לשיחה על רשת 'תורהנוער' של עמותת 'סולמות' התארחו באולפן ערוץ 7 חובב אוזן, מייסד המיזם, ורוני שוגרמן, רכזת בית מדרש 'תורה נוער' בכפר גנים פתח תקווה.
חובב מספר על לידתו של המיזם בתחושה אישית שלו ושל חברו, אריאל דרסינובר ז"ל, כאשר היו תלמידי ישיבה תיכונית וחשו פער בין האופן בו הם פוגשים את התורה בישיבות לבין האופן בו הם מאמינים שהתורה אמורה להופיע בחייהם. הרצון לגשר על הפער הניב את השאיפה לייצר מרחב של לימוד תורה לשמה, לימוד מתוך בחירה של תכנים תורניים שאותם הנוער רוצה ללמוד ללא כפייה, ללא מבחנים וללא עול משמעת.
ומסתבר שבתוך כל הלו"ז הצפוף של תלמידי הישיבות התיכוניות יש גם אפשרות להכניס פרק זמן ראוי ללימוד תורה לשמה. "דווקא בגלל שבלימודים הם נחשפים לתוכן הזה ובהבזקים מסוימים הם נהנים ממנו ומתחברים אליו. שלא כמו לימוד מתמטיקה, בלימוד גמרא לבגרות יש רגעים של שמחה של תורה ורוצים לגלות את השמחה הזו, ולכן עם כל העומס שיש לנוער בלימודים, בתנועות הנוער ובהתנדבויות יש להם את השעה-שעתיים בשבוע שבהם ניתן ללמוד תורה לשמה שתאיר את התורה שהם לומדים במקומות אחרים", אומר אוזן.
בואו להכיר את הסטארטאפים היהודים של סולמות
המודל של המיזם אותו הקים חובב מושתת על האחריות והיוזמה של הנוער עצמו שמקים את מסגרת הלימוד מראשיתה כולל ניהול בתי המדרש, אופן הלימוד ותוכן הלימוד ועד איסוף הכספים למימון המיזם.
רוני שוגרמן מספרת על אופן הפעלת בתי המדרש בפועל דרך צוות שמארגן את הלימוד לפרטיו באופן עקבי ומסודר. הלימוד בבתי המדרש מגיע לנקודות שיא באירועים כמו ליל הושענא רבה כאשר אלפי בני נוער בכל רחבי הארץ מתכנסים ללימוד בגובה העיניים וללא פשרות, כהגדרתה. באירוע שכזה ניתן לפגוש את הנוער צובא על חלונות בית המדרש מתוך צמא ללימוד שאליו הוא מתחבר.
המיזם מפתיע גם את ההורים שלא מצפים למראה הילדים היוצאים ללימוד, ומופתעים גם מעצם ההתארגנות שמגיעה מהשטח הצעיר. "לא מדובר בחבר'ה משועממים שבאים ללמוד תורה, אלא חבר'ה שמשקיעים בבגרויות ובהדרכה ובאים לפגוש תורה", אומרת שוגרמן.
עד כה הוקמו 35 סניפים של 'תורהנוער' בכל רחבי הארץ ועמותת סולמות מעניקה להם את המעטפת הארגונית שתאפשר לצאת לדרך באופן מקצועי לחלוטין, החל מדרך קבלת וניתוב התרומות, דרך הכשרת רכזי הסניפים והפקת לקחים מניסיונם של כ-300 בני נוער שמנהלים את הסניפים ומחליפים חוויות ורעיונות לביקורים במקומות מסוימים, סדרות לימוד כאלה ואחרות ועוד. חובב מוסיף ומספר על ההכוונה שמגיעה מרכזים בוגרים שמספרים מניסיונם על הדרך לשמר את הסניפים, לכנס את הנוער גם בתקופות לחוצות ועוד.
"זה מרגש מאוד לראות את זה", אומרת רוני ומספרת על התחושה המרוממת כאשר רבנים, שבדרך כלל המבט אליהם הוא מבט של הערצה, הם שמביעים התפעלות מפעילותם של בני ובנות הנוער. "הם אומרים לנו אתם חוד החנית של הנוער, אתם ליבו של העולם שעומד עליכם. הם משתאים כשהם רואים אותנו ואנחנו מבינים שאנחנו חלק ממשהו גדול".
חובב מספר על עוד ועוד פניות של בני נוער ממקומות שונים המבקשים להשתלב בפעילות המיזם כאשר היעד הוא להימצא בכל מקום ברחבי הארץ. לא לכל עשרות הפניות עולה בידי המארגנים להיענות באופן מיידי, אך "כמו פטריות אחרי הגשם קמים עוד ועוד בתי מדרש. אנחנו רוצים להגיע לקנה מידה רחב שבו כל נער או נערה שרוצים ללמוד תורה לשמה מתוך בחירה ובשמחה יהיה לו מקום כזה ליד הבית, ולחבר את הנוער למהלך הגדול", הוא אומר.
בואו להכיר את הסטארטאפים היהודים של סולמות