אבל צריך לקחת צעד לאחור''.
לדבריו הממשלה הולכת לבצע שינוי גדול ונרחב באופי המשטר, ''בהסדרים הכי בסיסיים שאפיינו אותנו עשרות שנים, ולכן צריך להיות קשוב לקולות של מאות אלפי ישראלים שקמים ויוצאים מהבית ומשמיעים קול ומשמיעים צעקה ויכול להיות שבמובן מסוים אנחנו אולי כדי לייצר את הקשר לאירוע הזה, המקביל של זה מבחינה רגשית לפחות, זה האירוע של ההתנתקות".
לשאלה האם צריך לעשות שינויים במערכת המשפט, השיב פלסנר: "חד משמעית צריך לעשות שינויים. אנחנו אחת הדמוקרטיות היחידות בלי חוקה. חוקה זה בעצם אותן הסכמות, זה כללי המשחק, זה הדברים שאנחנו אומרים זה מעל. השיטה שלנו היום אין בה חוקה ודברים מאוד בסיסיים כמו חופש דת, חופש מדת, שוויון בפני החוק, זכויות נאשמים, הדברים הכי בסיסיים - זכויות שיש בכל דמוקרטיה והעיקרון הבסיסי של הפרדת רשויות. למה הפרדת רשויות זה כל כך חשוב? כי הרעיון הבסיסי הדמוקרטי הוא לא רק שלטון הרוב אלא חשדנות מפני ריכוז יותר כוח במקום אחד. זה כנס שהוא מאופיין עם שמרנות, מה הרעיון השמרני הכי בסיסי? של חשדנות לתת יותר מדי כוח למדינה אל מול הפרט".
"אני הייתי רוצה קיבוע בסיסי של כללי המשחק, חוק יסוד: חקיקה, חוק יסוד: שפיטה, שריון הזכויות הבסיסיות, מגילת העצמאות כמבוא לחוקה. אני גדול החוששים מריכוז כל הכוח בידי רשות אחת, אבל זה שאומרים חזור ואמור 'כל הכוח בידיים של בית המשפט' לא הופך את זה לנכון".
לדבריו, "רוב הכוח במדינה נמצא בממשלה, שמחליטה על תקציבים, חוקים, רפורמות, שלום. מגילת העצמאות היא השראה לחוקה וממנה שואבים את העקרונות למדינה יהודית. כל המגילה יוצרת את האיזון בין היהודית לדמוקרטית. זה הפלא שאיפשר את קיומה של מדינת ישראל ושיאפשר גם את המשך קיומה ושגשוגה".
עוד אמר נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה: "זו מדינה שהצעירים שלה מוכנים להקריב את חייהם. הבת שלי לוחמת. כדי שהדבר הזה יצליח אנחנו צריכים לחשוב ביחד איך מתקנים את המערכות ומגבירים את האמון, להידבר עד שמגיעים להסכמה כדי שהסנטימנט שמרגישים היום לא יהיה הדומיננטי".