נשיא המכון למדיניות העם היהודי, פרופ' ידידיה שטרן, מתייחס בראיון לערוץ 7 למהלכי חקיקת הרפורמה לתיקון מערכת המשפט. "נפל דבר בישראל", הוא אומר.

"הרפורמה מאוד משמעותית לחיים הישראליים. יש בה פוטנציאל לעבור מקריאה לקריעה, מקריאה בכנסת לקריעה בחברה, וצריך לעשות כל מאמץ כדי למנוע את הקריעה הזו", אומר הפרופ' שטרן ומוסיף: "לא אהבתי את הזחיחות, את השמחה שהקואליציה הביעה. אני חושב שכשחצי מהעם סובל, גם החצי שדעתו מתקבלת כי יש לו רוב לא צריך לשמוח אלא להראות אמפתיה".

לטעמו של שטרן פתרונות לסוגיות משפטיים הם בני השגה, אך "מה שצריך קודם כל הוא את האמפתיה למצוקות הצד האחר. היום יש קבוצה אחת עם 63 ומחר זו תהיה קבוצה אחרת. אמפתיה היא המצרך הנדרש והיא לא קיימת".

האם לא שמענו אמפתיה בקולם של ראש הממשלה, של שר המשפטים, יריב לוין ושל שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', שמפרידים בין לפיד וחברי האופוזיציה שחותרים להפלת השלטון לבין העם המוחה בעקבות הפחדות ששמע? "אני לא פוליטי ולא נותן ציונים לאף פוליטיקאי", אומר פרופ' שטרן. "זה לא המקום שלי. אני קורא לכולם לא לדבר על הידברות אלא להידבר".

"אני מסכים שעדיף לעשות את זה בלי יותר מדי תנאים מוקדמים. עת צרה היא ליעקב וממנה ייוושע. הבסיס לכך הוא היכולת להיכנס לחדר, לשבת יחד, לראות מה ציפור הנפש של האחר ולמצוא את הדרך המשפטית כדי לענות על ציפור הנפש של הזולת. זה אפשרי", אומר שטרן.

פרופ' שטרן מתייחס בדבריו גם לטענה לפיה בוויכוחים סוערים בהם נפגע הימין כפי שהיה בגירוש מגוש קטיף, בפינוי ישובים ועוד, וכן במחלוקות עם הציבור החרדי, איש לא דיבר על הידברות וכל שיח ההידברות מתעורר רק כשמדובר על הרפורמה המשפטית שהייתה גולת כותרת בבחירות האחרונות.

"מה תרוויח גם אם אתה צודק?", שואל שטרן המציין כי הוא אינו מקבל גם את הנחות היסוד שמאחורי השאלה עצמה. "הייתי חבר וועדת החקירה הממלכתית לחקר הטיפול במפונים מגוש קטיף ויש לי הערכה עצומה למפונים, אבל מה תרוויח מזה שתוכיח שאחרים לא היו בסדר? במה זה יקדם אותנו כרגע? צריך תהליך מרפא, לא נקמה ולא סגירת חשבונות. לפנינו עניין רציני שמחייב התייחסות רצינית".